Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování proti covidu v ČR: Kraje hlásí zpoždění dodávek, další várka dorazí asi ve čtvrtek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. prosince 2020
16:00
Autor: ČTK, sova - 
28. prosince 2020
10:59

Ve čtyřech pražských a dvou brněnských nemocnicích pokračuje očkování proti covidu-19. Vakcínu možná dostanou i některé nemocnice v krajích. Auto do ústecké Masarykovy nemocnice se zpozdilo, jeho nákladem 975 se začnou zdravotníci očkovat zřejmě až v úterý. Na vakcíny čekají i v dalších krajích. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další vakcína proti covidu dorazí ve čtvrtek.

V neděli začalo v Česku očkování proti nemoci covid-19, zatím v několika pražských a brněnských nemocnicích. Očkování již podstoupili premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vakcínu proti covidu-19 dostalo v ČR za první den asi 1260 lidí v Praze a v Brně. Dnes by jich jen v Praze mělo být dalších asi 1350.

Ústí dnes, Olomouc ve čtvrtek?

Ústecká Masarykova nemocnice očekává  příjezd auta s první dodávkou vakcíny pro očkování. Poveze 975 kusů vakcíny a ihned začne očkování zdravotníků v krajim zřejmě ale nejdřív v úterý.

V nemocnicích Zlínského kraje by očkování mohlo podle odhadů začít ve středu.

Slibovaná vakcína do Olomouckého kraje dorazí nejdříve 31. prosince, uvedl hejtman Josef Suchánek. Kraj má v první várce obdržet 975 vakcín.

Také do Moravskoslezského kraje první vakcíny proti covidu dorazí až 31. prosince. Ostravská FN je původně měla dostat dnes. Podle hejtmana tyto vakcíny nejsou ještě v ČR.

Královéhradecký kraj: Vakcíny v úterý

Očkování proti koronaviru by měla v Královéhradeckém kraji zahájit tento týden jako první Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. Krajské nemocnice očekávají dodávku vakcín okolo 7. ledna.

„FN Hradec Králové má v plánu očkovat mezi svátky, do úterý má dostat zhruba 500 dávek, které do Silvestra proočkuje. Je připraven seznam, dokonce je převis zájemců o očkování,“ řekl dnes dopoledne náměstek ředitele hradecké FN Zdeněk Tušl.

V krajských nemocnicích by se mohlo začít očkovat proti covidu-19 od pondělí 11. ledna. „Závoz by měl proběhnout 7. ledna, předpokládáme, že od 11. ledna by mělo očkování v krajských nemocnicích začít. Předpokládáme, že nejprve oočkujeme covidový personál krajských nemocnic a rizikové skupiny hospitalizovaných pacientů,“ řekla dnes ČTK Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19 000 dávek vakcíny proti covidu-19 dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí úřadu Barbora Peterová. Očkovací látka by měla směřovat i do nemocnic v krajích. Původně ji očekávaly už dnes a chtěly hned zahájit vakcinaci zdravotníků.

Video  „Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Jihomoravský kraj: Očkuje se i dnes

Některé nemocnice zřizované Jihomoravským krajem dostaly z první dodávky 500 vakcín k očkování proti nemoci covid-19. ČTK to v pondělí řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Nemocnice Břeclav očkuje od pondělního rána, ve Znojmě spustí očkování před polednem. Vyškovská nemocnice plánuje, že začne očkovat od úterý. V neděli dorazilo do kraje prvních téměř 5000 vakcín, které si rozdělily obě brněnské fakultní nemocnice. Část z nich pak poslaly i do dalších zařízení. V úterý by měla do kraje dorazit dodávka dalších 10 000 vakcín.

Nemocnice Břeclav a Hustopeče, které mají jedno společné vedení, dostaly 150 vakcín. „Naplno už očkujeme. Zaměřili jsme se na zaměstnance covidových jednotek a na pacienty, kteří jsou v léčebnách dlouhodobě nemocných,“ uvedl ředitel nemocnic Petr Baťka.

V Brně začali s očkováním v neděli

Ve Znojmě mají 280 vakcín. „Začneme s očkováním v 11:30. Týkat se bude zaměstnanců například na ARO nebo JIP, ale také bude dobrovolné očkování pacientů nad 65 let,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Podle ní je zájem větší, než kolik dávek nemocnice má, další dávky se ale očekávají v příštích dnech.

Asi 50 vakcín dostane vyškovská nemocnice. „Dnes si pro ně jedeme, s očkováním začneme v úterý,“ uvedl ředitel zařízení Zdeněk Horák.

Fakultní nemocnice Brno si z 5000 vakcín nechala 3000, zbylé 2000 dostala Fakultní nemocnice u svaté Anny. Obě nemocnice začaly s očkováním v neděli. Část vakcín z fakultních nemocnic zamířila do krajských zařízení a také do Masarykova onkologického ústavu, Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie, ale také například do léčebny dlouhodobě nemocných v Nemocnici Milosrdných bratří.

Místopředseda zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Július Špičák (ANO) ve vysílání České televize uvedl, že nepovažuje za problém skutečnost, kdy první vakcíny zamířily nejprve do Prahy a Brna.

„Chápu symboliku, ale musíme všichni vnímat, že jeden, dva, tři dny nehrají faktickou roli. Všechny ty takzvané rizikové skupiny jsou stejně definovány určitým způsobem,“ řekl poslanec.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

panda82 ( 28. prosince 2020 12:40 )

panda82 ( 28. prosince 2020 12:38 )

To je šaškárna EU , ale jsme v EU. Izrael není a má naočkováno 4,5milionů lidí, k smíchu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa