Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na lyže v Česku až o Vánocích? Provozovatelé: „Hrůza, sprostota! Hospoda je nebezpečnější“

Autor: ČTK, simao - 
3. prosince 2020
17:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně naznačil, že by se v Česku mohla stejně jako v Rakousku otevřít lyžařská střediska až o Vánocích. Jižní sousedé totiž plánují otevření 24. prosince, Babiš mluvil o tom, že se je chystáme kopírovat. Provozovatelé českých areálů jsou často v rozpacích. Řada z nich plánovala otevřít své brány dříve, nyní mají obavy z dalších finančních ztrát. A srovnávají situaci na horách s hospodami či obchoďáky.

Vleky a lanovky musí zůstat zavřené zatím do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav.

Na oddalování termínů žehrají především provozovatelé středisek, kde sezona začíná každoročně podstatně dříve než o Vánocích. Příkladem je areál v Branné na Šumpersku, kde mají již sjezdovky připravené. Lyžování už mohli spustit minulý víkend. Vánoční svátky pak patří z pohledu tržeb mezi stěžejní části sezony pro skiareály.

„Pokud jsem to pochopil, ale nechci předjímat, tak se uvažuje tím směrem, že budeme kopírovat Rakousko, protože de facto v Rakousku to bude jenom pro místní obyvatele,“ pronesl premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně s tím, že v Rakousku otevřou 24. prosince.

Drápal: Sprostota! Ufunění lidé v nákupácích nevadí?

Horský resort Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku plánoval zahájení sezony 12. prosince. Z avizovaného termínu možného otevření lyžařských středisek na Štědrý den jsou jeho zástupci zklamaní. Nevidí důvod, proč vláda skicentra neotevře dřív, řekl ČTK marketingový manažer Tomáš Drápal.

Česko je teď ve třetím stupni protiepidemického systému PES. Systém je pětistupňový. Díky lepší epidemické situaci se ode dneška uvolnila další opatření proti šíření koronaviru. Otevřely se znovu hotely, restaurace, sportoviště, bazény i obchody se spotřebním zbožím, muzea či knihovny. O termínu otevření lyžařských areálů dnes Babiš hovořil na sněmovních interpelacích.

„Pro to neexistuje relevantní vysvětlení. Lanovky jsme mohli provozovat, když byl PES v režimu 4 a 5. Lidi normálně vozíme na Stezku v oblacích. Jsme připraveni na provoz,“ řekl Drápal.

Lidé podle Drápala na hory přijedou, chtějí do přírody, zasportovat si. Podle kapacity areálu mohou mít třeba desetkrát víc místa kolem sebe než v obchodech. Navíc budou na čerstvém vzduchu, řekl Drápal.

„Ne všichni se chtějí hromadit v nákupních domech, na eskalátorech, kde nikdo rozestupy neřeší. Jsou tam všichni ufunění, zpocení. To je v pořádku? Zatímco resort má dalších 12 dní minus, to je vyloženě sprostota,“ uvedl Drápal.

Problém je i s brigádníky

Resort si drží kmenové zaměstnance, kteří nemohou nastoupit do práce, protože sezona neběží. Brigádníci nevědí, od kdy půjdou pracovat. Drápal se obává, že si najdou místo jinde. Je to stovka lidí, číšníci, kurýři nebo mechanici a lyžařští instruktoři.

„Oni nebudou čekat, až zahřmí. Kdo se ozve dřív, tam nastoupí. Všechno je nachystáno, je nasněženo, preventivní opatření do puntíku připravená. PES je ve trojce, všichni čekali, že se všechno spustí a najednou je z toho 12 dní plus,“ řekl Drápal. Na všem negativním chce však hledat něco pozitivního a věří, že 24. prosince je už pevné datum.

Nejistota pokračuje

Provozovatel tří největších středisek v Jizerských horách Pavel Bažant zatím nechce odsun zahájení sezony až na Štědrý den, jak nastínil premiér, komentovat. „Nikdo neví, jak to dopadne a rozhodovat se teprve bude. Počkáme si na to,“ uvedl.

Právě na nejistotu provozovatelů i návštěvníků si stěžoval při čtvrteční interpelaci na Babiše ve Sněmovně poslanec Jakub Janda (ODS), někdejší český reprezentant ve skocích na lyžích.

Lyžařský areál je prý bezpečnější než hospoda

Oddálení termínu otevření kritizuje provozovatel střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka, který tradičně otevírá mezi prvními tuzemskými areály.

„Normálně bychom lyžovali už minulou sobotu a čekal by nás nyní druhý víkend. Je to neskutečné, aby zavírali venkovní provoz na hektarech. Lyžařský areál je tisíckrát méně nebezpečný než nechat otevřené hospody. Je to hrůza,“ řekl ČTK Procházka.

Loni začala v Jeseníkách zimní sezona 6. prosince, jako první spustily vleky v Branné na Šumpersku a v Karlově na Bruntálsku, oproti předchozí sezoně to bylo o týden později.

Ředitel z Ještědu: Byla by to pro nás rána

Před Vánoci chce otevřít i provozovatel areálu na Ještědu v Liberci, kde budou mít lyžaři k dispozici novou páteřní sjezdovku Nová Skalka. „Téměř z poloviny už je zasněžená a byla by to pro nás rána, pokud bychom nemohli otevřít dřív než na Vánoce,“ uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš.

Sjezdovka dlouhá 1,5 kilometru by měla být v optimálním případě připravená pro lyžování do poloviny prosince. Hanuš odhaduje, že pokud by ji pak nemohli otevřít, denně by na tržbách přicházeli o stovky tisíc korun. „Máme novou sjezdovku a víme, že lidé se na ni těší. Takže samozřejmě čím dříve budeme moci otevřít, tak lépe pro nás,“ dodal.

Na jaře končili předčasně

Většina areálů letos na jaře předčasně ukončila sezonu v polovině března po vládním nařízení kvůli šíření koronaviru. Řada provozovatelů plánovala, že lyžovat se bude do konce března, podmínky byly dobré. Po nucené pauze se poté vleky znovu rozjely 8. dubna na Ovčárně, o tři dny později se přidalo i Červenohorské sedlo. Na Ovčárně se nakonec lyžovalo až do 28. dubna.

Klínovci hrozí další ztráty

Otevření lyžařských středisek až od 24. prosince způsobí podle provozovatele největšího lyžařského areálu v Krušných horách na Klínovci další finanční ztráty. Pocítí je nejen skiareál, ale také místní podnikatelé.

Tím, že je Česko nyní v třetím stupni PES a vláda umožnila otevření hotelů, restaurací, fitness center i bazénů, ale neumožnila otevření lyžařských areálů, je podle mluvčí Klínovce Hany Hoffmannové neopodstatněné. Reagovala přitom i na slova premiéra Babiše ze čtvrtečních interpelací o kopírování Rakouska.

„Již rozhodnutí o zákazu do 12. 12. je podle nás neopodstatněné a řídit se termínem zprovoznění areálů v Rakousku nám stejně tak nedává valný smysl, protože Rakousko je dle dostupných informací v boji proti koronaviru několik týdnů pozadu oproti České republice. V Rakousku je v této chvíli tvrdý lockdown a kromě lyžování se zatím nemluví o otevření žádných dalších vnitřních, natož venkovních sportovišť,“ řekla na dotaz ČTK Hoffmannová. „Další věcí je to, že v Rakousku jsou nastaveny kompenzace tržeb, což v našem případě zřejmě nehrozí,“ podotkla.

Mluvčí uvedla, že sněhové podmínky jsou momentálně příznivé, v areálu zasněžují a upravují sjezdovky. Připravují se tedy na zahájení sezony a na příjezd prvních lyžařů. Každoročně otevírají skiareál na začátku prosince, letos plánovali otevřít v pátek 4. prosince. Denní provoz areálu stojí podle mluvčí statisíce korun, kvůli uzavření by tedy mohli přijít až o miliony. Do nadcházející sezony již investovali několik milionů korun.

Ředitel skiareálu z Rokytnice: Nesmyslné prodlužovaní

Stát by měl umožnit lyžařským areálům zahájit sezonu po 12. prosinci. Další prodloužení zákazu po tomto datu by bylo kontraproduktivní. Myslí si to Vít Pražák, ředitel největšího skiareálu v Libereckém kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou.

Lyžování považuje z hlediska rizika šíření nákazy covidu-19 za bezpečnou záležitost. „Lidé mají brýle, většinou i šátek přes ústa, na sjezdovce jezdí každý sám, na lanovce žádný problém také není a ve frontách vám distanc vymezují už lyže. Většina lidí je má dlouhé kolem metru šedesát, metru osmdesát,“ řekl Pražák.

V Rokytnici jsou podle něj zvyklí sezonu zahajovat mezi 15. až 20. prosincem. „Když otevřete, tak se občas vyskytne nějaká chyba, musíte to odchytit, odladit, než najedete na plný provoz,“ zdůvodnil, proč je důležité začít už před Štědrým dnem.

Jeseníky: Zachrání to sezonu

Pokud vláda povolí provoz skiareálů na vánoční svátky, bude podle provozovatelů lyžařských středisek v Jeseníkách zimní sezona zachráněna.

„Pokud se otevře 25., 26., 27. prosince, je to pro nás dobrá zpráva. Víme, že se s námi počítá a nezasněžujeme zbytečně. My jsme to nějak nehonili, byť už zasněžujeme. Napadlo nám také asi kolem 20 centimetrů přírodního sněhu. Pokud mi někdo opravdu řekne, že pojedeme, budu klidný. Do této chvíle jsme to nevěděli. Byla tady nervozita,“ řekl dnes ČTK provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

„Potřebujeme lyžovat poslední týden v prosinci, v lednu a únoru, to je pro nás stěžejní,“ doplnil.

Problémem i zrušené lyžařské kurzy

Podobně se staví k dnešním slovům premiéra Babiše o předpokladu spuštění areálů k 24. prosinci také ve Ski Aréně Karlov.

„Většina areálů by stejně otevírala v období kolem Vánoc, byť avizují, že jsou připraveni již dříve. Hlavní sezona s největším náporem lyžařů je v posledním prosincovém týdnu. Pokud bude lyžování umožněno, i za určitých podmínek, dá se hovořit o tom, že sezona bude zachráněna. Nikoliv ale v tom smyslu, že to bude skvělé, ale že to neskončí úplnou katastrofou nebo obrovskými ztrátami,“ řekl dnes ČTK zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš.

Podotkl, že nejistá situace poznamená areály už kvůli rušeným lyžařským kurzům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivalen ( 3. prosince 2020 23:46 )

Hospody plné, hosté u stolů bez roušek. Opilci "zpívali" (řvali) na celou hospodu. Hlavně, že děti i sportovci jsou v rouškách

e.lesanova ( 3. prosince 2020 19:55 )

Tak to věřím, že "plá­čou"­....Ra­kousko, Německo, Itálie mají zaracha a tak čekali abnormálně tučné zisky....prachy, prachy, prachy...ať to stojí, co to stojí, co???

sekebo ( 3. prosince 2020 18:54 )

Těžký život hospodských, majitelů lyžařských středisek, divadelníků, zpěváků, učitelů, drobných živnostníků se zavřenými krámky, pracovníků v cestovkách apod. Najít správný okamžik rozvolňování, tak to je snad nadlidský úkol a vůbec nezávidím zdravotníkům, kteří to musí vše dávat zpátky do pořádku. A teď do toho "chytráci" typu Hůlka, Klaus, Šmucrle... Tento způsob žití zdá se mi poněkud nešťastným ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa