Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potyčka ve Sněmovně: Volný bez roušky se popral s poslanci. Policie řeší výtržnictví

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. ledna 2021
11:37
Autor: ČTK, Mii - 
21. ledna 2021
17:26

Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo při dnešním jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu ve fyzickou potyčku s dalšími poslanci. Nastala potom, co předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul Volnému mikrofon. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) pak Volného vykázal do konce jednacího dne ze sálu. Volný se již nechal slyšet, že na svůj poslanecký mandát nerezignuje. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) mohla být splněna skutková podstata trestného činu.

Volný a jeho kolega Marian Bojko odmítli ve Sněmovně nosit roušku. Jejich možným porušením hygienických opatření se zabývá policie. Po vyhodnocení věc předá do správního řízení, uvedla na twitteru.

Poté, co Hanzel vypnul Volnému mikrofon, přišel nezařazený poslanec mluvit přímo na místo předsedajícího. Hanzel se ho snažil odstrčit, pak mu přišli pomoci další sociálnědemokratičtí poslanci, mezi prvními Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu opustil.

Konflikt začal, když se Volný chtěl ohradit proti Hanzalovým slovům na Bojkovu adresu, aby se kvůli nenošení roušky ve Sněmovně styděl. Volný řekl, že Bojko se stydět nemusí, protože „není členem zkorumpované politické partaje“. Hanzel následně Volnému pohrozil, že mu vypne mikrofon. Volný opáčil, že v takovém případě si mu půjde sednout na klín a vystoupení dokončí, což nakonec po vypnutí jeho mikrofonu také učinil. Pak nastala fyzická potyčka. Jednání Sněmovny po ní bylo přerušeno.

Hamáček: Mohlo jít o výtrznictví

Vondráček, když Volného vykázal ze sálu do konce jednacího dne, uvedl, že místopředsedu Sněmovny Hanzela napadl. Jednací sál podle Vondráčka zažil něco, co ještě nezažil. Vondráček kvůli nenošení roušky napomenul také Bojka. Pohrozil, že pokud v tom bude pokračovat, vykáže i jeho.

Podle šéfa Sněmovny mohlo dnes dojít při potyčce k trestnému činu. Podobně mluví Hamáček. „Jsem přesvědčen, že dnešní chování poslance Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. Uvidíme, jak věc posoudí orgány činné v trestním řízení...,“ napsal vicepremiér.

Policie prověřuje podezření z výtržnictví

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve Sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. ČTK to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Podávání dalších informací k případu si podle něj vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z výtržnictví, řekl Daněk. O tom, že by bylo v kauze podáno nějaké trestní oznámení, nevěděl, nicméně jej nevyloučil. Doplnil, že pokyn k prověřování případu dalo zmíněné státní zastupitelství.

Rozdávaly se i pěsti?

Volný po svém zadržení uvedl, že nerezignuje na svůj mandát. Novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Sdělil také, že fyzicky napaden byl on.

„Já jsem dostal za pár minut spoustu povzbudivých zpráv, SMS, na internetu i na twitteru od lidí, kteří mě podporují a žádají mě, abych v boji pokračoval, takže já určitě pokračovat budu,“ uvedl Volný.

Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. | reprofoto ČT

Veselý novinářům řekl, že od Volného dokonce dostal pěstí poslanec Michal Ratiborský (ANO). „Máme tady ostré výměny, to je logické, je to politická debata, která může být ostřejší, ale aby to bylo osobní napadání, rvačka, to se tu nikdy nezažilo,“ řekl. Za neuvěřitelné považuje i napadení předsedajícího, v jiných parlamentech se podle něj tato pozice bere jako „něco svatého“.

Generál Pavel: Politici by měli jít příkladem

„Myslím, že jsme se dostali na úroveň zemí, na kterou jsme se dostat nechtěli, zejména na východ od nás,“ řekl novinářům dlouholetý poslanec Marek Benda (ODS). „Tohle bylo podle mého názoru za čarou. Svědčí to o nějaké hluboké frustraci ve společnosti. Myslím, že poslanci by si měli uvědomovat, že jsou tady zvoleni proto, aby se nějakým způsobem chovali,“ doplnil.

Podle generála Petra Pavla, o kterém se mluví jako možném prezidentském kandidátovi, by volená politická reprezentace měla lidi inspirovat, ale to se v tomto případě nestalo. „Emoce pracují a frustrace se nevyhýbá ani poslancům. Ale kdo jiný, než volení zástupci občanů, by měl mít respekt k zákonům, pravidlům a přijatým opatřením? Politici musí být při řešení nejhlubší krize naší novodobé historie příkladem a vyhnout se aroganci a ignorantství,“ je přesvědčen Pavel.

„Poslanec Volný je magor, jeho chování nemá co dělat v kulturní společnosti a už vůbec ne ve Sněmovně! Člověk, který si nevystačí s použitím mozku a rétoriky, nepatří do demokratické diskuse!“ napsal na twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý složil poslanecký mandát.

Babiš je zhrozen

„To, jak se zachoval poslanec Lubomír Volný, je totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat. Nic takového rozhodně nepatří na půdu Sněmovny,“ reagoval na situaci premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to jen celé dokazuje, že Volný není schopný normální a slušné diskuze.

Za největší ubohost, kterou v politice zažila, považuje násilí na předsedajícím schůze předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Viděla jsem mnohokrát záběry z parlamentů, kde probíhala rvačka, ale nemyslela si, že to zažiji i jako česká poslankyně,“ napsala na sociální síti.

„Idiotské a hulvátské chování poslance Volného je ubohé. Napadení místopředsedy Sněmovny je zcela nepřijatelné, s politickou kulturou to nemá nic společného! Budu požadovat projednání mandátovým a imunitním výborem. Tohle s demokracií nemá nic společného,“ poznamenal na twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný.

Podle Bendy výbor příliš nevyřeší. Míní, že v jednacím řádu Sněmovny je možnost vykázat poslance, který se chová neadekvátně. „Pak bude na ochranné službě, aby zajistila, že takový poslanec do sálu nevleze,“ dodal.

„Odsuzuji ubohé jednání poslance Volného při jednání Sněmovny. Nesouhlas s postupem předsedajícího lze vyjádřit různými způsoby, ale projevy agresivity jsou (minimálně) ve Sněmovně nepřijatelné,“ uvedl místopředseda Pirátů Radek Holomčík.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lukáš Nárožný ( 24. ledna 2021 13:53 )

Pane Volný jen tak dál.Nenechte se zastrasit.Nejvic mě rozesmiva názor Babiše jak je to neomluvitelné a že to do sněmovny nepatří.Hlavne že jeho vystupování je tragédie když pomlouvá kámoše Kalouska.Nebyt Pana Bartose,který mu musi dávat lekce slušného chování jak se má premiér chovat tak si u toho pultu snad i otevře lahvace.

miroslava13 ( 22. ledna 2021 14:44 )

no bravo! už jsme se dostali na úroveň banánové republiky!!!! asi těm lidem vážně hrabe. Doufám, že pan poslanec dostane EXEMPLARNI trest za nenošení roušky a za výtržnictví. A pan Klaus st. též!!!!

Andrejko Bures ( 22. ledna 2021 14:36 )

V ramci inkluze je v naprostem poradku, ze debily zastupuje ve snemovne debil.

jity ( 22. ledna 2021 14:01 )

Demokracii nám ukázali v USA příznivci Trumpovo, 5 mrtvých děkuji nechci takovou demokracii.

kurna1 ( 22. ledna 2021 13:56 )

Prostě Volny je chlap jako hora a chtěl tam udělat pořádek, což se mu stoprocentně nepodařilo. Nebyl tam Babiš, který by si to nejvíc zasloužil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa