Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakousko zavírá obchody, bary budou prázdné po 15. hodině. A Poláci zavírají hranice

Aktualizováno -
13. března 2020
20:15
Autor: ČTK, tsv - 
13. března 2020
15:00

V Rakousku budou kvůli šíření koronaviru od pondělí zavřeny obchody s výjimkou potravin, drogerií nebo lékáren. Fungovat budou i pošty. Oznámil to kancléř Sebastian Kurz. Omezen bude také provoz barů, kaváren a restaurací, otevřeny budou jen do 15 hodin. Úřady zároveň nařídily dvoutýdenní karanténu pro alpské údolí Paznauntal v Tyrolsku, kde leží turistická a lyžařská střediska jako Ischgl nebo Galtür, uzavřené je i přední lyžařské středisko Sankt Anton am Arlberg. Obě místa jsou nákazou silně zasažená. Polsko pak večer informovalo, že od neděle zavírá cizincům své hranice.

Turisté ze zahraničí, kteří jsou momentálně v oblasti Paznauntal, mají urychleně odjet a po návratu do vlasti strávit dva týdny v izolaci. Kurz lidi žijící v uzavřených oblastech ujistil, že o jejich zásobování bude dobře postaráno.

Rakousko zavádí kontroly na hranicích se Švýcarskem a ruší letecké spojení s touto zemí, Španělskem a Francií. Od příští středy se v Rakousku rovněž ruší výuka na školách, doma zůstanou i děti, které navštěvují školky.

Rakousko k dnešnímu dni eviduje 432 případů nákazy koronavirem, jeden člověk nemoci COVID-19 podlehl a devět se uzdravilo.

Německo má kolem 2500 nakažených, zavírá školy a školky

Sousední největší německá země Bavorsko, ale také Dolní Sasko na severu a Sársko na západě státu kvůli šíření nového typu koronaviru od pondělka až do konce velikonočních prázdnin zavírá školy a školky. Dnes o tom informovala agentura DPA. Školství v Německu spadá do pravomoci spolkových zemí.

Děti v Bavorsku zůstanou doma do 20. dubna. Úřady školy zavřely do pondělka 6. dubna, kdy v této zemi začínají dvoutýdenní velikonoční prázdniny. Tamní ministr školství Michael Piazolo řekl, že úřady zajistí péči o děti, jejichž rodiče pracují v profesích důležitých pro chod klíčových institucí.

O uzavření škol budou dnes jednat také úřady v Bádensku-Württembersku a nejlidnatějším Severním Porýní-Vestfálsku, které je v Německu epidemií nejvíce zasažené. Berlínský starosta Michael Müller oznámil, že v hlavním městě se od pondělka vzdělávací instituce od příštího týdne budou zavírat postupně, doma jako první zůstanou středoškoláci.

Slovensko postupně uzavírá veřejná místa

Slovensko výrazným způsobem zpřísňuje opatření přijatá kvůli epidemii nového koronaviru. Vstup do země Bratislava umožní jen lidem, kteří mají na Slovensku trvalý či přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. Uzavřeny budou školy, mezinárodní letiště pro osobní přepravu, lyžařská střediska, zábavní parky, lázně i aquaparky. Země také omezí mezinárodní autobusovou, lodní a železniční přepravu. Opatření vstoupí v platnost postupně od pátku a budou platit prozatím dva týdny.

O dnešních rozhodnutích krizového štábu novináře informovali dosluhující premiér Peter Pellegrini a ministryně vnitra Denisa Saková. Podle premiéra je země v souvislosti s koronavirem na začátku krize. Za dnešek Slovensko potvrdilo dohromady 11 nových případů nákazy, celkově tak má podle úřadů 21 infikovaných.

Kromě zmíněných opatření budou o nadcházejícím víkendu na Slovensku uzavřena nákupní centra s výjimkou prodejen potravin, lékáren a drogerií. Úřady budou pro veřejnost otevřeny jen tři hodiny denně. Kvůli uzavření škol se posune i termín písemné části maturit na středních školách.

„Těmito opatřeními sledujeme pouze to, abychom co nejvíce oddálili větší šíření nákazy na Slovensku. Na 14 dnů se nezastaví svět. Nikomu se nic nestane, když nepůjde na plovárnu, nepůjde do kostela, lyžovat. Prvořadé je zdraví, proto vás všechny prosím, abyste se chovali zodpovědně,“ řekl Pellegrini. Upozornil, že například mnoho Bratislavanů využilo dřívější uzavření škol k návštěvě lyžařských středisek a že také stoupla návštěvnost domovů důchodců. Nová opatření tomu mají zabránit.

Polsko vyhlašuje stav epidemického ohrožení

Polsko od neděle zakáže cizincům vstup do země. Všichni Poláci vracející se do vlasti půjdou do dvoutýdenní domácí karantény, oznámil premiér Mateusz Morawiecki podle televize TVN 24. Vláda se podle premiéra rozhodla „zavést stav epidemiologického ohrožení“, což jí umožňuje nařídit dodatečná omezení, která jsou nezbytná proti dalšímu šíření koronaviru. Mimo jiné se podle televize od neděle přerušuje letecké a železniční spojení v mezinárodní osobní dopravě. Hranice ale zůstanou otevřené pro přepravu zboží.

Už ve středu vláda informovala, že od příštího týdne budou na dva týdny zavřeny školy, včetně mateřských a univerzit. Pro veřejnost se také ode dneška uzavřely také všechny kulturní instituce, jako jsou divadla, muzea a kina.

Stav epidemického ohrožení umožní vládě nařídit zavření vybraných pracovišť nebo institucí a vyslat zdravotníky tam, kde jsou zrovna nejvíce potřeba.

Ministryně pro podnikání Jadwiga Emilewicz dnes zaměstnavatelům doporučila, aby lidem umožnili co nejvíce pracovat z domova. Toto opatření už platí na státních úřadech.

Pravda-boli ( 13. března 2020 16:19 )

Je radost tady číst ty zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 6500 příspěvků, z toho 5000 pro Babiše a 1500 antibabišů (multinicků a primitivů) a vede je chudý duchem Hrušinský a Hřebejk atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá chátro. Zdraví vás vaší vysmátí koblížci
Ze srdce vam to opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje a porušuje !

Zobrazit celou diskusi