Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Školy bych nezavřel,“ zpochybnil Blatný Prymulův zákaz. Kdy se vrátí všechny děti do lavic?

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2020
19:50

K úplnému zavření všech škol by současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nepřistoupil. V polovině října nařídil uzavření škol včetně základních jeho předchůdce Roman Prymula, otevřené zůstaly jen školky. Data ze zahraničí neukazují, že by kompletní uzavření škol bylo pro omezení šíření epidemie covidu-19 nutné, řekl dnes Blatný v České televizi. Ve středu 18. listopadu se po téměř měsíci mají vrátit do škol žáci prvních a druhých tříd.

Pokud by byl tázán na uzavření škol v době jeho zvažování, tak by řekl, že nepovažuje za nezbytné školy uzavírat, uvedl Blatný. „Na základě informací, které máme, je zátěž v populaci dětí ve věku šest až osm let ne tak závažná, aby to vedlo k nutnosti uzavření škol,“ řekl ministr. V odborné literatuře se podle něj objevují práce, které to potvrzují i vyvracejí. Česko se chce ale inspirovat spíše v sousedních zemích, kde školy zůstaly otevřené.

Další otevírání základních škol má umožnit dnes zveřejněný protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví, takzvaný PES. Pokud se situace v ČR do příští středy nezhorší, Blatný navrhne zmírnění opatření podle čtvrtého, méně přísného pásma rizika. Ten počítá s návratem všech žáků prvního stupně do škol a se střídavou distanční a prezenční výukou žáků druhého stupně.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. Ministerstvo zdravotnictví připravilo tabulku, jak se stupně dotknou jednotlivých odvětví. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Uzavření škol v polovině října vláda zdůvodnila nárůstem počtu nakažených ve školách a rodinách a výhledem dalšího vývoje epidemie. „Viděl jsem predikce růstu epidemie v České republice, seznámil jsem se s modely a možnými variantami, jak zasáhnout, aby skutečně nedošlo k situaci, která by vyústila v katastrofu,“ řekl při vyhlašování opatření 12. října ministr školství Robert Plaga (za ANO).0

Video  Nový Proti Epidemický Systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.0  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

romario71 ( 14. listopadu 2020 03:22 )

Blatný je fakt hovado.Přál
bych mu se nakazit.Ať ví jaké to je.Já si teď tím procházím a Ty stavy horeček,bolestí těla a dusivého kašle je děs.Blatný není odborník, ale hlupák.Jen je to opice Babiše.

alumno ( 13. listopadu 2020 20:59 )

"Prymulovův" Naučte se skloňovat proboha a nedělejte z něj Rusa, fakt se nejmenuje Prymulov.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa