Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tři týdny „pekla“: Češi zavření v okresech, venku roušky, zákaz školek. A nový nouzový stav

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. února 2021
11:55
Autor: simao, ČTK - 
26. února 2021
20:10

Vláda na pátečním večerním zasedání schválila vyhlášení nového nouzového stavu do 28. března. Jaká opatření nyní nově čekají Čechy? Jde o sadu přísných restrikcí, které mají na tři týdny výrazně ochromit mobilitu lidí v Česku! Lidé mají být uzavřeni ve svých okresech (až na několik výjimek), na vycházky chodit jen v rámci svých obcí, venku vždy s rouškami. Zavírá se část obchodů, školky a školy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen, že neskončily důvody pro to, aby v České republice dál platil nouzový stav. Zopakoval to dnes ve Sněmovně, která neschválila jeho prodloužení. A tak vláda vzápětí schválila nový stav nouze - do 28. března.

Na vládní tiskovku dorazili v pátek večer spolu s ním vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Karel Havlíček i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Babiš i na vládní tiskovce připustil: „Naše vláda udělala v minulosti plno chyb.“ Vyzval však lidi, aby tři týdny vydrželi a pomohli zastavit vir. „Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách,“ varoval v narážce na loňské dění v Itálii, kolabující nemocnice a velké počty mrtvých.

Přísné omezení pohybu osob

Vláda od pondělí na tři týdny výrazně, až extrémně omezí pohyb osob. „Po dlouhé debatě jsme se rozhodli, že to omezení nastavíme tak, že zakážeme lidem opouštět území okresu. Budeme přesvědčovat naše občany, aby zůstali na území svého okresu ty tři týdny a pokud možno jej neopouštěli. Jsou tam samozřejmě dané výjimky - cesta do práce, péče o blízkou osobu, cesta na úřad, za lékařem atd.,“ podotkl Hamáček.

Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele nebo vyplněný formulář. V rámci okresu nikoli.

Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení či formulář. Vzor čestného prohlášení zveřejnil i Úřad vlády.

Nákupy budou možné jen v rámci okresu, schválila vláda.

Běžné návštěvy příbuzných - a to ani rodičů či prarodičů - nebudou v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády povolené. Výjimku zahrnují případy, kdy jde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

Vycházky jen v rámci obce

Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště. „Pokud někdo chce sportovat nebo využívat volného času, tak tam je to omezeno pouze na území obce,“ potvrdil Hamáček.

„Cílem není nikoho šikanovat, cílem není nikoho trápit policejními kontrolami. Policie bude vidět, bude vidět masivně. Za účelem posílení policie nasadíme i do 5 tisíc vojáků,“ podotkl Hamáček. Lidem, kteří nebudou plnit nařízení, hrozí sankce až 20 tisíc korun.

Ministerstvo vnitra také zveřejnilo seznam otázek a odpovědí, které se týkají různých případů, které v rámci cest mezi okresy a pohybu osob mohou nastat.

Povinné roušky venku

Od 1. března bude nově platit, že v zastavěném území obce bude povinně všude nutné nosit respirátory či roušky.

Další opatření se týká konkrétních míst, jako jsou obchody či MHD - kde končí možnost nošení dvou roušek přes sebe a povinné budou FFP2 respirátory či nanoroušky. Běžné roušky ušité doma nebudou stačit. Pro případ nošení na veřejnosti mimo domov v zastavěné oblasti však zatím postačí.

„Když půjdete kamkoliv v zastavěné oblasti bez ohledu na to, jak jste daleko od někoho jiného, tak bude potřeba nosit ochranu dýchacích cest. Na veřejně přístupných místech mimo zastavěné obce tato povinnost bude platit pouze, pokud tam budou alespoň dvě osoby na vzdálenost menší než 2 metrů. Když půjdete do lesa, budete tam sami nebo jenom se svými příbuznými, tak to nebude potřeba nosit,“ vysvětlil Blatný.

Roušky či respirátory i na pracovišti

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel.

V prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě to musí být respirátor.

Testování ve firmách

Dalším krokem, jak zbrzdit šíření viru, bude pravidelné antigenní testování ve firmách. V některých už funguje nyní, v ostatních má začít v pondělí. Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. Po první dobrovolné fázi bude později systém povinný.

Zavřou další obchody

Vláda asi na půlku zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů.

Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat budou smět také odtahy a taxi služby.

Lidé se od pondělí do 21. března naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví nebo obchodů se zbraněmi a střelivem.

Havlíček přesnil i situaci kolem autoservisů. „Není pravda, že by jej mohli využívat pouze řidiči firemních vozů. Autoservis muze normálně fungovat, personal nesmí akorát byt se zákazníkem v typické maloobchodní provozovně. Jako živnost běžně může fungovat, stejně jako pneuservis a jiná řemesla. Proto to nedáváme do výjimek. Zákazník musí pouze auto předat či převzít venku,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Uzavřené školy a školky

Od 1. března budou v ČR uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny s výjimkou těch při zdravotnických zařízeních, řekl Blatný.

Zapříčinila se o to i britská mutace. „Došlo k výraznému nárůstu počtů pozitivních dětí, i když jsou tyto děti často bez příznaků. Jsou to i malé děti, děti ve školách, děti v mateřských školách. Jsou to děti, které mohou bohužel dále přenášet tuto nemoc na své další příbuzné včetně seniorů,“ vysvětloval Blatný.

Současná opatření nemění nic na tom, že v sobotu začne přihlašování zaměstnanců škol k očkování proti covidu-19, a to s pomocí speciálního kódu. V pondělí se připojí senioři nad 70 let, zváni na očkování budou od nejstarších po mladší.

Změny i při svatbách

Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude od pondělí možné jen v okresu, kde daní lidé bydlí, vyplývá z nařízení vlády.

U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okna, řekl Havlíček.

Babiš: Doufám, že to budete dodržovat

„Doufám, že ta opatření, která vláda schválila, budete dodržovat a společně to zvládneme,“ uvedl Babiš.

„Musíme přesvědčit, že tady máme novou situaci. My tady máme britskou mutaci, jihoafrickou mutaci, ten vir neustále mutuje, je agresivní, na JIPkách končí lidi všech věkových kategorií, takže to není o starších lidech, jak minulý rok. Pravděpodobně někteří tomu stále ještě nevěří a končí v nemocnicích v těžkém stavu zdraví lidé,“ podotkl premiér.

„Ano, momentálně patříme mezi nejhorší, ale zkrátka je to celoevropský problém a my zkrátka nemáme jinou šanci, než udělat tahle opatření, protože jinak bude kolaps českého zdravotnictví,“ dodal Babiš.

Blatný: V nemocnicích neumírají cizí lidé

„Jedině když se společně všichni spojíme a začneme ta opatření dodržovat, tak se mohou ta čísla začít opět měnit k lepšímu,“ podotkl Blatný.

„Ti lidé, kteří leží v nemocnicích, a ti lidé, kteří někdy bohužel i zemřou, to nejsou cizí lidé, to jsou naši příbuzní. Každého jednoho z nás. Každému se to může stát. Nejsou to cizí lidé. To opatření tak, jak je nastaveno, je záměrně razantní, aby nemuselo být dlouhé. Čím bude mírnější, tím delší dobu bude trvat. A čím bude méně dodržování, tím delší dobu budeme v problémové situaci,“ varoval ministr zdravotnictví.

Hamáček: Zcela jasně vidíme hrozící katastrofu

„Opatření mají jediný cíl: otočit tu stoupající křivku nově nakažených a otočit tu stoupající křivku hospitalizovaných na JIP dříve, než bude pozdě,“ uvedl Hamáček. „Čas se krátí. Zcela jasně vidíme tu katastrofu, do které by mohla naše země spadnout, pokud by se ten trend neobrátil,“ varoval.

Podle Hamáčka nelze dopustit, aby zdravotnictví zkolabovalo v době, kdy jsme podle něj v cílové rovince. „Zdravotnictví, které je přetížené a které zkolabuje, se už o všechny nepostará,“ podotkl.

„To, co je cílem teď primárně té třítýdenní uzávěry, protože se bavíme o době tří týdnů, na kterou jsou tato opatření plánována, tak je obrátit tu křivku směrem dolů, to je ten ultimativní cíl. Nejedná se nyní o absolutní počet, ale jestliže bychom vycházeli z modelů, které máme, tak by na konci těch tří týdnů mohla být čísla podobná, jako jsou nyní, ale na sestupné křivce,“ potvrdil i ministr Blatný.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mnau1 ( 27. února 2021 23:24 )

To je uz posledni kapka, jsou urcite hranice, kolik si toho jeste clovek musi nechat libit. Same zastrasovani a vyhruzky. Pritom si urciti lide litaji po svete a bezny obcan muze jen do zamestnani a domu. Aby mi nekdo zakazoval navstivit starou matku apod. Pritom ubehl rok a cela vlada ukazala jak je neschopna a stat privedla na buben. Nesmime dopustit, aby s nami bylo porad takhle zametano. Poslancum a senatorum bezi nehorazne platy za nesmysly, kdy ostatnim utahuji srouby. Sedi tam plno poslancu a senatoru v duchodovem veku, kdy jim bezi duchod a zaroven poslanecky plat a nahrady. Tomu rikam nenazranost. Vsak je to na nekterych videt, ze potrebuji mega respiratory, jelikoz je na ty obri laloky ani nenasadi. Porad breci, ze neni lekarsky personal, kolik poslancu je lekaru hlavne za ANO, tak proc nejdou pomoc nemocnicim. Myslim, ze prave nastal cas, kdy je treba se zvednout a ucinit zmeny.

dynaty ( 27. února 2021 19:16 )

dynaty ( 27. února 2021 19:15 )

poděkuj senátu, že jsou sankce takové jaké jsou

dynaty ( 27. února 2021 19:12 )

autoservisy fungují dál, jen se nesmí dovnitř, něco si o tom zjisti než ......

dynaty ( 27. února 2021 19:10 )

co se rozčiluješ? to víš že dochází, ale jak se říká -děláme vše pro lidi, ale peníze jsou vždycky až na prvním místě, samozřejmě do vlastní kapsy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa