Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie pokutuje bezdomovce za porušení zákazu vycházení. „Můžu jít jen do vězení,“ říká Dušan

Autor: ČTK - 
3. února 2021
10:30

Srbské úřady udělily v loňském roce desítky pokut ve výši 50.000 dinárů (přes 11.000 korun) lidem bez domova, kteří porušili přísný zákaz vycházení. Informoval o tom dnes server Balkan Insight, který se odvolává na pracovníky pečující o lidi v nouzi, jakož i jednotlivé soudní verdikty.

Zákaz nočního vycházení platil v Srbsku od loňského března do začátku května. Omezené možnosti pohybu měli na jaře i staří lidé, které chtěl stát tímto chránit před nákazou koronavirem.

„Vím o více než deseti lidech, kteří kvůli tomu dostali pokutu, počty jsou ale daleko vyšší, jelikož bezdomovci to nenahlašují,“ řekla Milica Jocičová z nevládní organizace ADRA, jež v Srbsku pracuje s lidmi bez domova. „Soudy je potrestaly navzdory tomu, že všichni oficiálně vypověděli, že jsou bez domova a nemají kam jít.“

Situaci ilustroval Balkan Insight na postarším bezdomoveckému páru Dušanovi a Snežaně, kteří před pandemií pravidelně dojížděli z okraje Bělehradu do centra srbské metropole, kde si obstarávali jídlo a další základní potřeby. Když vláda loni v březnu zastavila veřejnou dopravu a zavedla zákaz vycházení po 17:00, zůstali prakticky bez možnosti obživy.

Rozhodli se proto vydat na cestu a většinou pěšky prošli desítkami měst. Ve městě Kraljevo se půl hodiny po začátku zákazu vycházení zastavili před policejní stanicí, kde se příslušníkovi snažili vysvětlit svou situaci. Policista je ale předvedl před soud, který jim ve zrychleném řízení vyměřil pokutu 50.000 dinárů. V tu chvíli měli u sebe 200 dinárů, za něž si lze v Srbsku koupit tak dvě kávy.

„I policistovi nás bylo líto, když viděl, jak nás soudce potrestal,“ řekla Snežana, která si nepřála uvést své příjmení. Dušan dodal, že částka je pro ně nesplatitelná. „Můžu jít pouze do vězení.“

Život bezdomovců je v době pandemie covidu-19 těžký i bez pokut. Méně lidí na ulicích znamená méně jídla, ošacení, pracovních příležitostí i almužen. Jelikož mnoho z nich nemá občanský průkaz, nedostali se ani k jednorázovému koronavirovému příspěvku ve výši 100 eur (2590 korun), který loni v květnu vyplácela vláda všem občanům.

Kolik v současnosti žije v Srbsku bezdomovců, lze podle serveru jen odhadovat. Posledních deset let stará oficiální statistika uvádí 18.287 lidí bez domova, podle expertů však skutečný počet bude mnohem vyšší. Chudobou či sociálním vyloučením byla v roce 2019 podle oficiálních čísel ohrožena téměř třetina obyvatel.

hafblaf ( 3. února 2021 12:14 )

Tak nevím, jestli je to úsměvné, nebo k pláči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa