Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Davy Čechů na horách. Policie odhalila hotel se 70 hosty v Harrachově i vlek v provozu

Aktualizováno -
31. ledna 2021
16:46
Autor: Redaktoři Blesku, ČTK - 
31. ledna 2021
09:31

Zimní radovánky si zakázat nenecháme! Tak včera i dnes zareagovali Češi na vládní zpřísnění koronavirových opatření. Hory zaplavily tisíce běžkařů, sjezdovky byly plné v sobotu i přes horší počasí, nedělní sluníčko pak vyhnalo ven na řadě míst ještě početnější davy. Na kopcích sáňkovaly děti a parkoviště v lyžařských střediscích praskala ve švech. V Harrachově policie odhalila hotel, v němž bylo kolem 70 hostů. Nedaleko byl v provozu vlek.

Podle rozhodnutí vlády jsou lyžařské areály uzavřeny od loňského 27. prosince. Kvůli zpřísnění koronavirových opatření nesmí od včerejška lanovky a vleky vozit už ani pěší turisty. Ani to lidem nezabránilo v tom, aby se o víkendu na hory vydali.

Jeseníky: Davy na běžkařských trasách

Běžkaři vzali útokem běžkařské trasy na Rýmařovsku v Jeseníkách. Například v sedle Skřítek parkovaly desítky aut - stejně jako během jakéhokoliv zimního víkendu.

Jako při Jizerské padesátce

Hlava na hlavě byla v sobotu také ve stopách okolo Bedřichova. Mumraj v Mekce českého běžeckého lyžování v Jizerských horách div že nepřipomínal start Jizerské padesátky, kterou v týdnu ministerstvo zdravotnictví jako hobby sportovcům zatrhlo (elita poběží).

Rušno v sobotu bylo ale nejen v Bedřichově. Stovky lidí vyrazily nejen do běžeckých stop, ale rodiny s dětmi také s boby a sáňkami na Javorník, Ještěd nebo na Severák v Hraběticích.

Parkovné už za 200 korun

Na Ještědu přitom provozovatelé skiareálu zdražili parkování z původních 100 na 200 korun, aby alespoň částečně vyrovnali ztráty způsobené zavřenými vleky. Navíc včera nebylo za parkování možné platit kartou. „Přestaly nám fungovat terminály,“ oznámila obsluha parkoviště na Ještědu.

Davy lidí vyrazily na hory: Ještěd (31.1.2021) Davy lidí vyrazily na hory: Ještěd (31.1.2021) | Foto Blesk - Lucie Šulcová

Šumava: Davy na Kvildě

Řada lidí vyrazila v neděli i na Šumavu. V okolí Kvildy se to rovněž hemžilo běžkaři, kteří se rozhodli využít slunečného víkendového dne. Na sníh však vyrazili i v početném zastoupení pěší turisté.

Video  Češi na horách: Davy lidí vyrazily do okolí Kvildy na Šumavě. Běžkaři i pěší turisté  - Blesk - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

Ve Špindlu víc lidí než v sobotu

V Královéhradeckém kraji i v neděli do středisek Krkonoš a Orlických hor zamířily stovky lidí. Parkoviště se rychle začala plnit.

V oblasti Šerlichu se zaplnila parkovací místa už před 10:00. „Upozorňujeme návštěvníky Orlických hor, že parkoviště na Šerlichu je již obsazené. Policisté na místě regulují dopravu, dbejte jejich pokynů,“ uvedla dopoledne na twitteru Policie ČR.

„Co se týká pohybu lidí po městě, tak je jich více než v sobotu,“ řekl v neděli ČTK starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. Na horách panují ideální sněhové podmínky. Na hřebenech Krkonoš je 80 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na některých návětrných svazích. 

Hotel v Harrachově: 70 hostů!

Napilno však má s přesunem Čechů na hory i policie. V sobotu objevila v krkonošském středisku Harrachov hotel v němž bylo kolem 70 hostů, v provozu byl i nedaleký vlek. Upozornili na to místní.

„V hotelu bylo ubytováno kolem 70 osob a všichni údajně na služební cestě, takže jsme si vyžádali doklady a věc vedeme jako přestupek v rozporu s nařízením vlády,“ uvedla mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Provozovateli vleku hrozí až třímilionová pokuta, navíc stejně jako provozovatel hotelu může přijít o podporu státu.

Češi vzali útokem hory: Bedřichov (30.1.2021) Češi vzali útokem hory: Bedřichov (30.1.2021) | Foto Blesk - Alexandr Malachovský, Mária Rušinová

Apartmány jsou plné

Hotely a penziony jsou na horách sice oficiálně zavřené, stále je ale možné se ubytovat v apartmánech. A ty jsou proto nyní většinou zarezervovány na týdny dopředu. „Host bere vše, co je k dispozici. Pochopitelně jsou proto apartmány totálně vyprodané,“ potvrdil majitel ubytovacího portálu Špindlerův-Mlýn.com Martin Jandura.

Otevřené restaurace na Svitavsku

Policie v Pardubickém kraji v sobotu provedla 698 kontrol na dodržování mimořádných koronavirových opatření. Ve dvou případech šlo o porušení nařízení o nošení roušek a v 19ti o porušení krizových opatření vlády. Policie dala na místě pět pokut, sdělili dnes ČTK její zástupci. „Z těch devatenácti posíláme 12 do správního řízení, pět jsme vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou a dvě domluvou,“ uvedla dnes mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Do správního řízení jdou například případy porušení zákazu provozu lyžařského vleku ve skiareálu v Čenkovicích na Orlickústecku nebo dvou otevřených restaurací na Svitavsku, a to v obcích Čistá a Benátky. V případě obou restaurací policie oznámila do správního řízení jak provozovatele, tak některé návštěvníky, a to z důvodu nenošení roušek, zákazu vycházení po 21:00 a konzumování alkoholu na veřejnosti.

Na Orlickoústecku si také policie postěžovala na to, že si řidiči udělali parkoviště ze silnice I. třídy mezi Jablonným a Červenou Vodou.

Vysočina: Udání na rodiny se nepotvrdilo

Policie na Vysočině udělala za posledních 24 hodin 1345 kontrol, které se týkaly toho, jak se dodržují mimořádná koronavirová opatření. Uložila dvacet pokut, zbylé prohřešky vyřešila domluvou. Nejčastěji šlo o to, že lidé porušovali zákaz volného pohybu.

Při kontrolách se jich 931 týkalo provozoven, tedy restaurací, stánků či ubytovacích zařízení, řekla mluvčí

Policie řešila také telefonát z linky 158, že na Žďársku se ubytovalo v jednom rekreačním zařízení víc rodin. Policisté věc prověřili, ale žádné porušení nezjistili. „Nejednalo se o ubytování, ale lidé v lokalitě pouze parkovali svá vozidla a pohybovali se venku na běžkách,“ uvedla mluvčí.

Stovky lidí na Božím Daru

Do horského města Boží Dar na Karlovarsku v neděli přijely stovky lidí. Slunečné počasí přilákalo do Krušných hor milovníky zimních sportů i lidi, kteří vyrazili na procházku. Středem města se procházely davy lidí, krátké fronty se tvořily před stánky s občerstvením a před restauracemi, které mají kvůli vládním nařízením otevřené jen výdejní okénka.

Malý rodinný areál Novako si pro návštěvníky přichystal snowtubing, o který byl dnes velký zájem - na jízdu na nafukovacích duších vyrazilo mnoho lidí. „Vleky musí být vypnuté, ale to nevadí, lidé si koupí dole lístek, vylezou nahoru po svých a sjedou dolů po duších. Zájem je velký, už jsme tu měli přes víkend asi 200 lidí,“ řekla dnes ČTK provozovatelka areálu Pavlína Nováková.

Lidé dnes vyrazili také na upravené běžecké tratě okolo Božího Daru a Klínovce. „Máme otevřenou půjčovnu, půjčujeme výbavu pouze přes výdejní okénko, dovnitř nikoho pustit nemůžeme. Zájem je obrovský, většinou máme na víkendy plno, zájemce musíme i odmítat,“ uvedla Nováková.

Mnoho lidí dnes přijelo i na Klínovec. Policisté ale na jeho vrchol pouštěli pouze auta s řetězy nebo s náhonem na všechny čtyři kola. Na níže položených sjezdovkách mnozí sáňkovali, bobovali ale i lyžovali.

Olešnice: Děti i dospělí na saních

Hlavně rodiny s dětmi si přijely užít o víkendu pobyt v okolí nejznámější sjezdovky na jižní Moravě - v Olešnici na Blanensku. „Je tu dostatek sněhu a čerstvý vzduch,“ pochvaloval si Michal Kovář, který dorazil s manželkou a synem.

Lidi neodradilo ani to, že byl skiareál mimo provoz a zavřené okénko s občerstvením. „V bobování a jízdě na saních lidem nebráníme. Jen je prosíme, aby nevstupovali na hlavní sjezdovku,“ řekl správce areálu František Jílek.

Beskydy: Sezona v plném proudu

Zatímco jižní sjezdovky v Bílé v Beskydech provozovatelé zavřeli, u té severní to žilo. Obsadily ji rodiny s dětmi, fungovalo občerstvení i lyžařská školka. Včera kolem 10. hodiny dopoledne se tu za slabého deště vyžívalo několik desítek lidí, spousta dalších v autech teprve přijížděla.

Češi na horách: Severní sjezdovku v Bílé obsadily hlavně rodiny s dětmi. (30.1.2021) Češi na horách: Severní sjezdovku v Bílé obsadily hlavně rodiny s dětmi. (30.1.2021) | Foto Blesk - Michal Charbulák

Ostravsko: Vlek vyřadila z provozu policie

Šéf skiareálu Vaňkův kopec na Ostravsku včera spustil vlek, policejní kontrola ale provoz záhy utnula. „Museli jsme to udělat, řítíme se do existenčních problémů,“ řekl Nedělnímu Blesku provozovatel, který se nyní snaží sehnat peníze na zaplacení elektřiny.

Češi na horách: Skiareál Vaňkův kopec na Ostravsku (31.1.2021) Češi na horách: Skiareál Vaňkův kopec na Ostravsku (31.1.2021) | Foto Blesk - Michal Charbulák

Vsetínsko: Tři okénka u sjezdovky

Lyžovalo se i v resortu Valachy na Vsetínsku, a to i přes nepřízeň počasí. „Lidé sáňkovali i bobovali. Běžkaři využili 40 kilometrů upravených tratí,“ uvedla manažerka resortu Martina Žáčková. Aby na Valašsku předešli frontám, u každé sjezdovky zřídili hned tři výdejní okénka.

Video  Hamáček proti otevření skiareálů: Nechceme ohrozit nemocnice! A pohrozil zavřením hotelů pro služebky kvůli zneužívání  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

vlajo ( 1. února 2021 15:28 )

Díky tomu že sportuju(nejsem profesional) tak jsem to udýchal. Těch 90% je blbost. Nepřeháněj.

gemini ( 1. února 2021 11:42 )

Asi ses málo staral o zdraví a jezdil na hory ! Pro můj organismus to byla slabá rýmečka. Mají se izolovat ti slabí jedinci a důchodci a né těch zbývajících 90% obyvatel!

vlajo ( 1. února 2021 09:36 )

Řekni to doktorům sestrám a dalším kteří se každý den ve dne v noci starají o pitomce co to berou jako rýmičku. Já jsem 19 prodělal měsíc a něco v nemocnici a teď doma celkem 5 měsíců. Asi je potřeba aby tím každý prošel ale nikomu to nepřeju. Já osobně jsem údajně utek hrobníkovi z lopaty. Ale dál veďte nysmyslné keci že to nic není.

Manowar ( 1. února 2021 05:50 )

V tom případě ty sedíš v jednom kuse na WC.

gemini ( 31. ledna 2021 22:59 )

No vidím, že tady převažuje smečka co jí ty žvásty a covidáček sedl na mozek, co taky čekat v diskuzi na Blesku ;)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa