Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hlídáme Bystrc: Na samozvané kontroly odpíračů roušek a zveřejnění fotek se podívá policie

Iniciativa Hlídáme Bystrc vznikla podle všeho jako díla vtipálka. Profil zakladatelky Jany Svobodové je falešný.
Pražští strážníci v pondělí ráno ve Vinohradské ulici pokutovali trojici, která po zákazu vycházení popíjela alkohol bez roušek na veřejnosti.  (Autor: facebook)
Autor: mat - 
14. listopadu 2020
13:15

Téměř pět stovek lidí se přihlásilo do facebookové skupiny Hlídáme Bystrc, která chce dohlížet na dodržování opatření proti šíření covidu-19 na území brněnské městské části. I když skupinu zřejmě založil vtipálek pod falešným profilem, proklepne nejspíš celou iniciativu policie.

Skupinu založila začátkem listopadu Jana Svobodová, jenže jde s největší pravděpodobností o falešný profil. Přesto se do ní přihlásilo 467 osob. Dobrovolníci ze skupiny mají hlídat dodržování vládních nařízení, hlavně povinného nošení roušek a zákazu nočního vycházení, a nahlašovat ty, kteří opatření nedodržují.

 

„I když jde o společensky třeskuté téma, mně z toho v tomto případě vychází, že se tady někdo pokusil o legraci,“ reagoval starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ODS).

Stížnost předali policii

Městská policie obdržela stížnost na aktivitu skupiny. „Jde o písemný podnět, ve kterém se hovoří o porušování zákona. Předali jsme ho proto republikové policii,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na sociálních sítích se kvůli skupině strhla názorová přestřelka. Převažují uštěpačné poznámky na její adresu. „Jak může někdo po deváté kontrolovat zákaz vycházení, když má sám sedět doma?“ míní jeden z přispívatelů. „V Bystrci vždycky vymyslí něco originální,“ utahuje si autor jiného příspěvku.

 

„Dle popisu jde v tomto případě pravděpodobně spíše o porušení práva na ochranu podoby člověka podle občanského zákoníku tím, kdo fotku pořizuje a zveřejňuje. K posouzení by byl příslušný soud,“ upozornil Vojtěch Marcín z tiskového odboru Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Video: Trojice lidí v Praze dostala pokutu kvůli porušení zákazu vycházení

Video  Pražští strážníci v pondělí ráno ve Vinohradské ulici pokutovali trojici, která po zákazu vycházení popíjela alkohol bez roušek na veřejnosti.  - Městská policie hl. m. Prahy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa