Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid a malí pacienti: 70 dětí v nemocnicích za jediný týden. A bude jich přibývat

Autor: Kristýna Beránková, ula - 
4. března 2021
05:03

Nemoc starých lidí, která se dětí vůbec netýká? To je omyl. S tím, jak epidemie nabírá na síle, rostou počty hospitalizovaných i mezi těmi nejmladšími. Ti mají většinou mírný průběh. Hrozí jim ale vážný postcovidový syndrom. Podle Pedagogické komory je v nemocnicích nejvíce dětí od začátku pandemie od jara 2020. Odborníci navíc varují, že počty nemocných dětí budou nadále stoupat.

Ve statistikách se objevují všechny děti, které leží v nemocnici a byly pozitivně otestovány na covid-19. „Může se stát, že dítě je hospitalizováno z jiného důvodu, ale bude současně i covid pozitivní. Nebo má nespecifické obtíže a teprve v nemocnici vyjde najevo, že je nakažené koronavirem,“ vysvětlila Hana Cabrnochová, dětská lékařka a členka výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP.

Šíření nákazy covid-19 mezi dětmi Šíření nákazy covid-19 mezi dětmi | Infografika Blesku

Nelze si však namlouvat, že všechny covid pozitivní děti ve špitálech tam jsou kvůli zlomené noze nebo zánětu slepého střeva. Vývoj počtu hospitalizovaných malých pacientů jednoznačně kopíruje průběh pandemie. „Je na vzestupu, takže lze očekávat, že budou stoupat i počty případů u dětí,“ konstatovala Cabrnochová.

Nejvíce dětí v nemocnicích od počátku epidemie

Datový analytik M. Bauer zpracoval pro Pedagogickou komoru, z.s. týdenní údaje, které zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, do přehledných grafů.

Z dat ÚZIS vyplývá, že v průběhu února 2021 došlo k prudkému nárůstu počtu dětí pozitivně testovaných na koronavirus a bohužel vzrostl i počet hospitalizovaných kvůli nákaze covid-19. Aktuální počty dětí, které skončily kvůli koronaviru v nemocnici, jsou nejvyšší za celou dobu epidemie od jara 2020, a to ve všech věkových kategoriích. Za tři únorové týdny vzrostl počet hospitalizovaných do 19 let o 84 %, přičemž přesné údaje za poslední týden nejsou zatím k dispozici.

Pozitivně testované děti z mateřských škol

Maxima za celou dobu epidemie dosáhl i počet nově pozitivně testovaných dětí ve věku od 4 do 8 let, které navštěvovaly otevřené mateřské školy nebo 1. a 2. ročníky základních škol. Zde jsou hodnoty vysoce nad celostátním průměrem za všechny věkové kategorie.

Naopak v případě žáků ve věku od 9 do 18 let, kteří měli v lednu i únoru 2021 distanční výuku, jsou aktuální hodnoty blízko průměru za celou Českou republiku. Jedná se o údaje přepočtené na 100 000 obyvatel dané věkové kategorie, aby byly vzájemně srovnatelné.

Vývoj počtu pozitivně testovaných na covid-19 za týden v rámci dané věkové kategorie Vývoj počtu pozitivně testovaných na covid-19 za týden v rámci dané věkové kategorie | Pedagogická komora

V absolutních počtech nově nakažených do 19 let jsou všechny věkové kategorie rovněž na maximech od počátku epidemie. Oproti poslednímu lednovému týdnu bylo na konci února o 95 % více nově pozitivně testovaných na koronavirus.

V příštích dnech, než se projeví zpřísnění protiepidemických opatření platných od 1. března 2021, počet nakažených i hospitalizovaných dětí dále poroste.

Počet pozitivně testovaných za týden v rámci věkové kategorie Počet pozitivně testovaných za týden v rámci věkové kategorie | Pedagogická komora

Co je postcovidový syndrom u dětí?

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi u dětí (PIMS-TS) se může projevit několik týdnů po prodělané nemoci covid-19, ačkoliv může být průběh zcela bezpříznakový. Jde o vážnou imunitní reakci, která se může rozvinout do multiorgánového selhání. Mezi příznaky patří bolesti břicha, otoky očních víček, vyrážka a horečky. Onemocnění se v Česku vyskytuje od poloviny loňského listopadu a podle odborníků jím trpí jedno z tisíce dětí, které prodělaly covid.

Video  Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kedris ( 5. března 2021 05:22 )

stále testují PCR...ale víte vy vůbec, že stále nemají REFERENČNÍ VZOREK KOVIDU???

...hledali virus v ŠANTOVCE..našli, nenašli? hledali virus v BRNĚ, pošta...našli, nenašli?? no nenašli!!! nikde nic...
to je jako hledat ***MA, my potřebujeme virus, ale on není..

kedris ( 5. března 2021 05:16 )

tečka: zapomeňte na státní dluh a finance..to je ztracené, možná 3-4generace to někdy zvládnou..vláda nemá peníze na víc než dva měsíce a to jsem ještě slušný, skutečný stav se tají..proto rychle odhlasují zvýšení daní add.!!!

kedris ( 5. března 2021 05:13 )

pro (jitulevrtule) nastudujte si odběr genet. materiálu, manipulace s daty..a proč zabírají antiparazitika, možná se pohnete z místa...
ps. opozice v parla­mentu(­skuteč­ná) byla pouze SPR-RSČ, než je vyštípali..současná SPD je slabý odvar, ještě VOLNÝ BLOK, jinak nás všichni PRODALI!!!
a pořád je ovce volí a poslouchají..
doporučuji kotel s jílkovou r. 1996, nebo videa konec (zánik ČSFR), hlasování v parlamentu, hlavně projevy..nadčasové, varující před např. majetek církvi, nebo prolomení Beneš. dekretů...

kedris ( 5. března 2021 05:05 )

POČTY DĚTÍ POROSTOU!! proč? ještě vám to nedoteklo? díky TESTOVÁNÍ ŠPEJLÍ..kdokoliv se testuje, začne mít problémy do pár dní...záleží na imunitě! čím víc testujete, očkujte tím víc virus(bakterii) rozšiřujete!!! ..a tím víc jsou ovčani blbější, manipulace!

jitulevrtule ( 4. března 2021 22:30 )

Opozice to ma jednoduche zadna zodpovědnost za stejne prachy, jen kritizovat. Vzdy proti vsemu, psk nekolikadenni divadlo o micem ve sněmovně, hulvatske chovani. Tragédie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa