Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vykukové chtějí ušetřit: Na cestu do Německa padělají covid testy! Pokuta až 130 tisíc

Autor: rv - 
2. března 2021
11:10

Pořádně prodražit se může nepoctivcům cesta do Německa, pokud předloží při kontrole padělaný test, že nemají koronavirus. Němečtí policisté se už s několika takovými případy setkali.

Od poloviny února je od nás do Německa možný vstup po digitálním vstupním přihlášení. K tomu musí mít dotyčný i negativní výsledek testu na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin. Většina lidí s tím nemá problém, najdou se ale i výjimky.

Několik nepoctivců odhalili hornofalčtí policisté. „Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozidlem z naší republiky čtyři lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy padělky,“ popsala policejní mluvčí Pavla Burešová.

"Mastné" pokuty

Němečtí policisté před podobným jednáním důrazně varují. „Takovéto pokusy obejít zákonné normy jsou příslušným státním zastupitelstvím přísně a důsledně trestány. Hrozí například vysoké peněžité tresty. Pokuta je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5 000 eur (zhruba 130 tisíc korun),“ uvedla Burešová.

Motiv pro předložení padělku může být různý. „Například  zastírání pozitivity na covid-19 u kontrolované osoby, což představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty,“ dodala Burešová. Až na výjimky měla zatím většina z několika tisíc kontrolovaných všechny předložené doklady v pořádku.

VIDEO: Rok s koronavirem.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Anifa ( 2. března 2021 12:09 )

A někteří je budou obdivovat jak jsou šikovní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa