Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Senioři strádají a chřadnou,“ tvrdí pražská radní. Doporučuje zrušit zákaz návštěv v domovech

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2020
16:46

Kvůli pandemii koronaviru vláda zakázala návštěvy v domovech pro seniory, kteří jsou nejohroženější rizikovou skupinou. Podle pražské radní Mileny Johnové (Praha Sobě) však seniorům schází sociální kontakt s blízkými. Apeluje proto na vládu, aby návštěvy opět umožnila. Domovy pro seniory by pro ně mohly vyčlenit zvláštní prostory, kde se senioři mohli scházet se svými blízkými.

Návštěvy v domovech pro seniory vláda zakázala od 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny. Poté bylo opatření prodlouženo. Aktuálně platí do 20. listopadu včetně.

Speciální návštěvní místnosti v zařízeních pro důchodce, které zřizuje hlavní město, budou podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana splňovat přísná protiepidemická kritéria, aby bylo možné seniorům umožnit vídat se svými blízkými s co nejnižším rizikem nákazy nemocí covid-19. Součástí návštěvy podle mluvčího bude mimo jiné změření teploty příchozího, použití dezinfekce a ochrany nosu a úst a dodržování rozestupů.

Jeden ze speciálních prostorů, vyhrazených k setkávání klientů domovů s jejich blízkými v nynější době, je už připravený třeba v Domově pro seniory Kobylisy v Praze 8. Tam je k těmto účelům vyčleněná zimní zahrada se separátním vchodem. V Domově pro seniory Chodov v Praze 11 a v Domově pro seniory Krč v Praze 4 je k dispozici místnost s plexisklem a mikrofonem, v domově pro seniory v Hájích plánují zbudovat krytý altánek s plexisklem a mikrofonem, do nějž by byl pro návštěvy separátní vstup z venku, doplnil mluvčí.

Strádání

„Praha má nyní zasažena tři procenta obyvatel domovů pro seniory. Prohlubuje se však frustrace a deprivace seniorů, kteří jsou v této náročné době ještě odloučení od svých blízkých. Proto naše domovy připravují speciální návštěvní místnosti,“ uvedla radní v tiskové zprávě. „Osobní kontakt nejde nahradit a senioři strádají a chřadnou. Apeluji na vládu, aby seniorům ukázala ‚světlo na konci tunelu‘ a návštěvy opět umožnila,“ doplnila Johnová. Dopis adresovaný ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) a hlavní hygieničce Jarmile Rážové zaslala minulý týden.

Praha rovněž zvažuje možnost využití armádních stanů pro uskutečňování návštěv. Ty se podle Hofmana využívají v sousedním Slovensku. Naopak využití kontejnerů, které běžně fungují jako zázemí pro sportovce a které na jaře nabídl k dispozici Český olympijský výbor, označil mluvčí za nevhodné k tomuto účelu. „Bohužel nejsou bezbariérové a mají dveře jen 60 centimetrů široké. Neprojede tudy tedy člověk na vozíku nebo na posteli, takže není možné je pro tyto účely využít,“ vysvětlil.

Počet nakažených roste

Nakažených seniorů v Česku přibývá. Podle údajů podíl starších lidí mezi pacienty roste. Nákaza u nich mívá horší průběh, víc je také obětí. Lidé nad 75 let tvořili v říjnu podle statistik sedm procent nakažených, dvě pětiny hospitalizovaných s covidem a 71 procent zemřelých. Na konci října byl covid ve 209 domovech, nakažených bylo 4763 klientů a pracovníků.

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově  - Václav Burian
Video se připravuje ...

rubina ( 11. listopadu 2020 08:08 )

Strádáme všichni- každý nějakým způsobem ale myslím si, že strádání je lepší než umírání. Nebo se pletu? Je mrtvých senioru málo?

fico ( 10. listopadu 2020 19:06 )

fico ( 10. listopadu 2020 19:05 )

villon ( 10. listopadu 2020 18:08 )

Já bych spíš konečně otevřel hospody, potom přestaneme strádat všichni. Klepat kosu u vokýnek, špicovat oči a uši proti fízlům, maskovat se proti závydějícim práskačům z okolních domů, to je fakt vo ničem.
Společensky jdeme krutě dolů.

krapotkin ( 10. listopadu 2020 18:06 )

Za paní radní nikdo nesmí chodit ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa