Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel veterán Tom (†100), který vybral miliony pro zdravotníky. Prohrál boj s covidem

Aktualizováno -
2. února 2021
17:50
Autor: Darina Jíchová, for - 
1. února 2021
10:00

Kapitán Tom Moore (100) je pro Velkou Británii obrovským symbolem boje s koronavirem, na jaře se stal naprostou senzací celé země a internetu, když oznámil, že do svých stých narozenin na konci dubna 100krát přejde zahradu. S jeho výzvou zároveň běžela i sbírka pro britské zdravotníky, pro které nakonec vybral skoro miliardu korun. V neděli 31. ledna jeho dcera potvrdila, že i Moore se nakazil koronavirem a musel být hospitalizován. Boj s nemocí v úterý prohrál a zemřel, informuje server The Sun

Hannah Ingramová-Mooreová na twitter kapitána Moora napsala, že její otec musel být hospitalizován poté, co měl problémy s dýcháním. Vysvětlila, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 se u něj potvrdil minulý týden. Dodala, že na počátku ledna se její otec léčil se zápalem plic a nakonec se nakazil i koronavirem.

Dcera si přála brzký návrat domů

Ingramová-Mooreová v neděli zdůraznila, že veterán nebyl na jednotce intenzivní péče, čímž do jisté míry uklidnila tisíce jeho fanoušků. Mluvčí rodiny oznámila také to, že kapitán Moore zatím nebyl očkován proti nákaze, a to hlavně z důvodu medikace během boje se zápalem plic. Veterán ležel v nemocnici v Bedfordu. Jeho dcera rovněž ocenila péči, která byla otci poskytována.

„Víme, že skvělí zdravotníci z nemocnice v Bedfordu udělají všechno proto, aby se měl dobře a aby se, doufejme, co nejrychleji vrátil domů,“ uvedla Ingramová-Mooreová.

„Na poslední rok byl velmi hrdý“ 

Rodina ale o dva dny později v dojemném prohlášení potvrdila, že boj s nákazou prohrál. „S velkým smutkem oznamujeme smrt našeho drahého otce. Jsme tak vdeční, že jsme s ním byli v posledních hodinách jeho života; Hannah, Benjie a Georgia u jeho postele a Lucy na Facetime,“ uvedla. 

Příbuzní dodali, že ačkoliv byl v tolika srdcích jen krátkou dobu, vždy byl neuvěřitelný dědeček a otec. „Během posledních několika dnů náš otec hodně mluvil o posledním roce a o tom, jak hrdý byl na to, že mohl zanechat rostoucí dědictví své nadace,“ píše se dále v prohlášení, které je zakončeno prosbou o respektování soukromí truchlící rodiny. 

Kapitán Sir Tom Moore Kapitán Sir Tom Moore | Reuters

Moore měl zajímavý život, a to i ve svém stáří. V druhé polovině dubna se stal nejstarším člověkem, který dosáhl na první příčku britské hitparády poté, co ve spolupráci se zpěvákem Michaelem Ballem a sborem NHS uvedl do oběhu charitativní singl. Z prvních příček sesadil i popového zpěváka The Weeknd. 

Přání od premiéra

„Inspiroval jste celý národ a vím, že my všichni vám teď přejeme brzké uzdravení,“ uvedl premiér Boris Johnson, který sám na jaře prodělal koronavirus, byl mezi prvními, kdo prostřednictvím twitteru napsal veteránovi. Připojila se k němu i jeho snoubenka Carrie Symondsová, která je Mooreovou velkou fanynkou. Brzké uzdravení mu přál i ministr zdravotnictví Matt Hancock či lídr opozice Keir Starmer.

„Kapitáne Tome, všichni na vás moc myslíme a přejeme vám brzké uzdravení, zpráva nás velmi zarmoutila,“ sdílel na svém twitteru britský národní fotbalový tým. Veterán se skutečně těší mezi lidmi obrovské podpoře, dostal stovky přání brzkého uzdravení.

Metál od královny a dovolená na Barbadosu

Kapitán Moore má za sebou opravdu pestrý rok, díky své dobročinné sbírce se v červenci „viděl“ s královnou Alžbětou II., která ho za jeho aktivitu pasovala do rytířského stavu 17. července. Odměnila ho také letecká společnost British Airways, která mu v prosinci zaplatila let na rodinnou dovolenou na Barbados.  

Předtím také stihl podepsat dohodu o natáčení životopisného filmu a stihl také podepsat autobiografii s názvem „Zítra bude dobrý den“. Název knihy vychází z přímého citátu tohoto hrdiny, který prohlásil, že čerpá sílu z myšlenek na smrt. „Pokud bude zítra můj poslední den, pokud na mě čekají všichni, které jsem miloval, pak bude zítra taky dobrý den.“ 

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcína je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu.  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

Moore se narodil v Keighley ve West Yorkshire. Poté, co dokončil školu jako stavební inženýr, nastoupil do armády, kde se vypracoval na hodnost důstojníka a později i na pozici kapitána. Sloužil a bojoval mj. v Arakanu v západní Barmě. 

Po válce se vrátil do Velké Británie kde pracoval jako instruktor ve škole obrněných bojových vozidel v Dorsetu. Zde žil mnoho let, než se v roce 2007 přestěhoval do Bedfordshire se svou rodinou poté, co mu rok předtím tragicky zemřela o 15 let mladší manželka Pamela na demenci. 

Fucik ( 2. února 2021 21:35 )

Mít v rodině takového hrdinu tak bych musel být na něho pyšný aspoň 5 životů.....Jen děkujeme.....

Parakrys ( 2. února 2021 20:36 )

Je to hrdina brečím do poštáře a pošlu 50 kč

frantacizek ( 2. února 2021 18:17 )

každopádně je smutné, jak je tenhle covid fatálním především a hlavně pro seniory 60+, jak se čím dál více ukazuje, zvláště pokud vás načne chřipka s následným zápalem plic.. tohle byl super člověk

bcase ( 2. února 2021 17:52 )

Je velka skoda, ze nikdo o nem nevedel, mozna z jeho vrozene skromnosti, mel jen metaly, mozna slusny duchod pro veterany. Dokud neudelal neco, co se medialne propralo na socialni siti a v mediich, co prineslo ohromnou sumu penez a co by melo byt hlavne domenou kralovskych rodin, ani pes by po nem nesteknul. Kralovska rodina financuje sve rozmarne deticky a na boj z kovidem aby vybirali veterani. Myslim, ze z toho plyne myslenka, ze i relativne neznamy clovek muze svymi ciny zahanbit aristokracii, ktera ma zamky palace ale poddani je moc nezajimaji.

rapid15 ( 2. února 2021 17:38 )

To je smutná zpráva. Ale stal se ikonou boje proti covidu . V tomhle věku je už bohužel pro každého nebezpečné i triviální nachlazení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa