Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blatného nahradí Běhounek? Zeman: Blatný je unavený, džungle ho sežrala, je mi ho líto

Aktualizováno -
28. února 2021
11:42
Autor: simao, vei - 
26. února 2021
19:58

Vláda schválila nový nouzový stav, který má trvat do 28. března. Bude v té době ještě ministrem zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)? Opět se objevily spekulace, že by měl skončit. Podle CNN Prima News se ve hře objevila vládní rošáda - křeslo šéfa zdravotnictví by připadlo ČSSD. A adeptem na ministra by se stal bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, poslanec sociálních demokratů. Premiér Andrej Babiš (ANO) na vládní tiskovce vyvrátil konec Blatného i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Prezident Miloš Zeman však míní, že by Blatný skončit měl.

„Žádnou takovou nabídku jsem nedostal. Vím, že se o tom spekuluje, ale nebudu to komentovat,“ řekl v pátek večer Blesk Zprávám poslanec ČSSD Jiří Běhounek.

Běhounek je původní profesí lékař, stejně jako Blatný. Zatímco současný ministr se věnuje dětské hematologii, Běhounek je ortoped. Hejtmanem Vysočiny by od listopadu 2008 do listopadu 2020, ke konci tohoto období zastával též funkci pověřeného předsedy Asociace krajů ČR. Nedávno Běhounek vstoupil do ČSSD.

„Můžu vyvrátit, že do konce března dojde k výměně ministrů,“ uvedl pak v pátek večer na vládní tiskovce při novinářských dotazech premiér Andrej Babiš (ANO).

V Partii na CNN Prima News se však vyjádřil k této rošádě i prezident Miloš Zeman.

„Vím, že na to byl dotázán pan premiér. Vím, že se pan premiér vyjádřil, že to nepřichází v úvahu v březnu. Bude-li mi někdy citovaný návrh tohoto typu panem premiérem předložen, tak mu bez jakéhokoliv váhání rád vyhovím,“ uvedl Zeman.

Blatný je unavený, nebyl to špatný ministr, řekl prezident

K Blatnému poznamenal, že na něj působí unaveně a rezignovaně. „Mně je ho líto. Já už jsem mu to říkal, říkal jsem při jeho jmenování, že přechází z parku do džugle. A ta džungle ho sežrala. Bylo by sprosté se mu posmívat. Já vzhledem k jeho některým tiskovým konferencím na něm pozorují syndrom vyhoření. A být na jeho místě strašně těžké a náročné práce – a nezapomínejte, že on není epidemiolog, ale dětský lékař a dělá hematologii – takže soucit, poděkování za vykonanou práci, ale na druhé straně vidět k smrti vyčerpaného člověka je smutné a kdyby si odpočinul, možná že by to bylo k dobrému,“ poznamenal Zeman.

O Blatném v neděli na Primě mluvil coby o ministrovi dokonce v minulém čase. „Nebyl to špatný ministr, udělal kus práce a teď mi připadá, že už je velmi a velmi unavený. Ostatně jedna z jeho tiskových konferencí, ta nejméně povedená, vyzněla tak rezignačně. Souhlasíte se mnou? Byla rezignační?“ podotkl Zeman.

Zeman: Běhounek je schopný krizový manažer

K variantě, že by Blatného nahradil Běhounek, Zeman poznamenal: „Slyšel jsem o tom, samozřejmě že ano, ale toto je věc pana premiéra. Já už jsem jenom ten brankář v té bráně, který zachytává ten poslední míč. Já jenom předem říkám, jako prognostik, že pokud mi to navrhne, tak mu vyhovím. Já Jiřího Běhounka znám dlouhá léta, byl to úspěšný hejtman, byl to úspěšný předseda Asociace krajů, je to lékař, i když připouštím, že ortoped, ale je to velmi schopný krizový manažer.“

Zeman bezděky zmínil i jméno muže, který by mohl nahradit ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) - podle prezidenta je ve hře státní tajemník v resortu zahraničí Miloslav Stašek. Zeman ocenil, že se v oblasti diplomacie pohybuje dlouhodobě a má s ní velké zkušenosti.

Babiš: Není čas na změny

Premiér Babiš však na Primě v neděli opět odmítl, že by chystal výměnu ministra či ministrů. „Teďka není čas na žádné změny, my musíme teď zvládnout ten lockdown,“ poznamenal.

„Nechystám,“ tvrdí Babiš. Blatnému se prý snaží pomáhat. „Je pod obrovským tlakem, nemá manažerské zkušenosti, nemá možná v okolí dostatek dobrých úředníků. Ta situace je pro něj náročná, já se mu snažím pomáhat,“ dodal Babiš.

Náhradníka Blatného řešil i Moravec

O Blatného konci se spekuluje dlouhodobě - a to i díky tomu, že jej kritice podrobil i premiér.

„Náhrada už se konečně našla, jak o tom informovaly OVM před třemi týdny. Teď bude zajímavé sledovat, zda tandem prezident - premiér vymění jen jednoho ministra, nebo dva,“ uvedl ve čtvrtek na twitteru moderátor Václav Moravec.

Naznačil přitom, kdo by mohl být druhým ministrem, který vládu opustí. „Tušíte, pane ministře Petříčku, zda budete ještě na konci března ministrem?“ tázal se Moravec.

Nejpravděpodobnější varianta?

CNN Prima News v pátek potvrdila, že by hnutí ANO mohlo podle jejích informací skutečně přenechat ČSSD křeslo ministra zdravotnictví - a sociální demokraté by následně vsadili na Běhounka. „Výměnou za to by sociální demokracie přišla o post ministra zahraničí a ve vládě by skončil Tomáš Petříček,“ píše televize na svých stránkách.

„Ano, je to nejpravděpodobnější varianta, o které se jedná už několik dnů. Je samozřejmě trochu problém, že u premiéra se nedá předpovědět vůbec nic. Do hlavy mu nikdo nevidí. Výměna měla nastat už před pár dny a zatím se to nestalo,“ řekl CNN Prima News její zdroj.

„Že se má měnit Blatný se řeší poslední měsíc a každý týden se řekne, že to je do konce týdne hotové,“ dodal však také.

Státní vyznamenání 28. října 2019: Miloš Zeman  Jiří Běhounek Státní vyznamenání 28. října 2019: Miloš Zeman Jiří Běhounek | Blesk:TONDA TRAN

Prymulovy šance zhatila Slavia, Babiš ho dnes připomněl

Během spekulací o Blatného možném náhradníkovi se však již objevila i další jména. Před kauzou účasti na fotbalovém zápase Slavia - Leicester se spekulovalo o tom, že by se ministrem mohl opět stát Blatného předchůdce Roman Prymula - a to i proto, že sám premiér Babiš volá po tom, aby boj s covidem měl v Česku hlavní tvář v podobě epidemiologa.

Babiš dnes ve Sněmovně zopakoval, že chybí někdo, kdo by podobně jako Prymula chodil z pozice odborníka vysvětlovat věci do televize.

„Já chápu, že vláda špatně komunikovala. Já už jsem x-krát doporučoval ministrům, aby vůbec nekomentovali nějaká epidemiologická opatření. Ano, my nemáme dneska tvář pandemie, která stále chodí do televize, jako chodil pan Prymula. Měl by to komunikovat epidemiolog, nějaký expert,“ míní Babiš.

Jenže Prymula po své účasti na tribuně, kam usedl po dni, během kterého vyzýval k celorepublikovému lockdownu, skončil i jako poradce premiéra a z veřejných funkcí se tak stáhl.

Video  Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pavlík, či Smejkal?

Dalším jménem, které se objevilo v souvislosti s možnou výměnou Blatného již dříve, je ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík - někdejší kandidát za ANO v senátních volbách.

Babišem žádaným epidemiologem, který působí v IKEM, ale nově také přijal křeslo v Radě vlády pro zdravotní rizika, je pak Petr Smejkal. I jeho jméno se již během spekulací o novém možném ministrovi objevilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dessy ( 1. března 2021 10:57 )

Vysočina ovládá Prahu, jsou tak moudří či úplatní?

bullshit ( 28. února 2021 12:54 )

Čekal jsem kdy ho to semele. Jestli ne teď tak za chvíli. Pokud to Bureš popřel tak to bude coby dup. Žádný odborník tam nenastoupí, ty vláda nemá. Bude to jen Blatného dvojník. Až půjde hlavní guru od válu tak s celou svojí squadrou.

krapotkin ( 27. února 2021 08:04 )

Blbáčkův partajní kamarád si taky chce slíznout smetánku z nám ukradených peněz.

marmot ( 27. února 2021 07:13 )

Největšími českými slídily za rok 2017 jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu, poslanec Jiří Běhounek, Equa bank a Úřad vlády.

Výsledky třináctého ročníku Cen Velkého bratra (Big Brother Awards) - anticen pro největší slídily byly dnes vyhlášeny v Praze. Osmičlenná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů vybírala vítěze z čtyřiceti nominací zaslaných širokou veřejností. Anticeny udělované ve čtyřech kategoriích získali Ministerstvo průmyslu a obchodu, poslanec Jiří Běhounek, Equa bank a Úřad vlády. Jediná pozitivní cena Edwarda Snowdena pak putovala neziskové organizaci Open Whisper Systems. Soutěž, která má své kořeny ve Velké Británii, pořádá nevládní organizace Iuridicum Remedium již od roku 2005.

http­s://ww­w.iu­re.or­g/d/15­/nej­vetsi­mi-ceskymi-slidily-za-rok-2017-jsou-ministerstvo-prumyslu-obchodu-poslanec-jiri-behounek-

frantacizek ( 27. února 2021 06:49 )

přesto jsou velice medializovaní, což je tedy s podivem..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa