Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ošetřovatel měl pozitivní test na covid 8 dní po očkování. Nedostal druhou dávku

Autor: Darina Jíchová - 
30. prosince 2020
22:44

Ošetřovatel z pohotovosti nemocnice v San Diegu Matthew W. onemocněl koronavirem, a to i přestože se 18. prosince nechal oočkovat vakcínou společnosti Pfizer. První příznaky nákazy, která způsobuje nemoc covid-19, na sobě pocítil na Štědrý den, testovat se nechal o dva později. Testy 8 dní po očkování potvrdily koronavirus. Podle specialisty na infekční choroby Christiana Ramerse však fakt, že se Matthew infikoval, „není zas tak neočekávaný“, uvedl list Daily Mail.

„Podívejte, pro laickou veřejnost je to možná překvapivé, pro odbornou ale nikoli. To, že se infikuje i oočkovaný člověk, není neočekávané. Předpokládali jsme, že k tomu může dojít,“ prohlásil Ramers. Dodal, že ošetřovatel mohl koronavirus mít už v době, kdy vakcínu dostal, pouze o tom nemusel vědět.

„Tak jsem dostal očkování proti covidu-19. Čtvrt hodiny jsme s oočkovanými kolegy seděli a odpovídali na otázky, zda se cítíme dobře. Připomínalo mi to opiové doupě. Nebojte, ozvu se, kdyby mi narostla třetí ruka,“ napsal Matthew na svůj instagram v den, kdy dostal vakcínu. Jenže o pár dní později, po směně na covidovém oddělení, se začal cítit špatně.

Nutné jsou dvě dávky

Společnost Pfizer vysvětlila, že člověk musí obdržet dvě dávky vakcíny, mezi očkováním jsou 3 týdny. Nejsilnější imunity dosáhne člověk 7 dní po druhé dávce, to znamená, že člověk naočkovaný první dávkou se stále může nakazit.

Matthew už se cítí dobře, pro stanici ABC 10 News popsal, že ho na Štědrý den začala trápit zimnice, únava a bolest svalů. Na 2. svátek vánoční se nechal otestovat, jeho výsledek vyšel pozitivní. Podle Ramerse je všechno v souladu s tím, co potvrdilo klinické testování, doplnil, že Matthew není první z oočkovaných zdravotníků, kdo se po první dávce nakazil. „Domníváme se, že první dávka dá člověku po zhruba 10 dnech kolem 50procentní imunity, po druhé dávce lze dosáhnout až 95procentní ochrany,“ objasnil.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

ostuda ( 31. prosince 2020 09:32 )

Teda, s takovou Myšlenkou v hlavě, a psát bez chyby, poklona!

BoziMilda ( 31. prosince 2020 09:13 )

No a co ta třetí ruka, narostla mu nebo ne ?

koronavirus ( 31. prosince 2020 01:01 )

chtěl jsem si k večeři otevřít konzervu, ale znenadání mě přepadla obava aby na mě nevyskočil covid, tak jsem si radši namazal chleba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa