Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Až 370 korun pro Čechy za den v karanténě? Maláčová: Izolačka vyjde na miliardu, ale pomůže

Aktualizováno -
8. února 2021
23:12
Autor: ČTK - 
8. února 2021
18:35

Lidé v nařízené karanténě by mohli případně dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácel by jim ho zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje by si pak snížil sociální odvody. Návrh zákona schválila dnes vláda. Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Podle návrhu by se příspěvky měly vyplácet od března do konce června.

„Mimořádný bonus ve výši 370 korun denně pomůže lidem chovat se zodpovědně,“ uvedla na vládní tiskovce Jana Maláčová (ČSSD).

Zaměstnanci v karanténě dostávají teď 60 procent svého redukovaného průměrného výdělku. Příspěvek má motivovat k tomu, aby lidé do karantény chodili a aby nakažení hlásili své kontakty. Zlepšení trasování má přispět ke zvládnutí epidemie.

Ministerstvo práce odhaduje, že by zájem o testování a trasování mohl vzrůst. Sumu na bonusy spočítalo od března do konce června zhruba na 1,3 miliardy korun. O tuto částku by stát přišel na odvodech.

Podle propočtů resortu by v březnu mohlo příspěvek pobírat asi 187.000 lidí, vyšlo by to na 654 milionů korun. V dubnu by to mohlo být 370 milionů pro zhruba 105.600 osob v karanténě, v květnu 179 milionů pro 51.200 pracovníků a v červnu 92 milionů pro 26.200 lidí. V lednu nastoupilo do karantény 76.800 lidí.

Bonus by měli dostávat lidé v nařízené karanténě deset dnů. Pobírali by ho současně s náhradou mzdy. Celková částka by ale nesměla překročit 90 procent jejich průměrného výdělku. Stejná pravidla by platila i pro lidi s nižším než polovičním úvazkem či pro pracovníky na dohodu.

„Na vládě jsme schválili Izolačku! Tenhle mimořádný bonus ve výši 370 Kč denně pomůže lidem chovat se zodpovědně. Konečně! Česko zaostává v rámci EU ve výši nemocenské, lidi ale můžeme podpořit aspoň takto. Záleží už jen na Sněmovně, jak rychle a v jaké podobě pošle do Senátu!“ radovala se Maláčová na twitteru.

Zaměstnanec s minimální mzdou 15.200 korun by měl podle propočtů ČTK s použitím kalkulačky ministerstva práce k náhradě mzdy dostat bonus 100 korun za den, tedy tisíc korun za desetidenní karanténu.

Člověk s výdělkem 20.000 korun by měl mít denní příspěvek 236 korun, tedy celkem 2360 korun. Při výdělku 25.000 korun je příspěvek 296 korun na den. Pokud člověk vydělává 30.000 korun, denní bonus by činil 355 korun. Bonus 370 korun by měli mít všichni s výdělkem nad zhruba 31.300 korun.

Příspěvek se nemá danit. Neměl by se zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na sociální dávky a nemělo by být možné ho strhnout v exekuci.

Bonus by neměli podle návrhu pobírat lidé, kteří se dostali do karantény krátce po návratu z ciziny, kde nebyli pracovně. Příspěvek by neměli mít, pokud je lékaři poslali do karantény do pěti dnů od návratu ze zahraničí.

Tento karanténní bonus by neměl být ani pro živnostníky. Vláda pro osoby samostatně výdělečně činné chystá zvýšení kompenzačního bonusu z 500 na 1000 korun na den. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) lidé dostávají tuto kompenzaci za to, že nemohou podnikat. To zahrnuje i karanténu.

Odbory prosazovaly dočasné navýšení nemocenské ze 60 na 90 procent redukovaného průměrného výdělku. Zaměstnavatelé chtěli podporu testování ve firmách a zrychlení očkování. Souhlasili pak s příspěvkem.

Podle Schillerové by ministerstvo zdravotnictví mělo sledovat, kolik lidí do karantény bude chodit a kolik nakažení hlásí kontaktů. Výsledky mají ukázat, zda bonus zafungoval. Navýšené výdaje by se pak podle toho zahrnuly do chystané novely rozpočtu.

Hamáček: Dobrá zpráva

„Z mého pohledu je to dobrá zpráva, protože to zvýší schopnosti našeho systému trasovat jednotlivé kontakty a znovu efektivně s tou epidemií bojovat. Nijak nezastírám, že jsme se inspirovali v zahraničí a nechali jsme se inspirovat i odborníky, kteří dlouhodobě toto řešení doporučovali. Slibujeme si od toho, že ty počty kontaktů, které lidé budou udávat, budou více odpovídat realitě, než je tomu teď. Je pravdou, že ve chvíli, kdy lidem hrozí pád na 60 procent příjmů, ta obava je velmi vysoká a může hrát roli v ochotě uvádět své kontakty či vůbec v ochotě podstupovat testy,“ poznamenal k této vládní novince na vládní tiskovce vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Video  Maláčová: Jak má fungovat Izolačka? Až 370 korun denně za karanténu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

strejda777 ( 8. února 2021 21:00 )

Taky jsem zvědavý, jak se zase opozice a komouši "vytáhnou"! Jestli to schválí sněmovna, pak jsou na tahu naši oblíbení senátoři....takže pokud z toho nic nebude, čí to bude opět vina? Jasně že Babišova, žejo chytráci!

jajas ( 8. února 2021 20:11 )

No vida! Tak ta Maláčová je fakt dobrá! Aspoň se snaží, když už nikdo nic. Jenže to bohužel není jen na ni. Jak se píše: "Aby zákon začal platit, musí ho ještě schválit Sněmovna a Senát a podepsat prezident.". Takže ne že Maláčová nic nedělá, stará se, ale ne všem se to líbí, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa