Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

93 tisíc učitelů a pracovníků škol se přihlásilo k očkování. V pondělí senioři 70+

Aktualizováno -
27. února 2021
18:57
Autor: ČTK - 
26. února 2021
07:55

Zaměstnanci škol se ode dneška mohou registrovat na očkování proti covidu-19. Jako první by se měli do Centrálního registračního systému hlásit zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Tato kritéria ale nejsou závazná. K očkování proti covidu-19 se za sobotu zaregistrovalo 93.000 učitelů a dalších pracovníků škol. Celkově už systém zaznamenal 1,5 milionu registrací.  

Výběr zaměstnanců s přednostním právem na vakcínu dostali za úkol ředitelé. V pondělí 1. března se připojí senioři nad 70 let, potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Od pondělí budou moci pacienty k očkování registrovat do svých ordinací také praktičtí lékaři, nezapojí se ale všechny ordinace.

Vakcíny AstraZeneca pro učitele

Rozdělení začátku registrace na sobotu a pondělí bylo podle Blatného nutné, aby se nápor na systém rozložil. Čas přihlášení, ani zdravotní stav ale podle něj nebude rozhodovat. Očkovací místa budou pacienty řadit podle věku.

U učitelů a dalších zaměstnanců škol by ředitelé měli preferovat starší 55 let, učitele ze školek, vyučující 1. a 2. třídy nebo poslední ročníky. Na místě očkování pak musí předložit potvrzení od zaměstnavatele.

Podle odhadu ministerstva je v regionálním školství zaměstnáno 330.000 lidí. Další etapa jejich očkování by měla následovat po dvou až třech týdnech. Počítá se pro ně s vakcínou AstraZeneca, kterou někteří senioři odmítají kvůli nejasnostem o její účinnosti.

Jak postupovat?

Hlásit se budou učitelé i senioři prostřednictvím centrálního registračního systému.

Opět bude nutné pro dokončení registrace potvrdit kód získaný prostřednictvím SMS na mobilní telefon.

Poté mohou lidé vybrat preferované očkovací centrum, učitelé ještě zadají svůj kód. Až bude mít volný termín, upozorní zájemce pomocí další SMS. Pak má termín pro přihlášení rezervovaný na 72 hodin, tedy na tři dny. Termín pro druhou dávku dostane automaticky. Pokud na SMS s termínem registrovaný nezareaguje, dostane ji ještě dvakrát a pak je mu registrace zrušena.

Do čtvrtka bylo v ČR podáno téměř 624.000 dávek vakcíny, zhruba 233.000 lidí už dostalo potřebné dvě dávky vakcíny. Už koncem prosince začalo očkování zdravotníků, od poloviny ledna se přidali senioři nad 80 let. Těch je v současné době registrováno k očkování zhruba polovina.

Ostatní mají oslovit právě praktičtí lékaři, kteří se od pondělí 1. března mohou také oficiálně zapojit do registračního systému a očkování. Nebudou očkovat lékaři ve všech ordinacích, přihlásilo se jich zhruba 3500 z asi 5500. Kromě osmdesátníků mohou podat vakcínu i mladším. Očkovat budou pouze své zaregistrované pacienty, ve svých systémech uvidí, jestli už vakcínu dostali třeba i jinde.

„Když ho bude praktický lékař považovat za člověka, který má stejné nebo vyšší riziko než běžný sedmdesátník, tak ho může do systému zaregistrovat a naočkovat,“ uvedl Blatný. Vakcínu mohou podávat také nepohyblivým pacientům u nich doma. V každém kraji také vznikne krajský koordinátor praktických lékařů.

Vakcíny budou podle ministra získávat jako dosud přes očkovací centra. Později se počítá s vakcínou AstraZeneca, která bude do ordinací standardně rozvážená distributorem a do budoucna dalšími výrobci.

Ministr kritizoval akci, při níž pražští lékaři s pomocí soukromé firmy rozváželi vakcínu do svých ordinací. „I forma výdeje z nemocniční lékárny má svá pravidla. Nelze ji distribuovat nějakými svépomocným způsoby,“ řekl.

Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády Jan Blatný (za ANO) na tiskovce po jednání vlády | Úřad vlády ČR

Praktici: Nemáme injekce

Sdružení praktických lékařů nicméně informovalo, že praktickým lékařům chybí dostatek vakcíny a injekčních stříkaček. Hrozí tak podle nich, že zapojení více než 4000 ordinací bude na začátku spíše symbolické. Podrobněji chtějí informovat v úterý 2. března na tiskové konferenci.

 „Pokud to myslíte s očkováním nejrizikovějších pacientů v našich ordinacích skutečně vážně, dejte pro ně v březnu 100 dávek vakcíny každému praktikovi zapojenému do očkování,“ vzkázal ministerstvu zdravotnictví a hejtmanům předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Od pondělí se ale budou ordinace zapojovat jen obtížně. „Praktikům chybějí vakcíny a injekční stříkačky. Nedostanou dokonce ani všechny vakcíny Astra Zeneca, které byly původně určeny pouze pro použití v ordinacích praktických lékařů. Značná část dodávky této vakcíny nyní skončí v očkovacích centrech,“ uvedl Šonka.

V Česku se od konce prosince očkuje vakcínami tří firem, a to Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Podle posledních údajů bylo podáno přes 600 000 očkovacích látek, z toho potřebné dvě dávky dostalo přes 226 800 lidí.

Odborníci považují očkování za hlavní řešení pandemie koronaviru. Celosvětově je ale nyní nedostatek očkovacích látek.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

elwyn ( 1. března 2021 11:01 )

paralenka ( 28. února 2021 01:34 )

Na tu podivnou AstruZenecu jim kašlu, ať ji klidně dají kantorům! Hlavně že Blatný a Babiš neodpovídají určené věkové kategorii 70+ ani z rychlíku a ještě si mohli vybrat, čím se nechají oočkovat. Když se ty přiblblé fotky objevily v médiích, spustila jsem tak sprosté nadávky, že by neprošly ani žumpou! A že těch protekčních je, co???! Prý propagace a reklama, příklad pro občany. Kulové, jen čisté papalášství!

paralenka ( 28. února 2021 01:27 )

No co, tak jim to třeba kousnou do řití, nějak to tam felčaři dostanou. Nebo si každý koupí ve zdrav. potřebách svoji stříkačku a kdo nemá, tak ven!

paralenka ( 28. února 2021 01:24 )

Souhlasím, je to hnus, tu přednost nechápu, učitelé základek, středních škol a asistenti jsou doma od druhé poloviny prosince, tak ať se také izolují, jak je doporučováno seniorům. Tahle přednost je výsměchem nejen starým lidem, na něž vláda dlabe a klidně je odsune, ale i profesím, které jsou denně v kontaktu s lidmi a nemají kam uhnout - pokladní a prodavači, řidiči MHD, průvodčí atd. Tihle navíc nejsou stabilně v jedné místnosti s pořád stejnými lidmi, ale prská na ně denně několik stovek potenciálních přenašečů!

paralenka ( 28. února 2021 01:15 )

Většina učitelů viděla školu v reálu naposledy 18. prosince a nejdříve ji uvidí až po Velikonocích (myslím vyučování, ne sem tam zalití kytek ve třídě), přesto předběhnou seniory, kteří umírají nejvíc - 90% úmrtí s covidem je u lidí nad 65 let! Prolhaná vláda poslala ohroženou skupinu 65 - 69 do hajzlu, přestože měla být podle jejich debilních harmonogramů na řadě, protože nečinný Plaga se najednou probudil a předstírá aktivitu, asi to zase bylo něco za něco! Co štve nejvíc, nejde jen u přednost učitelů, ale všech zaměstnanců, co nemají do čeho píchnout - hromady asistentů, často 20 letých absolventů SŠ, nebo přivydělávajících si študáků VŠ, kteří mají zřejmě leháro studium! A tihle také půjdou přednostně, vláda se totálně zbláznila!!!Kolik za tu dobu umře těch, kteří na vakcínu čekají marně?!!! Kromě zákazů, příkazů a izolace pro ně tahle zapráskaná vláda neudělala nic!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa