Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček chce vyšetřovací komisi: Babiš mi řekl, ať se nehrabu ve zdravotnictví

Autor: ČTK, simao - 
31. října 2020
14:12

Že to není mezi koaličními partnery vždy ideální, to ukázal i průběh pandemie koronaviru. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) nedávno označila premiéra Andreje Babiše (ANO) před štábem ČT za „d*bila“, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nyní uvedl, že by uvítal vyšetření chyb před druhou vlnou. Též podotkl, že do rozhodování o restrikcích zasahoval právě Babiš, který do věcí „razantně vstupoval“, Hamáčkovi ale prý řekl, aby se „nehrabal ve zdravotnictví“.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by po odeznění druhé vlny epidemie koronaviru uvítal vytvoření sněmovní vyšetřovací komise, která by zjišťovala, kde udělalo Česko v přípravách na podzim chybu. Řekl to dnes v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hamáček podotkl, že premiér Andrej Babiš (ANO) do určité doby do rozhodování o ochranných opatřeních proti šíření koronaviru razantně vstupoval.

„To, aby se ústavní vyšetřovací komise ustavila, jednoznačně podpořím. Mělo by se totiž odpovědět na otázku, kdo před druhou vlnou pochybil, jak pochybil a jak to celé zpětně bylo,“ řekl Hamáček. Poslanci by se podle něj měli záležitostí zabývat v momentě, kdy druhá vlna odezní.

Pekarová Adamová: Jen silná slova

Možnost vytvoření sněmovní komise podpořila i předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Souhlasím s panem Hamáčkem a dodávám, že konat by měla i policie. U pana ministra je však problém, že zůstává jen u silných slov. Na jaře taky hovořil o zřízení komise a když jsem to v Poslanecké sněmovně navrhla, hlasovala ČSSD proti,“ uvedla na twitteru Pekarová Adamová.

Při jarní vlně epidemie chtěla TOP 09 vytvořit komisi, která by vyšetřovala nákupy zdravotnického materiálu, které opoziční strana považovala za předražené.

Hamáček podotkl, že do rozhodování o restrikcích zasahoval Babiš. „On jako předseda vlády všechna opatření schvaloval a sám do toho všeho do jisté chvíle razantně vstupoval a o věcech rozhodoval. S ohledem na minulost si například pamatuji, jak jsem 23. července vyzýval lidi, aby nosili roušky. Na to mi bylo premiérem řečeno, abych se staral o Českou poštu a nehrabal se ve zdravotnictví,“ řekl.

Babiš také v srpnu kritizoval návrh tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na povinné zavedení roušek od počátku září ve školách či v restauracích. Následně ministerstvo zdravotnictví představilo mírnější opatření, která ale muselo počátkem září zpřísnit poté, co se začal zvyšovat počet nakažených.

O možnosti nynějšího uvolňování restrikcí zatím nechtěl Hamáček mluvit, přestože podle ministerstva zdravotnictví vývoj počtu nakažených ukazuje na možné zpomalení šíření epidemie.

Podle vicepremiéra je problém, že stále přibývá hospitalizovaných s covidem-19. „Pokud se trend brždění potvrdí, tak pak je potřeba dbát na to, aby odešla vlna hospitalizovaných, a nedělat nepromyšlená uvolňovací opatření,“ řekl.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužení stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 2. listopadu 2020 17:11 )

komis by se měla zajimat o jeho rychlo vzdělaním

Pekarovka ( 2. listopadu 2020 10:48 )

Á další expert, který se chce ještě zviditelnit na konci volebního období. Už neví, čím by na sebe upozornil, tak se rozhodne pro takový podraz. Pochopitelně opozice se k tomu přidá a zas máme "aférku". Jen doufám, že nedojde k urychlenému rozvolňování, protože co nastoupil Blatný, tak zázrakem vir mizí. A to nejen z nakažených, ale i z nemocnic a dokonce i číslo R "nějak rychle" kleslo na "1". Což je úplná blbost, aby za tři dny byl takový razantní pokles. Už těm číslům nevě­řím.­....­.pot­řebu­jí rozvolňovat, tak se falšuje s daty

LuCo ( 1. listopadu 2020 16:25 )

Soused má hodně štěkajícího psíka, zlou fenku! Je to k nevíže, ale někoho mi vždy připomene...

LuCo ( 1. listopadu 2020 15:54 )

Když je někido v pr..li, stačí se obrátit o radu na duo Moravec + Kalousek a rázem je vše vyřešeno! Rychlo*** jednoho debilního názoru za druhým!!

e.lesanova ( 1. listopadu 2020 14:38 )

Vyšetřovací komisi na CO ?? Na neznámý vir, s nímž si na celém světě neví rady?? Nebo na štvavé stádo z pozice, které neustále kritizuje "všechno" a jediné co dokáže, je štvát a dělat podrazy?? Mlít pantem a hrát si na "odborníka" dnes dělá kdekdo...jiní pracují a snaží se situaci nějak zvládnout místo tupého žvanění a politikaření neschopných Hamáček ze ze sebe tímto prohlášením udělal jen v.ola a pořádného podrazáka a nemyslím, že tohle jeho gesto voliči zrovna ocení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa