Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pfizer přiškrtil dodávky vakcíny do EU, Blatný zmínil selhání. Země volají po nápravě

Aktualizováno -
15. ledna 2021
21:50
Autor: ČTK - 
15. ledna 2021
18:35

Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky své vakcíny proti nemoci covid-19 do Evropy, zatímco bude pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Uvedly to dnes úřady několika evropských zemí. Ministři zdravotnictví skandinávských a pobaltských států odeslali Evropské komisi dopis, v němž dávají najevo znepokojení a požadují vysvětlení tohoto kroku. Šéfka komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

„Dostali jsme tuto zprávu dnes krátce před 10:00. Očekávali jsme ve třetím týdnu (příští týden) 43.875 dávek vakcíny Pfizer. Teď to vypadá, že jich dostaneme 36.075,“ informoval dnes jako první o omezení dodávky v prohlášení Norský institut veřejného zdraví.

Norsko sice není součástí Evropské unie, v řadě věcí s ní ale úzce spolupracuje, včetně nákupu vakcín proti covidu dojednaného Bruselem.

„Je to něco, co mě znepokojilo a jde to jednoznačně za firmou Pfizer,“ reagoval v České televizi ministr zdravotnictí Jan Blastný (za ANO).  I Česko bude muset na tuto situaci podle Blatného nějak reagovat. „Je to z mého pohledu špatná spolupráce a selhání této společnosti, to se nemá stát,“ neskrýval znepokojení ministr zdravotnictví.

Navýšení kapacity až na dvě miliardy dávek ročně

Snížení dodávek je důsledkem omezení produkce Pfizeru, tak aby firma mohla zvýšit svou výrobní kapacitu z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně, sdělil norský institut. Omezení podle jeho vyjádření zasáhne všechny evropské země.

Německé ministerstvo zdravotnictví později uvedlo, že EK i členské státy EU byly výrobcem vakcíny informovány, že „nebude schopen plně dodržet slíbený objem dodávek v příštích třech či čtyřech týdnech“.

Na snížení dodávek vakcíny přicházejí další reakce. Německé ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že EK i členské státy EU byly výrobcem vakcíny informovány, že „nebude schopen plně dodržet slíbený objem dodávek v příštích třech či čtyřech týdnech“.

Opatření, která mají umožnit navýšení výroby v závodě v belgickém Puursu, „se přechodně projeví na dodávkách od konce ledna do začátku února“, sdělil Pfizer agentuře DPA.

Pfizer a mohučská firma BioNTech dnes večer ve společném prohlášení uvedly, že od týdne počínajícího 25. lednem se vrátí k „původnímu“ harmonogramu dodávek do EU a od 15. února budou dodávky zase navýšeny tak, aby mohlo být v prvním čtvrtletí dodáno přislíbené množství vakcíny a ve druhém čtvrtletí pak „mnohem více“.

Francie upraví očkovací rytmus

Francie kvůli „prudkému poklesu“ dodávek vakcíny Pfizer/BioNTech „upraví rytmus očkování“, uvedl podle agentury AFP francouzský vládní zdroj. Ve Francii bylo dosud proti covidu naočkováno 389 000 lidí, přičemž cílem je očkovat do konce ledna milion lidí.

Zpoždění podle francouzského zdroje neohrozí celkový rozsah očkovací kampaně ve Francii. Země dosud obdržela 1,5 milionu dávek vakcíny a dalších 520 000 očekává příští týden.

Francouzská vláda je stejně jako další evropské země terčem kritiky kvůli pomalému tempu očkovací kampaně. Ve Francii se přitom dosud covidem-19 nakazily už přibližně tři miliony lidí, což je nejvíc ze zemí EU.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Dopis ministrů zdravotnictví volá po vysvětlení

Ministři zdravotnictví šestice unijních zemí - Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Lotyšska a Estonska - v reakci na zprávu napsali do Bruselu dopis se žádostí, aby se komise okamžitě s firmou spojila a požádala o veřejné vysvětlení.

„Nejen, že to ovlivní časový plán očkování, ale také to sníží důvěryhodnost celého procesu,“ uvedli ministři v dopise citovaném řadou evropských médií. Dodali, že jejich vlády podporují společnou očkovací kampaň EU, sedmadvacítka se však musí vyvarovat jakýchkoli zdržení. 

Přehled vakcín k 8. 1. 2021. Přehled vakcín k 8. 1. 2021. | Ramon Hofman

Šéfka EU hned volala do Pfizeru, uklidnili ji

Von der Leyenová dnes uvedla, že hned po oznámeném omezení zavolala šéfovi Pfizeru. „Ujistil mě, že všechny dávky slíbené pro první čtvrtletí budou doručeny v prvním čtvrtletí,“ řekla na tiskové konferenci bez dalších podrobností.

Komise již na přelomu roku čelila výtkám od některých politiků za to, že podle nich zajistila malé množství vakcíny právě od společností Pfizer a BioNTech, která byla jako první schválena pro použití v EU. Unijní exekutiva kritiku odmítala s tím, že problém spočívá v nedostatečné výrobní kapacitě firem. Zároveň však EK z dosavadních 300 milionů dávek rozšířila kontrakt s americkou a německou firmou na dvojnásobek. Společnosti se pak kvůli zvýšenému zájmu rozhodly navýšit kapacitu výroby.

EU má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, které mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí. V Česku se vedle látky od dvojice zmíněných firem očkuje také vakcínou od firmy Moderna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

armand ( 17. ledna 2021 16:13 )

S tim MD Michael mate pravdu. Ten clanek jsem take cetl. Mne je petaomdesat. Dcera je lekarka a jeji manzel je take lekar. On jako lekar shot dostal a take to s nim trochu zapajtlovalo. Dcera o tu vakcinu moc nestoji a ja jsem se dostal na seznam jako staly cekatel na ten zazracny PFIZER. Zatim se lecim jen PilsnerUrquell.
So far so good.

Manowar ( 16. ledna 2021 03:36 )

Nebýt EU,tak je tu určitě vakcíny dost a každý by si mohl vybrat,kterou si přeje.

Covid_19 ( 15. ledna 2021 18:51 )

upravit technologie na vyšší výkon chce většinou odstávku, tedy dočasné snížení produkce, to je běžný postup v hromadné výrobě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa