Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odborníci v Plzni vytiskli speciální držák: Chrání lahvičky s vakcínou proti covidu-19

Autor: rv - 
22. ledna 2021
15:42

Vyzrát na vratké lahvičky s vakcínou proti covidu-19 se podařilo odborníkům Západočeské univerzity. Na 3D tiskárně vytiskli speciální držák, ve kterém je možné lahvičky libovolně přepravovat i skladovat. Finální verzi trojrozměrného modelu dali autoři k dispozici na internet. Vytisknout si ho tak může každý.

Vakcína firem Pfizer a BioNTech se uchovává při teplotách až -70 °C. Potřebná mrazicí zařízení mají větší nemocnice, které z velkých balení vydávají menší množství pro vakcinační centra.

„Před aplikací je nutné vakcínu rozmrazit, pak se lahvičky mohou skladovat ještě dalších 5 dní při teplotách 2-8 °C v chladničce,“ popsal ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

Lahvička s očkovací látkou má být po celou dobu ve vertikální poloze, otřesy kvalitu séra snižují. Jenže samotné lahvičky, velké zhruba tři centimetry a široké necelé dva centimetry, jsou vratké. Při manipulaci v chladicím boxu nejsou příliš stabilní.

Inspirace od včel

Absolvent Západočeské univerzity (ZČU), nyní vedoucí forenzní laboratoře CESNET, Aleš Padrta na ně proto navrhl speciální držák. „Má tvar včelí plástve, chrání dvanáct lahviček vakcíny. Usnadňuje manipulaci s nimi při přepravě v termoboxech i skladování v chladničkách,“ popsal autor.

Díky jedinečnému tvaru okolo lahviček snadno proudí vzduch, vakcínu je tak možné zahřát před aplikací přímo v držáku. Nápad už slouží v Rokycanské nemocnici.

Pomoci mohou všichni

Autor společně s kolegy z IoT laboratoře ZČU vytvořili model držáku a ten vytiskli na 3D tiskárně. Finální verzi modelu dali k dispozici na internet. „Každý s možností 3D tisku si jej může stáhnout a pomoci vakcinačním centrům ve svém okolí,“ řekla mluvčí ZČU Šárka Stará. Odkaz je ZDE.

VIDEO: Imunolog: Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ říká imunolog o mýtech. A v čem mu Babiš nevěřil?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa