Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Strach z jihoafrické mutace v Evropě: Experti řekli, která vakcína před ní ochrání

Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2021
15:43

Vědci z Oxfordské univerzity ukončili dohady o tom, zda jsou očkovací látky efektivní proti jihoafrické a anglické mutaci koronaviru, které jsou mnohem nakažlivější než starší varianta viru. Podle jejich výzkumu vakcína firem Pfizer/BioNTech je proti těmto variacím stejně účinná jako proti původní verzi koronaviru, uvedl list Daily Mail.

Experti z Oxfordu zkoumali, zda vakcína od Pfizeru vyvolá stejnou imunitní reakci proti mutacím jako proti původní verzi nákazy. Testování probíhalo v laboratoři, podle expertů dojde jen k minimální změně účinnosti v případě anglické varianty, v případě té jihoafrické jsou už změny podstatnější. Nicméně po dvou dávkách očkování je látka efektivní. Výzkum totiž ukázal, že jedna dávka vakcíny neposkytne proti mutacím tak velkou ochranu.

Vědce ze všech koutů světa děsila možnost, že by byla vakcína proti mutacím neúčinná, nicméně práce oxfordských specialistů potvrdila, že vakcína reaguje stejně na přítomnost mutace jako na předešlou verzi koronaviru. Protilátky jsou tak schopné detekovat virus a neutralizovat ho. Po první dávce nicméně nejsou tak účinné proti starším formám infekce.

Účinnost na 90 procent

Důležité ale je, že vakcína aktivuje T buňky – imunitní buňky, které produkují protilátky a které jsou schopné samy bojovat s infekcí. Práce oxfordských vědců ukázala, že proti starším formám koronaviru je vakcína účinná na 95 procent, v podobné míře je účinná i proti anglické mutaci.

Brazilská a jihoafrická mutace má pozměněný protein, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Proto se vědci obávali, že by proti nim vakcína nemusela být efektivní. Díky předložené studii se ale potvrdilo, že i proti těmto mutacím vakcína od Pfizeru funguje, a to na 90 procent.

Virolog: Dvě dávky vakcíny poskytnou plnou ochranu

„Ano, po první dávce vakcína nenabízí nezbytnou ochranu proti mutacím, ale vyvolá alespoň dobrou imunitní reakci,“ uvedl lídr výzkumu virolog William James. Vysvětlil, že po první dávce nedošlo sice k neutralizaci infekce, ale došlo k aktivaci T buněk.

„Domníváme se, že právě díky tomu se pak při druhé dávce vytvoří dostatečné silné protilátky,“ objasnil James. „Jsme si tedy téměř jistí, že dvě dávky vakcíny poskytnou plnou ochranu před jihoafrickou i anglickou mutací, stejně jako před původní verzí viru,“ zakončil James.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 15. února 2021 17:43 )

Miloš chválí Sputnika, ale pro sebe si zvolil Pfizer, lidem káže skromnost, svým kumpánům zajišťuje bohatství, je to prezident vyvolených, zbytek má za deb....

frantacizek ( 15. února 2021 16:32 )

proto Miloš ten Pfizer tak promuje..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa