Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jihoafrická mutace koronaviru v Brně: Nakazili se lidé, kteří nevytáhli paty z města

Autor: for - 
25. února 2021
23:35

mutace koronaviru uzavřela do karantény mateřskou školu v Brně-Líšni. Informoval o tom neurovědec Omar Šerý na twitteru.

„Testy tam potvrdily nákazu u tří lidí," řekl Blesku molekulární biolog Omar Šerý, jehož laboratoř v Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně vzorky vyhodnotila.

Státní zdravotní ústav v Praze zároveň oznámil prostřednictvím ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek jeden případ nákazy, kterou potvrdila sekventace Státního zdravotního ústavu v Praze.

Celkem tedy lékaři v Česku zachytili první čtyři nakažené jihoafrickou mutací koronaviru.

Zatímco nakažený z pražské laboratoře přišel pravděpodobně do styku s některým z dovolenkářů, kteří navštívili v lednu Zanzibar, brněnští nemocní se nakazili aniž vytáhli paty z města.

„Nikdo z brněnských nakažených nebyl v zahraničí, všichni se pohybovali jen po Brně,“ uvedla krajská epidemioložka Renat Ciupek.

Podle Šerého je proto možné, že nová mutace zde již delší dobu koluje. „Otázkou je, v které části České republiky,“ řekl Šerý s tím, že v brněnské laboratoři jeho kolegové pracují podobně jako v Prazě na podrobném sekvenčním výzkumu viru.

Jihoafrická mutace dokáže podle Šerého obcházet již vytvořené protilátky u očkovaných lidí nebo u lidí, kteří koronavirus prodělali. „Účinnost očkování se tak snižuje a tito lidé se mohou nakazit znovu,“ zmínil.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Jihoafrická mutace se v Česku objevuje vedle britské a brazilské. Podle imunologů se nové varianty šíří rychleji, některé až o 70 procent. Nutno ale dodat, že nic nenaznačuje tomu, že by měly tyto mutace způsobovat těžší průběh. 

Jihoafrická verze vs. očkování

Blesk Zprávy se již dříve zajímaly o to, zdali je proti mutacím účinné očkování. „Obě dvě  varianty (britská a jihoafrická) mají klíčovou mutaci ve spike proteinu, tedy v té části, kudy virus vstupuje do buňky hostitele. Právě na tvorbě spike proteinu jsou vakcíny postavené,“ vysvětlil nám Jan Pačes, expert Akademie věd ČR. Podotkl ale, že nad jihoafrickou ještě v lednu visel otazník. 

Experti z Oxfordu prozatím zkoumali, zda je účinní vakcína od Pfizeru. Podle nich vyvolává stejnou imunitní rekaci i proti zmíněným mutacím. Nastínili jen minimální sníženou účinnost. „Jsme si tedy téměř jistí, že dvě dávky vakcíny poskytnou plnou ochranu před jihoafrickou i anglickou mutací, stejně jako před původní verzí viru,“ komentoval virolog William James. 

Podle dosavadních průzkumů je ale na jihoafrickou variantu krátká jedna z dostupných vakcín, a tedy AstraZeneca.

Koronavirus v Jihoafrické republice. Koronavirus v Jihoafrické republice. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luklovah ( 26. února 2021 10:58 )

Mám stejný názor,taková strašná situace a u nás na vesnici umřeli za dva měsíce devadesátiltí dva muži.

Nezmar1 ( 26. února 2021 00:53 )

Jen jestli oni nas ti politici netahaji vsechny za nos se vsemi temi cisly a mutacemi. Je zajimave, ze nikde na svete to neni tak straslive jako v Ceske republice. Ani v te Africe!!! Tak kde udelali soudruzi z CR chybu? Lidi, probudte se!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa