Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Blatný o očkování Čechů: Pro koho budou první vakcíny? A řada zemí začala dřív, připustil

Aktualizováno -
16. prosince 2020
13:38
Autor: ČTK, simao - 
16. prosince 2020
10:48

Vláda čelí kritice za to, že nezvládá přípravy na očkování Čechů proti covid-19. Premiér Andrej Babiš (ANO) se s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) v den, kdy začalo plošné antigenní testování Čechů, vyrazil podívat ve středu dopoledne do dvou pražských nemocnic, jak jsou připravené právě na další velký a zásadní projekt - očkování. Blatný na následné tiskovce připustil, že řada zemí začala s přípravami dříve. Věří však, že vše doženeme.

Dnes začalo plošné dobrovolné testování na koronavirus. Lidé mohou podstoupit antigenní testy zdarma, hrazené jsou ze zdravotního pojištění.

Na obhlídku nemocnic v Praze vyrazil i premiér Andrej Babiš (ANO). Nejprve zavítal do nemocnice v Motole, následně do Všeobecné fakultní nemocnice. Řešila se především připravenost zařízení na očkování. Právě ve FN Motol a VFN v Praze totiž budou aplikované vůbec první vakcíny proti koronaviru.

Blatný: Na očkování jsme připraveni

„My jsme dnes s panem premiérem, který se v průběhu té návštěvy následně musel odebrat na vládu a do Sněmovny, navštívili dvě z fakultních nemocnic, které jsou dedikovanými očkovacími centry pro vakcinaci proti onemocnění koronavirem,“ uvedl na tiskovce ministr Jan Blatný (za ANO), zatímco se Babiš přesunul na jednání Sněmovny o rozpočtu na rok 2021, kde však také mluvil o očkování.

Vláda přitom čelí kritice opozice, že „fatálně selhává“ při přípravách na očkování. Blatný dnes kritiku odmítal.

V rámci ČR bude k dispozici 200 očkovacích center v rámci zařízení a kolem 5 tisíc praktických lékařů, kteří se budou na očkování podílet.

ČR zcela jednoznačně a programově pracuje na zajištění vakcinace a nemyslím si, že by bylo pravdou, že na vakcinaci ČR není připravena. Vakcíny budou do ČR dodávány postupně podle kalendáře, který stanovila Evropská léková agentura,“ podotkl Blatný. První, „symbolická“ dodávka vakcín je předpokládána koncem roku.

10 tisíc dávek vakcíny do konce roku

V první várce půjde cca o 10 tisíc dávek vakcíny. „Tento symbol je velmi podstatný, je to symbol, který je napříč všemi zeměmi EU v podstatě ve stejný den a je to jasný signál pro všechny Evropany i pro všechny občany ČR, že vakcína bude tady a že ji začneme distribuovat a začneme používat,“ míní Blatný.

„21. prosince velmi pravděpodobně Evropská léková agentura schválí vakcínu od firmy Pfizer, do dvou dnů ji schválí Evropská komise, tzn. že od 24. prosince bude možno tyto léky distribuovat. Jestli se to tak stane, tak je velmi pravděpodobné, že se sem první dodávka, což je těch necelých 10 tisíc vakcín, dostane ještě mezi vánočními svátky a očkování začne neprodleně poté, co se sem vakcíny dostanou,“ podotkl.

První dávky pro zdravotníky

První Češi by tak mohli být očkováni již mezi Vánoci. První symbolickou dávku chce Blatný zejména na zdravotníky.

„Budou to zejména zdravotničtí pracovníci nemocnic, v současné době opět vidíme, že  opět dochází k pomalému, ale, zdá se, že trvalému nárůstu nově diagnostikovaných osob s koronavirem, tak je velmi pravděpodobné, že se bude zvyšovat i zátěž nemocnic. A my musíme zajistit, že právě pro ty s nejtěžší formou nemoci bude dost zdravotníků, sestřiček a lékařů, kteří se o ně budou starat. Tuto první vakcínu, těch 10 tisíc dávek, využijeme zejména pro ně,“ podotkl.

Video  Blatný o očkování proti covid-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

Je Česko ve skluzu?

Blatný čelil i dotazu na to, zda je Česko v přípravách na očkování pozadu. „Já jsem se této práce ujal na přelomu října a listopadu, od té doby se děje maximum toho, co je možné. Dá se vždycky říct, že by se mohlo začít dřív. Řada zemí začala o něco dřív. Já osobně to nevnímám jako skluz nebo selhání, já to vnímám jen tak, že teď máme o něco více práce,“ míní Blatný.

„My si nemůžeme dovolit a ani si nedovolíme na tom být jinak, a nebo začít očkovat později než ostatní země, to v žádném případě. A to říkám naprosto jednoznačně. Máme teď o něco víc práce než ty země, které zvolily třeba jiný časový harmonogram, ale stihneme to stejně jako tyto země,“ ujišťuje ministr.

Za první čtvrtletí 2021 vakcína pro milion lidí

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí.

Celkově má ČR objednánu očkovací látku pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

„Nejen my jako ČR, ale všechny země jsou vázány dodávkami vakcín. Zatím bude schválena pouze jedna, věřím, že brzy i ty ostatní. My i kdybychom postavili obrovské stadiony a měli možnost - teď mě, prosím, neberte za slovo - očkovat statisíce lidí denně, tak my se musíme řídit tím, jaký je počet dávek, které jsou celosvětově k dispozici. A proto říkám, že pro ČR s tou první vakcínou v průběhu prvního kvartálu přijdou zhruba dávky asi pro milion osob a toto bude jednoznačně všechno aplikováno, na to jsou kapacity. V průběhu prvního kvartálu následně budou nabíhat ty ostatní kapacity, věříme, že dostanou také schválení a na to budeme také reagovat,“ slíbil Blatný. Upozornil, že v záloze jsou i polní nemocnice v Praze a v Brně.

Vakcíny rozdělí do všech krajů

Očkovací látky z první dodávky půjdou i do všech krajů. To ve Sněmovně potvrdil také Babiš. „Ministerstvo zdravotnictví má jasný příkaz - vakcína přijede do skladu, rozdělí se do všech krajů, budou tam už čekat auta jednotlivých krajů, rozvezou to a začne se konečně očkovat,“ řekl. Například Praha dostane z první dodávky 1204 dávek, zmínil.

Poslanec KDU-ČSL a člen Ústředního krizového štábu Vít Kaňkovský v reakci na Babišova slova poznamenal, že pokud tvrdí, že Česko je na očkování dobře připraveno, tak mate veřejnost. „Jsme možná na jedné třetině nachystání logistiky,“ doplnil.

Video  Babiš o přípravě na očkování proti covid-19: První dávku vakcín rozdělíme do krajů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Babiš připustil skluz v kampani k očkování

Babiš ve Sněmovně také uvedl, že informační kampaň ministerstva zdravotnictví k vakcinaci má zpoždění.

„Dávno jsme měli přesvědčovat spoluobčany, že řešení té šílené situace, kterou všichni tento rok prožíváme, je očkování, jedině očkování,“ poznamenal.

Začalo antigenní testování Čechů

Dnes přitom začal jiný velký projekt - dobrovolné antigenní testování Čechů. Podle ministra Blatného bude kapacita až 60.000 testů denně.

Testuje asi 170 odběrových míst a několik stovek lékařů v ordinacích, zapojit se mohli dobrovolně. Na testy je třeba se předem registrovat on-line, ministerstvo spustilo web, který funguje jako rozcestník informací.

Zájem je poměrně velký, do Vánoc zbývají většinou jen jednotky volných termínů. Zájem má podle průzkumu asi 40 procent populace.

Výsledek testu je znám asi za 20 minut. Opakovat test je možné jednou za pět dní až do 15. ledna.

Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzený PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Cílem hromadného testování je podle ministerstva hlavně odhalit lidi, kteří jsou nakažení a virus šíří, ale nemají příznaky nemoci, jako je dušnost, kašel nebo ztráta čichu. I kvůli očekávanému častějšímu setkávání v rodinách je začátek testování naplánovaný před vánočními svátky.

Od poloviny listopadu byly tyto testy povinné pro pobytové sociální služby. Každých pět dní se museli testovat jejich zaměstnanci, do 4. prosince i jejich klienti. Od minulého týdne některá zařízení testují i návštěvy, jiná vyžadují test odjinud. Minulý a tento týden byla možnost se otestovat antigenním testem nabídnutá také učitelům. Za první týden ji využilo asi 12.000 z 200.000, kteří možnost měli. Zaměstnance pravidelně testují i některé firmy.

Počty nakažených porostou, říká Blatný

Ke kapacitám ohledně antigenního testování dnes Blatný poznamenal, že je pravda, že v rámci různých nemocnic je zájem rozdílný. „Některá ta centra jsou téměř plná, některá mají větší kapacitu, ale celkově kapacita toho systému v současné době je volná asi v 35 procentech a ještě se nadále bude zvyšovat,“ uvedl na tiskovce. 

Blatný upozorňuje, že se bude zvyšovat počet nově diagnostikovaných nakažených. „Samozřejmě když otestujete desítky, nebo stovky lidí, které byste jinak netestovali, ano to číslo určitě bude daleko vyšší,“ podotkl.

K úternímu přírůstku 7889 nových případů pak poznamenal: „Nárůst je předpokládaný a naše modely ho v podstatě předpokládaly. Nejedná se zatím o extrémní, nebo skokový nárůst, jako v několika zemích, které musely přijmout ta opatření poměrně razantní třeba minulý týden, nebo tento týden. Je to ale důvod toho, proč musíme být velmi ostražití a proč bychom se měli chovat v souladu s těmi nařízeními.“

Video  Rážová o plošném testování Čechů: Před Vánoci je to příležitost mít jistotu. Jak funguje rezervační systém?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

mord ( 16. prosince 2020 23:11 )

Čest ano všechny soudruhy okamžitě naočkovat. čau lidi a makejte

mord ( 16. prosince 2020 23:07 )

Čest, nechat okamžitě naočkovat hlavné súdruhy počínaje súdruhom oligarchou a potom všetkych ostatních včetně LDN Lány. Brzy potom bude klid. Čau lidi a makejte

tomshark ( 16. prosince 2020 22:53 )

Tomio Okamura: „Očkování proti mnoha nemocem považuji za důležité, nicméně nevidím důvod nechat se očkovat narychlo spíchnutou vakcínou koupenou bez relevantních znalostí jejích účinků. Navíc, SARS-CoV-2 není pro lidi v mém věku a kondici nebezpečný.“

Vojtěch Filip: „Nemám důvěru v očkovací látku, která se musí uchovávat, dopravovat v teplotě minus 78 stupňů Celsia. Počkám si na jinou, bezpečnější. Chovám se zodpovědně a při testech jsem vyšel negativní.“

Václav Klaus ml.: „Očkovat se nenechám.“

Skutečně brilantní myslitelé. A tohle osazenstvo sněmovny rozhoduje o zákonech, které ovlivňují život lidí v této zemi.

Covid_19 ( 16. prosince 2020 21:29 )

jen jestli ty vakcíny vůbec objednali, vzpomínám si na ten zmatek na jaře, kdy ministerstvo zdravotnictví nebylo schopné nakupovat zdravotnický materiál a když se jim to povedlo, tak to dodnes vyšetřuje policie

brano34 ( 16. prosince 2020 20:41 )

Jako první se budou dobrovolně očkovat poslanci, prezident, a to hned třemi vakcínami během 3 měsíců

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa