Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékařka mluvila o umírání mladých na covid. Blatný: Kapacity ještě jsou. Zpřísní Česko?

Aktualizováno -
21. února 2021
13:34
Autor: ČTK, Mii - 
21. února 2021
12:45

V karlovarské nemocnici s těžkým průběhem covidu leží i pacienti, kterým není ani 25 let. V pořadu Partie na CNN Prima to řekla koordinátorka očkování Karlovarského kraje Dagmar Uhlíková. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je situace vážná, nicméně ještě minimální kapacita nemocnic existuje, takže není třeba přistupovat k tvrdému lockdownu. Tato „drakonická opatření“ přijdou na řadu, až se zdravotní zařízení nezvládnou starat o necovidové pacienty.

Ročníky 1983, ale i 2001. Nemocnice podle Uhlíkové stále častěji přijímá i mladé pacienty. Již není pravda, že by virus způsoboval problémy jen seniorům. Lékařka ministra prosila, aby se vážnost situace vzala v potaz, koordinování epidemie musí být v zájmu pacientů.

Blatný si však nemyslí, že by situace v Karlovarském kraji byla tak bezvýchodná. A odmítá, že by záchranou mělo být Německo. „Zahraniční pomoc to nevyřeší,“ řekl v pořadu Partie na CNN Prima News. Za hranicemi podle jeho slov můžou být hospitalizovány jen jednotky pacientů, navíc vyjednávání je komplikovanější. „Není to, jak se říká, že sanitka jen přejede do Německa a je to vyřešeno,“ reagoval Blatný.

Pokud se každopádně nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči, musela by se přijmout drakonická opatření proti šíření covidu-19, uvedl ministr. V takové situaci ale podle něj Česko zatím není. Nemocnice mají ještě minimální kapacitu.

„Ještě je krátká doba na to, abychom se společně vzpamatovali a začali dodržovat to, co je (…) Pokud se dostanou do situace, kdy nebudou řešit jinou než intenzivní péči a všechno ostatní bude zastaveno, tak toto je z mého pohledu důvod, proč udělat naprosto zásadní změnu, která ale by potom musela být velmi drakonická,“ řekl ministr s tím, že tomu se ale snaží vyhnout.

Epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal se domnívá, že bude nutné protiepidemická opatření ještě zpřísnit kvůli růstu epidemie a šíření nakažlivější britské mutace viru. „A jediná otázka je, jestli se to stihne udělat na nějaké lokální úrovni krajské, anebo jestli se to bude týkat celého státu,“ řekl v debatě Smejkal.

Blatný: Lidé už začínají hlásit více kontaktů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v diskusi řekl, že lidé potřebují větší motivaci k tomu, aby v případě nákazy koronavirem šli do karantény. Navrhuje, aby lidé místo současné nemocenské ve výši 60 procent výdělku dostávali 90 procent. Zmínil také, že návrat dětí do škol by měl být národním cílem.

Vláda na začátku měsíce schválila zákon, podle kterého by lidé v nařízené karanténě mohli dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácel by jim ho zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje by si pak snížil sociální odvody. Návrh už prošel Sněmovnou, příští týden o něm budou jednat senátoři.

Podle Blatného se už některá nedávná opatření vlády včetně tohoto bonusu začínají projevovat. Z posledních dat chytré karantény podle něj vyplývá, že stoupl počet kontaktů, který nakažení lidé hlásí. Stále se ale pohybuje jen těsně nad hodnotou jedna, což je podle ministra málo.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

pfoto1 ( 22. února 2021 13:32 )

Nějaká ukájecí obsese?

snehulak ( 22. února 2021 11:05 )

Nejen občas, nejen hodně blbé, sem tam i přímo nebezpečné.

snehulak ( 22. února 2021 11:03 )

Anamnéza těch mladých lidí? Jednoduchá. Mozková nedostatečnost. Podlehli propagandě, nenosili roušky.

snehulak ( 22. února 2021 11:00 )

Vy dorostenci jste se ukájeli v propagandě, že na virus umírají jen senioři. Takže dnes se ukájejte, že vás vyléčí Landa, nebo samoukájení. Možná vás nakonec popadne rozum a ty roušky si přece jen nasadíte.

deratizater ( 22. února 2021 09:40 )

Nemuselo to být tak zlé kdyby měli občani přístup k antivírovým lékům a mohli sami preventivně užívat v nízkých dávkách tradiční léky u kterých se ukázalo že na covid zabírají jako Isoprinosine.Z nepochopitelných byrokratických obstrukcí na SÚKL je jim to znemožněno .Proč ho nedají do volného prodeje jako v Polsku ?Každý kdo brání z titulu své funkce léta užívaných léků u kterých se zjistilo že mají potenciál i na covid tak je zákeřný vrah .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa