Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vládní novinky: Stav nouze žádá do 16. března, zákaz cest mezi kraji nebude. A co školáci?

Aktualizováno -
8. února 2021
22:58
Autor: ČTK, simao, vei - 
8. února 2021
11:40

Vláda dnes schválila žádost o další prodloužení nouzového stavu. Sněmovnu požádá o prodloužení opět o 30 dní. Nyní končí 14. února, dle nového vládního plánu by se měl protáhnout až do 16. března. Jaké jsou další vládní novinky? Vláda schválila třeba nový systém vyšších kompenzací pro podnikatele či denní bonus za karanténu až do výše 370 Kč, tzv. Izolačku. Zákaz cest mezi kraji vláda neřešila, podle ministra Jana Blatného (za ANO) pro další omezení pohybu lidí nyní není důvod.

Nouzový stav chtějí do 16. března

Vláda v pondělí projednala žádost o další prodloužení nouzového stavu, jenž aktuálně končí s nedělí 14. února. Dle nové vládní žádosti by měl trvat do 16. března. Vláda žádá o prodloužení stavu už pošesté.

„S trochou nadsázky to byla specifická vláda, protože po dlouhé době jsme nepřijímali žádná zpřísnění či úpravy těch krizových zákonů směrem k nějakému utahování,“ uvedl po jednání kabinetu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Zopakoval, že „situace není dobrá“ a současná opatření nelze uplatňovat jinak, než v nouzovém stavu. „Samozřejmě platí to, že hledáme pro prodloužení nouzového stavu podporu v Poslanecké sněmovně a všichni věříme, že tu podporu nalezneme tak, aby ve čtvrtek nedošlo k nějakému karambolu, který by zásadním způsobem zkomplikoval schopnost ČR efektivně s tím virem bojovat,“ doplnil Hamáček.

Podpořit vládní návrh tentokát odmítá KSČM, na jejíž hlasy vládní koalice obvykle spoléhá.

Zákaz cest mezi kraji nenavrhli

Vládní opatření přitom podle čtvrtečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přestala fungovat. Mluvil o možnosti omezit cestování mezi kraji. Premiér Babiš (ANO) toho ale není přívržencem, proti je i Hamáček. „Nevěřím, že cílem pana ministra zdravotnictví je hybernovat Českou republiku. Tak špatně na tom nejsme,“ uvedl Hamáček před jednáním vlády.

Vláda nakonec zákaz cest mezi kraji vůbec neřešila. „Během víkendu jsem měl četná jednání s epidemiology ať už v rámci ministerstva zdravotnictví, v rámci Krajských hygienických stanic, spojili jsme se i s kolegy kolem iniciativy Sníh a s dalšími odborníky. Nechal jsem si také zjistit dostupná data o vývoji a rozvoji britské mutace v ČR. Právě proto, že v současné době nemáme k dispozici data, která by potvrzovala významný rozdíl ve výskytu této mutace napříč ČR, potom jsme ani nenavrhovali a nakonec o tom ani na vládě nebyla žádná debata, že bychom měli přistupovat k nějakému dalšímu omezení pohybu,“ oznámil v pondělí Blatný.

Návrat maturantů 1. března?

Vláda debatovala také o širším otevření škol. Na stole je návrh, podle kterého by se mohly do lavic vrátit nejprve poslední ročníky středních škol - dle ministerstva školství by k tomu mělo dojít 1. března.

„Chci jasně říci, že jedno z klíčových priorit je otázka návratu žáků a studentů do škol. Ministerstvo školství připravilo materiál, který dává dohromady pravidla, podle kterých by to bylo možné,“ potvrdil Hamáček.

„Shodli jsme se na tom, že první by měli být studenti maturitních ročníků a potom postupně další ročníky. A současně jsme se shodli - a je to v souladu s tím materiále - že ten návrat žáků a studentů do škol nemůže žádným zásadním způsobem ovlivnit negativně vývoj epidemie. Budeme hledat takové řešení, které nám umožní školy znovu otevřít naplno, postupně a současně nezkomplikuje nám boj s virem. Ruku v ruce s tím návratem žáků a studentů bude muset jít systém testování,“ podotkl Hamáček.

Strategií pro další postup návratu žáků a testování se bude nově zabývat Ústřední krizový štáb. Cílem je připravit se na to, aby bylo možné „pokud to situace dovolí, někdy od začátku března začít znovu otevírat naše školy“.

Hrozba pro hříšníky proti opatřením

Vláda řešila i další záležitosti, spjaté s koronakrizí. A také s nedodržováním vládních opatření. Policisté by mohli získat přehled, kdo opakovaně porušuje opatření proti covidu-19. Rozšíření registru o přestupky z krizového zákona dnes rovněž schválila vláda.

Při opakovaném porušování covidových opatření by firmám a podnikatelům mohl hrozit až roční zákaz činnosti.

Hamáček děkoval lidem, kteří dodržují vládní opatření. „Bohužel je zde velmi malá skupina, kteří to nedodržují a opakovaně ta nařízení porušují a dokonce si někteří na tom staví v uvozovkách živnost,“ podotkl.

„Navrhujeme upravit již existující registr přestupků. Chci jasně zdůraznit, že nevytváříme žádný nový registr hříšníků,“ poznamenal Hamáček. Záznamy mají sloužit k tomu, aby se odpovídající orgány při sankcích mohly podívat, zda dotyčný již přestupek nespáchal někde jinde.

„To je to, co chceme, nic víc, nic míň. Aby pokud něco řeší na jednom konci republiky, měli jistotu, že pokud mu dají tu nižší sazbu, tak je to proto, že je to první přestupek a že nedávají nejnižší sazbu nějakému přestupkovému recidivistovi. Není to žádný nový seznam, nejsou to žádné smolné knihy,“ poznamenal Hamáček.

„Pokud někdo opravdu plánovaně a plánovitě odmítá opatření respektovat a ohrožuje tak ostatní např. pořádání různých koncertů v restauracích, kde se servírují alkoholické nápoje bez toho, aby ti lidé měli roušky či základní ochranné prostředky, tak je potřeba na to reagovat a policie musí mít adekvátní pravomoci tyto věci postihovat,“ vysvětloval Hamáček.

Video  Hamáček o postizích pro "hříšníky": Někteří lidé opakovaně narušují opatření. Ale nechystáme nový registr hříšníků  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Izolačka: Až 370 korun za den karantény

Kabinet by se měl rovněž věnovat peněžité motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci.

Lidé v karanténě by mohli případně dostat k náhradě mzdy bonus až 370 Kč za den. Návrh zákona schválila vláda, dostane ho Sněmovna, oznámila v pondělí ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

„Na vládě jsme schválili Izolačku! Tenhle mimořádný bonus ve výši 370 Kč denně pomůže lidem chovat se zodpovědně. Konečně! Česko zaostává v rámci EU ve výši nemocenské, lidi ale můžeme podpořit aspoň takto,“ uvedla Maláčová na twitteru.

Video  Maláčová: Jak má fungovat Izolačka? Až 370 korun denně za karanténu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Nový systém kompenzací

Vláda schválila nový systém kompenzací. Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 korun denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent.

Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, která na program Antivirus navazují.

Nový systém by měl podle ministerstva financí pomoc dostat k podnikatelům rychleji a ve větším objemu. Základem podpory budou programy, které se osvědčily a fungují. Ty se zároveň rozšíří. „Naopak programy, které se ukázaly jako problematické, budou utlumeny,“ uvedlo ministerstvo financí.

Video  Havlíček o novém systému kompenzací pro podnikatele a firmy. A balík peněz pro kongresy a veletrhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pomoc kongresům a veletrhům

Podnikatelé ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu budou mít kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením nárok na náhrady, schválila dnes vláda.

Na pomoc je připraveno 600 milionů korun. Zájemci o podporu budou muset doložit meziroční pokles obratu za březen až říjen alespoň o 30 procent. Stát jim poskytne pomoc ve výši až 60 procent nepokrytých nákladů. Limit pomoci na jednoho žadatele bude 20 milionů korun.

„Jsme dlužníci v této oblasti,“ připustil na vládní tiskovce vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Je pravda, že tento program nebyl spuštěn s ohledem na to, že se spouštěly jiné programy,“ podotkl. „Za ten minulý rok přišli téměř na prázdno, pokud nečerpají Antivirus, nebo se nevešli do programu Nájemné, což ale u nich byl ov naprosto minimální míře,“ dodal Havlíček s tím, že se podle něj bude jednat takřka o 400 organizátorů, kteří budou mít o program zájem.

Blatný vyzval k nošení FFP2 respirátorů

Ministr Blatný na vládní tiskovce opět vyzval k nošení FFP2 respirátorů na veřejnosti - především v MHD a obchodech. Jde však nadále jen o doporučení, vláda k plošnému nařízení nesáhla.

„Myslím si, že i díky vstřícné politice ministerstva financí a díky pomoci řady řetězců jsou v současné době dnes respirátory k dispozici za rozumnou cenu,“ podotkl.

„Už v současné době je možnost, aby kdekoliv včetně firem každé 3 dny byl proveden antigenní test a byla k tomu poskytnuta i metodika pro ty, kteří možná zatím nevěděli, jakým způsobem na to testování, které je hrazeno z prostředků zdravotního pojištění, dosáhnout,“ uvedl dále Blatný.

„V současné době opravdu neuvažujeme a nehovořili jsme o tom, že bychom to teď doporučili FFP respirátory jako povinnost,“ potvrdil ministr. „Jsou teď k dispozici, nosme je, povinnost to, prosím, není,“ dodal Blatný.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dulin ( 9. února 2021 09:41 )

Blatný vyzívá k nošení respirátorů,já zase vyzívám tohoto zbytečného ministra k pořádnému zahájení očkování,nějak o tom přestávají hovořit,když se sami nažrali vakcíny.

sagittarius ( 8. února 2021 23:45 )

Spáchá přestupek po třetí a půjde na pár dní do basy? Něco podobného jsem četla u Lukasenka. A vy lidi chcete trestat jak? Už jste viděl jak se chovají ty vaše zlatíčka (policie když je nevidíte? Šikana...

Jana JJ ( 8. února 2021 23:01 )

A já žádám o ukončení zneužívání institutu nouzového stavu

petrsvetr1 ( 8. února 2021 21:59 )

myšleno na nějakýho ,, sluno,,,

petrsvetr1 ( 8. února 2021 21:50 )

poslouchej tupá hlavo,,, jestli jsi jako můj známý co nemůže Babiše vystát ,ale chrochtá z jeho kompenzací že nemusí provozovat ten svůj bufet na maloměstě a sype mu to, tak si jenom závistivej trouba,,,nařiď si budík a ráno mazej do fachy šířit ty svoje ublíženecký kváky...u toho si připadáš důležitej,,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa