Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hamáček: „Nechtěl jsem nakazit manželku.“ Zeman se ho ptal na hospody i očkování

Aktualizováno -
8. prosince 2020
16:24
Autor: simao, ČTK - 
7. prosince 2020
13:57

Jan Hamáček (ČSSD) po prodělaném onemocnění covid-19 prý už necítí žádné následky. Ještě nedávno ale pociťoval velkou únavu. Obával se také toho, aby nenakazil svou manželku Gabrielu. Hamáček přitom nyní zdůrazňuje, že na vládu čeká obrovský úkol - zajistit očkování proti covid-19 a trpělivě přesvědčovat občany o jeho nutnosti. O covidu a očkování mluvil v úterý i s prezidentem Zemanem. Po schůzce na Hradě promluvil i o žádosti vlády o prodloužení stavu nouze o 30 dní.

„Člověk se víc zadýchává a chce se mu víc spát,“ popsal v úterý svůj průběh nemoci na rádiu Impuls vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) předtím, než vyrazil za Milošem Zemanem na Pražský hrad. Na schůzce mluvil s prezidentem mj. o očkování, po ní pak třeba o nutnosti prodloužení stavu nouze.

Již ve středu totiž vládu čeká předložení žádosti o prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně na jednání od 14:00. Hamáček si nedokáže představit, že by stav nouze prodloužen nebyl. Vláda požaduje prodloužení o 30 dní, zajištěné hlasy však pro to koalice nemá. Současný stav nouze vyprší 12. prosince.

Od Zemana přitom i dnes cítil Hamáček podporu pro vládní postup. „Na všech jednání v době covidové, kde jsem byl s panem prezidentem, jsem cítil velmi silnou podporu ze strany prezidenta republiky pro ten boj vlády a opatření. I dnes pan prezident tu podporu vyjádřil a já mu za to děkuji,“ míní Hamáček.

Doma měl s manželkou speciální režim

Hamáček nyní říká, že pro něj osobně covid nebyl prý nijak náročný, mluví hlavně o velké únavě. „Já jsem byl schopný spát 16 hodin denně, jen jsem se probudil, zjistil, co se děje,“ řekl v úterý na Impulsu Hamáček.

A prozradil také, že měli doma s manželkou Gabrielou Kloudovou, kterou si bral letos, speciální režim. „Nechtěl jsem nakazit manželku a podařilo se nám to,“ uvedl. „Takový polovězeňský režim to byl,“ podotkl s úsměvem.

Pokud bude k dispozici vakcína proti covidu-19 a dojde na něj řada, tak se sám Hamáček nechá naočkovat. „Nechci nikoho předbíhat,“ ujišťuje.

Video  Hamáček: Zemanovi jsem potvrdil, že se nechám očkovat. Ptal se i na omezení restaurací  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček vysvětloval Zemanovi hospody

Hamáček se v úterý se Zemanem na Hradě bavil právě o pandemii koronaviru a očkování proti covid-19. 

Zeman se však zajímal také o pondělní jednání vlády a důvody např. upravit otevírací dobu v restauracích, uvedl Hamáček. „Takže jsem se mu to snažil vysvětlit, současně pan prezident vyjádřil jisté znepokojení nad tím, že ten pokles epidemie se do jisté míry zastavil a ta čísla neklesají takovým tempem, jako klesala v minulosti,“ uvedl Hamáček před novináři na tiskovce na Hradčanském náměstí.

Od středy 9. prosince budou muset mít restaurace a hospody uzavřeno od 20:00, zakázán po tomto čase bude i prodej přes výdejní okénka. Na veřejnosti pak po celý den bude zakázáno i pití alkoholu, byť to současné tabulce v 3. stupni PES neodpovídá.

Se Zemanem řešili i očkování

„Hodně času jsme věnovali vakcinaci. Tam je shoda, jak pan prezident, tak vláda zastávají názor, že tím řešením, které by mělo podstatným způsobem vyřešit situaci, je až nasazení vakcíny a proočkování obyvatel. Pan prezident se zajímal také o to, zda má vláda připravenou nějakou kampaň, která bude působit na naše obyvatele, aby je přesvědčila, že se mají nechat očkovat. Ptal se mě, jestli se nechám očkovat, tak jsem řekl, že jsem samozřejmě připraven,“ podotkl Hamáček k hradní schůzce.

Anketa
Necháte se oočkovat vakcínou proti nemoci covid-19?
počet hlasujících: 1618

Hamáček na pondělní tiskovce v Lidovém domě uvedl, že očkování českého obyvatelstva proti covid-19 je jedinou možnou cestou, úkolem vlády je pak zajistit nejen logistiku, ale také podporu obyvatelstva - a trpělivě vysvětlovat, že jinak než vakcinací s pandemií koronaviru bojovat nejde. V podobném duchu pokračoval i dnes.

Rýpnutí do odpíračů nouzového stavu

Hamáček přitom opakuje také to, že je v současné době nutné prodloužit nouzový stav.

„Dnes nemluvíme o tom, že bychom přecházeli ze stupně 3 do stupně 2, jak bychom asi chtěli a všichni si to přáli, ale jsme na hraně stupně 3 a 4. Tzn. ta situace se rozhodně nezlepšuje a pokud máme ta opatření, která fungují, protože srazila ty denní nárůsty z nějakých 16 tisíc na dneska nějakých 4200, tak je potřeba  v těch opatřeních pokračovat a ta opatření mohou pokračovat jen za předpokladu, že bude platit nouzový stav. Pokud někdo prohlašuje, že hlasovat pro nouzový stav nebude, tak de facto říká, že odmítá pokračování těch opatření. Jakmile skončí nouzový stav, tak jediné opatření, které zůstane v platnosti, je nošení roušek,“ upozornil Hamáček po schůzce se Zemanem.

Ostatní opatření by s koncem nouzového stavu byla zrušena ze dne na den, Hamáček přitom varuje, že by se situace „absolutně rozvolnila“ a prodloužení stavu nouze je tak to jediné, co se dá dělat, protože nikdo z kritiků nepředstavil alternativu, jak účinně bojovat s epidemií bez nouzového stavu. „Všichni kritici a odpírači nouzového stavu vědí, že žádná taková alternativa není,“ vzkázal Hamáček.

Proti dalšímu prodlužování nouzového stavu se dnes v Epicentru na Blesk.cz postavil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Video  Kalousek v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou  - Blesk
Video se připravuje ...

Očkování? Před vládou leží obrovský úkol

Vakcína proti covidu-19 je podle Hamáčka klíčem k tomu, aby Česko nebylo stále nutno zavírat a omezovat život. V rádiu Impuls podotkl, že Evropská léková agentura musí nejprve vakcínu schválit, než se do Česka začne vozit. „Já si myslím, že začátkem ledna budeme připraveni,“ nastínil vicepremiér.

Vakcinaci přitom považuje Hamáček za jediný možný způsob, jak epidemii dostat pod kontrolu. „Před vládou leží z mého pohledu obrovský úkol – je to logisticky asi nejsložitější úkol, který před námi je, protože ty počty případně očkovaných budou v desítkách tisíc týdně a bude potřeba to vše připravit,“ upozornil Hamáček v pondělí na tiskovce v Lidovém domě.

„Ta naprosto klíčová věc bude získat pro ten koncept podporu našich obyvatel. Já jsem zaznamenal různé projevy nesouhlasu, různá stanoviska, nicméně z mého pohledu jiné řešení než masivní vakcinace není, pokud nechceme žít v následujících letech v tomto v uvozovkách podivném světě, kdy budeme sledovat skóre psa a ve chvíli, kdy stoupne, tak budeme muset přijímat nějaká další opatření,“ dodal.

Řádně připravit vakcinační strategii je tak z Hamáčkova pohledu hlavním úkolem vlády - neméně důležité je pak trpělivě vysvětlovat obyvatelům, že jde o jedinou možnou cestu.

Do té doby je třeba fungovat v rámci systému, který nyní máme a který sice může doznat úprav, ale „stále je to to jediné, co máme v ruce v boji proti té epidemii“. „Já rozumím, že lidé mají celou řadu obav a úkolem státu je ty obavy rozptylovat, pečlivě vysvětlovat a přesvědčovat, že je to ta nejlepší a jediná cesta,“ zmínil ministr vnitra.

„Určitě to není o tom, že by stát měl lidem něco nařizovat a nutit je povinně se jít očkovat, ale určitě je to na pečlivé, trpělivé a věcné přesvědčování, protože z mého pohledu ty alternativy jsou opravdu jenom dvě – buď to zvládneme, buď zvládneme naši populaci proočkovat a ta epidemie může vejít do historie jako různé další epidemie, které už dneska neznáme, a nebo se to prostě nepodaří i třeba z důvodu nějakého odporu masivní části obyvatel, a pak ale jiné řešení než to, co zažíváme dnes, prostě není,“ prohlásil Hamáček.

Celý svět se shodl na tom, že ta cesta prostě je vakcinací. Na těch vakcínách pracují ty nejlepší mozky světa a je to projekt celosvětového významu, který má naprostou prioritu,“ dodal ministr a šéf Ústředního krizového štábu.

Hamáčka fascinují zástupy chytráků

V úterý Hamáček na Impulsu zavzpomínal i na jarní část koronakrize. „Nejhorší moment byl na jaře, když jsme zjistili, že nemáme vůbec nic,“ říkal v rádiu Hamáček.

Fascinují ho nyní prý „zástupy chytráků“, co vládu zpětně kritizují, že neměla ochranných pomůcek dostatek. „Tam (v Číně) probíhala regulérní obchodní válka, tam se běhalo s kufry dolarů,“ popsal Hamáček.

Uznal také, že pokud by se v létě některé věci dělaly jinak, tak by poté Česko nepotkala tak razantní druhá vlna. „Trefilo nás to jako první,“ dodal Hamáček.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

klasika ( 8. prosince 2020 21:38 )

Ministr Hamáček sedl na lep a opustil svou bývalou manželku-jak jsem viděla z fotografií, byla to milá a příjemná paní. A pokud mohu soudit jen podle fota ,ta současná vypadá na pravý opak. Blond kudrny to nezachrání. Mohu se plést, neznám osobně ani jedu, ale v tomhle se pletu málokdy.

tomshark ( 8. prosince 2020 21:17 )

Jak vidno i ministr zdravotnictví ví prd. Neví, že BioNTech s mRNA pracuje už roky jako s nosičem a vyvíjí ÚSPĚŠNĚ očkování proti malignímu bujení, neví, že již loni otestovali v USA USPESNE očkování na melanom. Proto tahle nemecka firma má velký náskok proti ostatnim s používáním mRNA jako nosiče antigenu. Proto to tady vypadá, jak vypadá, vědomí obyvatel ovládají fake news a hlupáci bez patřičného vzdělání

mord ( 8. prosince 2020 20:44 )

Súdruh Hamáček asi stále ještě spí a nezjistil plně, co se děje. Je třeba ho okamžitě naočkovat! S předbíháním je to zbytečná skromnost. Také ten sešněrovaný soudruh z LDN Lány by měl být okamžitě naočkován. i se svými významnými poradci a potom pochopitelně hlavní súdruh miliardář v příměm přenosu se svou sektou. Pak bude klid. Čau a makejte

VyhroutiI ( 8. prosince 2020 17:55 )

o5 Musím UPOZORNIT, že tento názor je psán TROLLEM za pomoci nejspíše Redakce BLESKU - UKRADENÝM mým NICKEM !!!

....­....­....­....­..UBO­ŽÁČCI­....­....­.....

abc ( 8. prosince 2020 17:44 )

ludia dávajte bacha na demokraciu
u nás už je fašizmus
teraz schválili zákon o trvalom predlžovaní výnimočného stavu
zatvárajú bez dôkazov, zastrašujú policajtov, sudcov, väznia mesiace bez dôkazov bez súdu
už vidím aj u vás podobné pokusy
pod rúškom Covid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa