Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi vytkli chaos s opatřeními, Kocourkov i skluz u očkování. „Neselhali jsme,“ čílí se

Aktualizováno -
17. prosince 2020
17:29
Autor: simao - 
17. prosince 2020
15:45

Poslanec ODS Vojtěch Munzar dal Andreji Babišovi (ANO) na sněmovním plénu vánoční dárek - knihu s pohádkou o Kocourkovu. Přesně tak mu totiž připadá momentální situace v ČR s chaotickými opatřeními. Věra Kovářová (STAN) pak Babišovi vytkla, že Česko zaostává za jinými zeměmi v přípravě na očkování proti covid-19, což premiér označil během čtvrtečních interpelací za lež.

Podle poslance ODS Vojtěcha Munzara jsou vládní opatření bez logiky a „ve své podstatě šikanózní“. „Vláda jak na běžícím pásu chrlí na naše občany jedno opatření za druhým,“ podotkl ve čtvrtek odpoledne ve Sněmovně.

Poslanec ODS: Vláda je směšná

Munzar míní, že jde rovněž i o zásahy do důvěry veřejnosti. „Minulé pondělí jste zakázali stáčení piva do PET lahví s sebou z restaurací, abyste toto opatření nahradili za pár dnů naprostým zákazem prodeje rozlévaných a připravovaných nápojů v restauracích. To jste druhý den opravili zákazem prodeje do kelímku, abyste po pár dnech to sami označili za nesmysl,“ vypočítával Munzar.

Upozornil na to, že co je psáno, to je dáno, a tak to v právním státě chodí. „V pondělí jste rozhodli o nových opatřeních s tím, že jste sice nechali otevřené všechny obchody, ale podle některých výkladů tohoto opatření by do mnoha z nich nesměli chodit lidé, což je podobné, jako dát možnost kinům promítat filmy, ale bez diváků,“ podotkl Munzar s tím, že vláda se podle něj projevuje jako neschopná „a zejména jako směšná“.

„Vláda by se měla řídit tím známým dvakrát měř, jednou řež,“ apeloval a přinesl si pro premiéra Andreje Babiše (ANO) jako dárek Kroniku města Kocourkova. „Děkuju za ten dárek,“ říkal Babiš u pultíku a veřejně pročítal, jaké další pohádky knížka obsahuje. 

Babiš: Nejsme na vládě všichni právníci

„Pane poslanče, no já tomu rozumím, co tomu říkáte, ono, víte, to je situace, kde možná jsme byli strašně vstřícní, protože pokud by se zakázaly vánoční trhy, jak je to v Rakousku, Německu, Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku, tak bychom si odpustili ten postup od toho zákazu prodeje jídla a alkoholu. Potom lidi to obcházeli, šli do restaurací pro pivo, nakonec ten kelímek a podobné nesmysly… Vždycky je to tak pro dobrotu na žebrotu. Samozřejmě ta opatření píší právníci, my na vládě nejsme všichni právníci a samozřejmě se na to ptáme, ale ta právničina se dá různě interpretovat,“ reagoval Babiš.

Video  Babiš vyzval opozici: Odejděte ze sálu! I když Babiše nesnášíte, pomůžete republice  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vinu za interpretace nepřesných opatření Babiš svrhl na média a opoziční kritiky. „Občas samozřejmě z těch opatření média a opozice různě interpretují a potom vznikají ta různá nedorozumění,“ uvedl Babiš, možnost chyb připustil v momentě, kdy mluvil o tom, že „pokud se něco stane“, tak se to snaží napravit. Na vládě jsou si prý vědomi, že opatření se dotýkají života všech lidí v zemi.

Kovářová: Selhali jste

Babiš coby premiér, který nese zodpovědnost za vládu jako celek a tedy i všechna ministerstva, zároveň uvedl, že jsou to opatření ministerstva zdravotnictví, která předkládá ministr zdravotnictví. „Schvalujeme to s jediným cílem – ochránit životy našich občanů. Ta situace není dobrá, počty nakažených stoupají a v podstatě i počty hospitalizovaných stoupají,“ dodal Babiš s tím, že opatření se dělají všude v Evropě. „Samozřejmě kdyby vy jste byli ve vládě, tak to bude fungovat všechno perfektně,“ rýpl si do ODS.

Babiše kritizovala během interpelací i poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Pojďme si nalít čistého vína, vláda v oblasti očkování naprosto selhala. S tříměsíčním zpožděním oproti jiným evropským státům začíná psát nějaký obecný plán, který snad v dohledné době dokončí, a vy, pane premiére, se namísto aktivní práce na strategii rozkřikujete v kritice propagačního letáku ministerstva zdravotnictví,“ uvedla.

Babiš tasil strategii očkování ministerstva zdravotnictví ze 6. prosince, která byla schválena vládou 7. prosince a 9. prosince byla zaslána na maily opozice. „Váš problém je to, že vy nečtete ty materiály, které vám posíláme, vy vlastně jen potřebujete tady mluvit na mikrofon,“ odmítal Babiš kritiku.

Babiš: Jsme připraveni

Premiér podotkl, že očkovací strategie Německa má stejně jako ta česká 16 stránek. „Proč říkáte, že nejsme připraveni, když je to lež? Není to pravda, jsme připraveni,“ kontroval Babiš.

Podobně jako ve středu uvedl, že do Česka mají první vakcíny zamířit na konci roku. Mělo by jít o vakcíny firmy Pfizer. „Sehnat mrazák na -70°C je složité, můžete si z toho dělat srandu,“ podotkl k nesnázím ohledně chystání se na skladování vakcíny. „Budeme očkovat ve stejný den, jak všechny členské státy EU,“ tvrdí Babiš.

Richterová: Strategie hotová není

„Vy jste tady dnes říkal, že strategie očkování je finální. Mě to dost překvapilo, protože za Piráty už jsme zaslali podrobný dopis s připomínkami. Rozhodně hotová není,“ reagovala však na Babiše poslankyně Pirátů Olga Richterová.

„Dále jste nedávno prohlásil, že opozici včetně nás Pirátů prý těší růst počtu nakažených a zemřelých. Jenže za prvé: bohužel k tomuto neblahému vývoji dochází kvůli zanedbání příprav vaší vlády v létě. A za druhé: já jsem se osobně na tomto místě od jara ptala, jak vypadají přípravy na druhou vlnu. Bylo to bagatelizováno i vámi osobně. A od září jsme tvrdě varovali, chtěli jsme větší razanci a nic,“ pokračovala Pirátka. 

„Vy říkáte, že jsme selhali. Tak potom selhaly všechny vlády v Evropě i na světě, všude je druhá vlna, bohužel. My určitě jsme to dělali s maximálním nasazením, abychom ochránili životy našich spoluobčanů, takže nevím, co nám vlastně chcete vyčítat,“ reagoval Babiš.

Video  Babiš o přípravě na očkování proti covid-19: První dávku vakcín rozdělíme do krajů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

marmat ( 17. prosince 2020 22:08 )

Covid_19: INU vrána k vráně sedá... Asi Vás tahle stojí dost !!!???
****************
Vakcína může být v Česku už za pár dnů. Nemocnice stále nevědí, koho budou očkovat
Iva BezděkováIVA BEZDĚKOVÁ
http­s://de­nikn­.cz/51­9920/v­akci­na-muze-byt-v-cesku-uz-za-par-dnu-nemocnice-stale-nevedi-koho-budou-ockovat/?ref=tit

marmat ( 17. prosince 2020 21:59 )

pro rapid15(18.34)

marmat ( 17. prosince 2020 21:57 )

rapid15: Ještě větší, než jsme "doufali "!!!
****
Od roku 2011 je členkou dozorčí rady podniku Čepro, a.s. a předsedkyní dozorčí rady Hospicu knížete Václava, o.p.s.

Covid_19 ( 17. prosince 2020 21:38 )

dnešní den byl pěkný, vše se dařilo,jsem sponzor nezávislých médií , Deník N a podobných

marmat ( 17. prosince 2020 21:29 )

Covid­/zden­kku.­....A­le co pak děláte,
když se "na noc "takhle hrozně vztekáte ???
Prochodíte noc, vezmete antidepresiva, nebo píšete
NOVÉ/lepší fejky pro sponzora ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa