Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Američany děsí nakažlivá „supermutace“ koronaviru. Dostane se do Česka?

Autor: sova - 
9. března 2021
13:35

V americké Kalifornii se šíří další mutace koronaviru způsobujícího covid-19. Vědci předjímají, že na konci března bude ve státě na západním pobřeží novým kmenem nakaženo až 90 % všech infikovaných. První případ tzv. kalifornské mutace se datuje zpět do května loňského roku. Zaznívají navíc varovné hlasy, že nová varianta je zhruba dvakrát nakažlivější než původní koronavirus a disponovat by měla zároveň vyšší rezistencí proti vakcíně.

Jeden z výzkumů například odhalil, že varianta viru odborníky nazvaná B.1.427/B.1.429, případně označovaná jako CAL.20C/L452R, je schopna v lidském těle vytvořit dvakrát více virových částic a je odolnější vůči protilátkám vytvářeným přirozenou imunitou nebo vakcínami. Píše to například britský Daily Mail.

V současné době by měla být tímto kmenem infikována zhruba polovina nakažených v Kalifornii. Američtí vědci se původně obávali tzv. britské varianty s označením B.1.1.7, jejíž případy v celé zemi rychle nabývaly. Nyní je ale trápí noční můra v podobě dvou kmenů, které se setkají v jedné osobě, vymění si mutace a promění se v ještě smrtelnější variantu koronaviru.

Mohou za rozšíření nového kmene vánoční svátky?

Má se za to, že za dramatický nárůst případů nové varianty na pacifickém pobřeží může zvýšení mobility obyvatel, k němuž došlo během Dne díkůvzdání a vánočních svátků.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy aktuálně zaznamenávají pokles případů, hospitalizací i úmrtí v celé zemi, mnozí se obávají, že nová varianta viru zvrátí trend a v příštích týdnech způsobí nárůst nákazy.

Mutace je přítomna už téměř ve dvacítce zemí

Jak uvádí například deník The New York Times, experti navíc odhadli, že počet případů nové varianty se nyní v Kalifornii každých 18 dní zdvojnásobí.

Podle webu provozovaného společností Scripps Research byla kalifornská verze viru přítomna nejméně ve 40 amerických státech a 19 zemích včetně Austrálie, Francie, Velké Británie, Norska a Tchaj-wanu.

mord ( 9. března 2021 17:18 )

Určitě se sem dostane je to mrazivé až sokujici, ale není se čeho bát. Hlavní Panko velkomozny oligarcha si to vezme na starost jako všechno ostatní a zachrání nas úrovni super lockdown

marlen52 ( 9. března 2021 16:01 )

není to legrace a ještě se najde pár blbečků co jdou vyřvávat na demonstrace nebo chodí bez respirátorů já bych je poslala aspoň na týden do nemocnic aby viděli tu hrůzu. co to je za lidi když ani nelitují ty sestřičky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa