Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Cítím se jako rybička,“ vzkázal premiér z karantény. Věří ve vakcínu do Vánoc

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2020
10:38

Britský premiér Boris Johnson se po kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem cítí dobře a vládu hodlá řídit i z domácí izolace. Oznámil to ve videu zveřejněném na twitteru. V karanténě bude muset premiér strávit příštích 14 dní.

„Čau, lidi, dobrou zprávou je, že testovací a trasovací systém NHS funguje stále lépe, špatnou zprávou je, že mi dali vědět a musím do izolace,“ řekl Johnson na videu. Zároveň ujistil, že se cítí zdráv „jako rybička“. „Nezáleží na tom, že jsem tu nemoc už měl a překypuji protilátkami,“ dodal premiér s úsměvem na tváři.

Vládu chce Johnson dál řídit z karantény. „Mám toho mnoho na srdci a sdělím to samozřejmě přes zoom a dalšími způsoby elektronické komunikace,“ řekl v závěru videa.

Také ministr zdravotnictví Matt Hancock dnes řekl, že je premiér v pořádku a „plný energie“. V rozhovoru s BBC rovněž uvedl, že je Británie v úzkém kontaktu s farmaceutickou společností Pfizer a že by mohla začít distribuovat její vakcínu už v prosinci. Také Johnson ve videu řekl, že by se očkovat mohlo začít „možná už před Vánoci“.

Podle britských médií se Johnson ve čtvrtek sešel se skupinou poslanců. Jeden z nich, konzervativní zákonodárce Lee Anderson, poté kvůli příznakům absolvoval test na koronavirus, jeho výsledek byl pozitivní.

Britský premiér se nakazil virem SARS-CoV-2 už letos v březnu. Zpočátku se snažil dál vládu řídit, později se mu ale přitížilo a musel být dokonce převezen do nemocnice. Tři dny strávil na jednotce intenzivní péče, kde dostával kyslíkovou masku. Do čela kabinetu se místo něj dočasně postavil ministr zahraničí Dominic Raab.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která dlouhodobě sleduje vývoj pandemie covidu-19, se v Británii nakazilo koronavirem již více než 1,3 milionu lidí. S covidem-19 jich zemřelo přes 52 000. To je nejvyšší bilance mrtvých v Evropě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa