Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petra pomáhá zpracovávat vzorky nakažených covidem: Sama přitom patří k nejohroženějším

Autor: chal - 
15. listopadu 2020
18:00

České zdravotnictví trápí nedostatek personálu. Jde o dlouhodobý problém, který se s probíhající koronavirovou krizí ještě umocnil. Nemocnicím se v krizové době snaží pomoct řada dobrovolníků. Mezi nimi je i Petra (32), která přitom sama patří k ohrožené skupině.

Petra před čtyřmi lety prodělala akutní leukemii a byla jí transplantována kostní dřeň, ale ani fakt, že patří ke koronavirem více ohroženým, ji nezastavil před dobrovolnictvím v nemocnici. Svůj příběh mladá maminka Petra popsala pro Český rozhlas Radiožurnál.

Nyní je Petra přímo v centru dění a vypomáhá v laboratoři náchodské nemocnice, kde se vyhodnocují odebrané vzorky. S nadsázkou tak má koronavirus přímo pod nosem. Onemocnění covidem by pro ni bylo vzhledem k prodělané leukemii velmi rizikové.

„Na to mě hned v laboratoři upozornili. Já si ale myslím, že zde to můžu chytit stejně jako kdekoliv jinde. Možná ještě v menší míře, protože tady jsou ochranné prostředky a já je používám,“ popsala Petra Radiožurnálu. Nemocnice je za její pomoc velmi vděčná, Petra má totiž s prací v laboratoři zkušenosti - už před tím, než onemocněla leukemií, v ní pracovala.

Je vystudovaná zdravotní laborantka - a právě odborný personál v nemocnicích chybí nejvíc. Ona sama Radiožurnálu řekla, že jí nástup do nemocnice navzdory riziku přišel jako správná věc. „Věděla jsem, že nemocnice potřebují nějaké lidi navíc, tak jsem se přihlásila. Všichni mi říkají, proč jsem sem šla, ale mně to přijde normální,“ vysvětlila Českému rozhlasu.

V náchodské nemocnici se hodí každá ruka, v tamní laboratoři totiž někdy testují i necelý tisíc vzorků za den. Náročné období podle tamních pracovníků navíc jen tak neskončí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa