Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Silvestra zapomeňte na návštěvy i skleničku se sousedem. Co se smí a nesmí?

  • Autor: Michaela Kalkusová,ČTK - 
    30. 12. 2020
    12:00

    Davy slavících v ulicích, půlnoční ohňostroje, večírky v domácnostech i restauracích nebo horských hotelech. Tak většinou v Česku vypadají silvestrovské oslavy. S rokem 2020 se však budeme loučit mnohem komorněji. Kvůli protikoronavirovým opatřením i zákazům pyrotechniky.

  • 1.Restaurace? Pouze jídlo s sebou

    Slavení v restauracích letos nebude. Musí být zavřeny, od 5 do 21 hodin smějí provozovat pouze výdejní okénko.

    České hospody a restaurace před dalším uzavřením (17. 12. 2020) České hospody a restaurace před dalším uzavřením (17. 12. 2020) | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS

  • 2.Hotely a penziony? Zavřeno

    Ubytování hotely smějí poskytovat jen ve vybraných případech, například cizincům, lidem v karanténě nebo těm, kteří ho potřebují kvůli výkonu povolání či služby. Turisté mají smůlu.

  • 3.Oslava doma? Ano, ale bez přátel

    Veselit se samozřejmě můžete s lidmi, se kterými bydlíte, ať už jde o rodinu, osoby blízké nebo třeba spolubydlící. Smíte také vyjet za rodinou a osobami blízkými, což mohou být třeba rodiče, partneři.

    Pozvat si na večírek k sobě domů kamarády však nelze. Vláda omezila pohyb osob i přes den. Výjimky jsou cesty například do práce, za nákupy, k lékaři či právě rodinou. Cesta k přátelům na oslavu tam však nepatří.

  • 4.Připít si na ulici? Zakázáno

    Ve městech i na vsích bývá zvykem, že se lidé o půlnoci sejdou venku, popřejí si, připijí a podívají se na amatérské nebo profesionální ohňostroje. Nic z toho ale nynější opatření neumožňují.

    • Zákaz vycházení od 21 hodin: jít můžete jen vyvenčit psa, a to do 500 metrů od bydliště.
    • Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti: připíjet si se sousedy na ulici nesmíte ani před zákazem vycházení.
    • Zákaz shromažďování: na veřejných místech se smí setkat nejvýše dva lidé.
  • 5.Co se smí? Jak letos přivítat nový rok?

    „Pokud se chcete vidět se svými kamarády, zkuste uspořádat online večírek pomocí videohovorů. Nikoho tím neohrozíte a zároveň nepřerušíte kontakt se svými blízkými,“ radí vládní covid portál.

    Můžete si také popřát třeba přes plot se sousedy, ale raději zachovejte odstup dva metry. Pokud ale vyjdete před branku, porušíte vládní nařízení a musíte počítat s možnou pokutou.

  • 6.Můžete si leda zaprskat

    Praha, Brno ani Ostrava letos nebudou mít žádný novoroční ohňostroj. Praha navíc od začátku prosince zakázala pyrotechniku v památkové zóně, v blízkosti vodních toků, zdravotnických zařízení, domovů pro seniory či veterinárních pohotovostí.

    Používání zábavní pyrotechniky zakázali také radní města Brna. Novoroční ohňostroje zrušila i další města, například Olomouc či Zlín. Soukromé používání zábavní pyrotechniky pak upravují vyhlášky jednotlivých obcí. Zákazy se většinou nevztahují na prskavky a různé dortové fontány či konfety.

    Silvestr 2019: Václavské náměstí se od nočních hodin stalo pomalu neobyvatelné, všude bouchaly petardy a lidé zapalovali ohňostroje. Silvestr 2019: Václavské náměstí se od nočních hodin stalo pomalu neobyvatelné, všude bouchaly petardy a lidé zapalovali ohňostroje. | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

  • 7.Hasiči: Odpalujte bezpečně

    Pokud není ve vaší obci pyrotechnika zakázána a máte na to prostor třeba na velké zahradě, odpálit si rachejtle můžete i letos. Hasiči ale v posledních letech evidují značný nárůst požárů způsobených pyrotechnikou. Nejvíce jich je první tři hodiny po silvestrovské půlnoci.

    „Dochází k zapálení odstavených aut, objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice,“ přiblížila mluvčí hasičů Nicole Studená.

    Proto je důležité dodržovat tyto zásady:

    • Dbejte na to, abyste při používání zábavní pyrotechniky neohrozili zdraví ani majetek svůj či někoho dalšího.
    • S pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od obydlí.
    • S pyrotechnikou nesmí manipulovat děti bez dozoru dospělých nebo lidé, kteří požili alkohol.

    Silvestr 2019: Takhle to vypadalo několik minut po odbití půlnoci. Silvestr 2019: Takhle to vypadalo několik minut po odbití půlnoci. | Václav Burian

  • 8.Prezidentsko-premiérský zmatek s návštěvami

    „Není povoleno se stýkat s osobami, které nejsou členy vaší domácnosti či rodiny. Není povoleno pořádat či se účastnit večírků, větších setkání ani oslav,“ píše se na vládním covid portálu.

    Jenže v těchto nařízeních udělali v pondělí guláš premiér Andrej Babiš (66, ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) kvůli novoročnímu obědu premiéra a jeho rodiny s prezidentem Milošem Zemanem (76) a jeho rodinou.

    „Je to jako návštěva v domácnosti. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ uvedl Babiš. Nakonec se premiér a prezident ale setkají bez rodin.

BoziMilda ( 31. prosince 2020 16:57 )

Zajímavý. Na novinkách Blatný tvrdí, že doma se může sejít kolik lidí chce. Tak by si to měli hoši ujasnit.
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/ko­rona­virus­/cla­nek/na-silvestra-se-vas-muze-sejit-doma-kolik-chce-na-navstevu-vsak-musite-dorazit-do-devate-4034­6538#s­eq_no=­12&dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=no­vinky­.web­.nex­ttoar­t&dop_­req_id­=GYt­kC4t95­3i-2020­123115­55&sou­rce=ar­ticle-detail

Pepa Re ( 31. prosince 2020 09:18 )

Tweetr kouří péra za gram skéra

Pepa Re ( 31. prosince 2020 09:17 )

Její brácha

Pepa Re ( 31. prosince 2020 09:16 )

Tvoje máma je vyzobamá slunečnice

ivalen ( 31. prosince 2020 09:13 )

Je mi to jedno, korona nařízení mě naštěstí nijak moc neomezují, ale kvůli takovým sebestředným ignorantům tu budou zbytečně umírat lidé, kteří by tu ještě nějakých pár let mohli být. Opatření a nařízení budou pokračovat kvůli vám a stejným sobcům ještě dalších několik měsíců - chudáci děti ve školách, musí být celý den v rouškách i díky vám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa