Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zimní radovánky zařídil prezident: Polákům se otevřou lyžařská střediska

Autor: ČTK - 
1. prosince 2020
20:57

Za rozhodnutím, že v Polsku v letošní zimní sezoně mohou fungovat lyžařské vleky, stojí do značné míry koníček konzervativního prezidenta Andrzeje Dudy, kterým je právě sjezdování. Podle polských médií to připouštějí polští politici.

Vicepremiér a ministr pro rozvoj Jaroslaw Gowin minulé úterý oznámil, že Poláci budou moci využívat lyžařské vleky. O několik dní dříve přitom tvrdil, že v situaci, kdy jsou kvůli koronavirovým restrikcím zavřené hotely a penziony, je samozřejmé, že zavřené zůstanou i vleky.

Gowin nyní řekl, že krátce poté mu zatelefonoval prezident Duda s tím, že „nepřijme uzavření sjezdovek“. Vyzval ho, aby se zástupci vlekařů vypracoval pravidla, na jejichž základě lyžaři na sjezdové tratě mohou vyrazit.

Prezidentův mluvčí Blažej Spychalski dnes agentuře PAP řekl, že při rozhovoru Dudy s Gowinem nebyl, ale že „pan prezident má všeobecně rozumný přístup“ k protikoronavirovým opatřením. Uvedl, že podle prezidenta rekreace na čerstvém vzduchu nemá být zakazována. Dodal, že lidé jsou z pandemie unavení a potřebují aktivní odpočinek a čerstvý vzduch. „Stačí zavést a trvat na zásadních opatřeních: roušky, rozestupy,“ tvrdí.

Že Dudovi záleželo na otevření sjezdovek, připouští místopředseda Sejmu, dolní komory parlamentu, Ryszard Terlecki. „Pokud vím, je pan prezident milovníkem lyžování, proto rozumím, že má zájem na tom, aby vleky fungovaly,“ řekl dnes Terlecki z vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, za niž byl Duda do funkce zvolen.

Na polských sjezdovkách může být v letošní zimní sezoně omezený počet lyžařů, na lanovkách smí na sedačce nebo v kabince jet jen lidé z té samé domácnosti nebo ti, kdo přijeli lyžovat společně. V praxi se však zatím ukazuje, že milovníci zimních sportů svoje zvyky pandemii navzdory nemění. Média informovala o tom, že když v neděli pustili vlek v městečku Krynica Zdrój na jihovýchodě Polska, vytvořil se u vleku obvyklý „hrozen“ lidí hustě namačkaných na sebe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa