Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Coviďátka, pandemimina a koroniálové: Rodí se první děti karantény. Přijde baby boom?

Autor: mav - 
30. prosince 2020
05:30

Jak v březnu v jednotlivých městech či státech USA začínaly lockdowny, hned se začalo spekulovat o baby boomu, který lze čekat o devět měsíců později. Spousta volného času párů zavřených doma jistě v prosinci zahltí porodnice, popisuje tehdejší úvahy Washington Post. Jiní naopak věštili, že kdo děti plánuje, kvůli hrozícím dopadům pandemie plození potomstva spíš odloží. Jak to tedy teď, po devíti měsících vypadá?

Katy Walkerová Dobsonová (27) pojmenovala svého synka Atlas, ale také ho označuje novotvarem koroniál – podle mileniálů, což je označení pro generaci dospívající kolem přelomu tisíciletí. Atlas se narodil ve floridské Pensacole 8. prosince, třebaže termín měl mít až o Vánocích.

Počat byl někdy kolem 11. března; v těch dnech nákazu jako první z velkých celebrit oznámil Tom Hanks, basketbalová liga NBA přerušila sezónu a Světová zdravotnická organizace vyhlásila koronavirovou pandemii, tedy globální epidemii. Česko tou dobou vyhlásilo nouzový stav, uzavřelo školy a záhy i restaurace a obchody.

Atlasův táta Aaron Walker (31) se živí tetováním. V březnu radši práce nechal a zalezl do dobrovolné karantény. Najednou byl s manželkou Katy celý den doma. „A nějak se to stalo,“ směje se Dobsonová. Nějak tak se to stalo ve spoustě dalších rodin, ale celonárodní trend to není.

Porodů nepřibude

„Aktuálně jsou naše čísla vyšší než v minulosti,“ řekl reportérům 23 WIFR ředitel gynekologicko-porodnického oddělení freeportské nemocnice nedaleko Chicaga. Družstvo porodních asistentek Birthing Gently, působící v New Yorku, Bostonu a Charlotte, oznámilo třicetiprocentní meziroční nárůst. Například Brighamova a ženská nemocnice v Bostonu (kde mimochodem na plastické chirurgii exceluje Bohdan Pomahač) nebo porodní asistentka Andrea Diamondová z Brooklynu žádný výkyv nezaznamenaly. Zato třeba Michiganská fakultní nemocnice zaznamenala asi desetinový propad prosincových a lednových rodiček.

Think-tank Brookings už v červnu odhadl, že za rok 2021 ubude 300 tisíc porodů, i po aktualizaci propočtů věští takové číslo. Jeden průzkum mezi Američankami ukázal, že každá třetí kvůli pandemii odkládá potomstvo nebo se rovnou rozhodla mít méně dětí, než dřív počítala. Jiné nepřímé důkazy propadu porodnosti pocházejí od internetového vyhledávače Google: obecně teď uživatelé tolik nehledají těhotenské testy nebo pojmy jako ultrazvuk, bolestivý sex a ranní nevolnost.

Na souhrnná čísla porodů si ještě musíme počkat, Národní centrum zdravotních statistik je bude dávat dohromady ještě půl roku. Ovšem ať už bude generace koloniálů, pandemi-kids či covid babies, nebo snad česky koroňátek či pandemimin jakkoliv početná, její příchod na svět je docela výjimečný. Očekávání jak plánovaných potomků, tak „karanténních zplozenců“ v době lockdownů je záležitostí, jakou jen tak někdo nezažil.

„Devítiměsíční cesta k rodičovství byla osamělá a dystopická, a zároveň soukromější a fyzicky pohodlnější, než co prožili lidé, kteří se do téhož dobrodružství pustili o rok dřív,“ popisuje Washington Post.

Katy Dobsonová si uvědomovala, že možná bude rodit, než vůbec pandemie skončí. Jenže už měla za sebou několik potratů, naposledy v únoru, a nechtěla víc otálet, přiznává. A zatímco jiní možná návštěvy lékařů za pandemie omezují, co to jen lze, Katy kvůli předchozím potratům teď chodila na gynekologii-porodnictví každé dva týdny. Při každé návštěvě jí na třech různých místech měřili teplotu, zda snad nemá koronavirové příznaky, a manžel ji jen málokdy směl doprovodit.

„Vždycky musel čekat v autě, nemohl mi být oporou. Vzhledem k naší historii to pro mě bylo hodně stresující,“ popsala Washington Postu. Obrázky z ultrazvuku mu aspoň posílala přes videohovor, ale zkrátka to nebylo ono.

Ještě větší odstup si drželi její rodiče, kteří žijí v Alabamě, nějakých 400 km daleko. Když jí gynekolog na nějaký čas nařídit ležet, Aaron musel vše obstarat sám. I bratr, který žije ve stejném městě, se na Katy zašel podívat jen dvakrát. „Stál v roušce na příjezdové cestě a halekal, páni, ty máš břicho!“ vzpomíná novopečená máma.

Těhotná na home office

Zrušeny byly za pandemie i kurzy rodičovství. Místo tradičního mejdanu zvaného „baby shower“, kdy kamarádky nastávající rodičku zahrnou dobrotami a dárečky, posílali Katini blízcí výbavičku a rodičovské rady jen poštou. Některé těhule se rády chlubí fotkami rostoucího bříška na sociálních sítích, o pandemii zřejmě o to víc, Katy to však nelákalo. Tu a tam se vyfotila, ale těhotenství po marných pokusech nechtěla zakřiknout, do dvacátého týdnu ho prakticky tajila. Někteří známí se o všem dozvěděli, až když porodila.

Něco podobného se málem povedlo Asmě Khalidové, reportérce rádia NPR. „Dostali jsme informaci, že zůstaneme na home office až do července 2021,“ tweetovala v listopadu. „V tu chvíli mi došlo, že bych klidně bývala mohla dítě utajit, celé těhotenství, porod (doufejme!) i mateřská a návrat do práce by se odehrály během práce z domova,“ kalkulovala těhotná novinářka. Ostatně z kolegů ji na podzim skoro nikdo neviděl, když už šla pracovat mimo domov, pokrývala v terénu předvolební kampaň.

I Katy Dobsonová byla s rostoucím bříškem doma sama docela ráda. I velký den se odehrál v redukované podobě, ale manžela naštěstí k porodu pustili. Její matka byla zklamaná, že do porodnice nesmí, na druhou stranu si uvědomovala riziko, další příbuzní totiž zrovna s covidem stonali.

Po porodnici ale malý Atlas zase zná skoro jen uzavřený domov. „Dokud země bojuje s pandemií, nikam ho brát nebudeme,“ nastínila plány novopečená máma. Jen pár blízkých vidělo prcka na vlastní oči a pochovat ho nikomu nedovolila. I první setkání s babičkou proběhlo jen na parkovišti, přes okénko auta. Katy všechny žádá o odstup, nošení roušek – a o aktuální fotky, aby Atlas věděl, jak vlastně jeho příbuzní pod rouškami vypadají. „Myslím, že roušky ale přetrvají, objeví se s každou chřipkovou sezónou,“ věští Katy.

Video  Porodníci FNO přivedli na svět letos už druhá trojčata  - Fakultní nemocnice Ostrava
Video se připravuje ...

hahans ( 30. prosince 2020 10:27 )

Budou miminka po očkování matek úplně zdravá nebo se projeví nějaké postižení ? To i přes různá ujišťování nikdo neví. Proč se výrobci vakcín zbavili odpovědnosti za jejich účinek ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa