Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus u Trumpových mužů: Nakazil se ministr i šéf pro volební stížnosti

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2020
23:09

Po víkendové zprávě, že se koronavirem nakazil personální šéf Bílého domu Mark Meadows, dnes přinesly tiskové agentury informace o dalších nákazách mezi spolupracovníky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ministerstvo bytové výstavby a rozvoje měst nejdříve potvrdilo, že pozitivní test měl jeho šéf Ben Carson. Média pak s odvoláním na své zdroje ohlásila infekci Trumpova poradce Davida Bossieho, který jen nedávno dostal za úkol vést kampaň stížností na volební výsledky.

Kdy se Carson a Bossie, který oficiálně není pracovníkem Bílého domu, nakazili, nebylo ihned jasné. Zpráva o Meadowsově pozitivním testu se objevila v noci na sobotu, podle zákulisních informací i navzdory tomu, že se Trumpův personální šéf záležitost snažil utajit. Agentura AP napsala, že Bílý dům opakovaně odmítl uvést, koho kromě jmenovaných mužů se nákaza dotkla, přestože na veřejnost prosakovaly zprávy i o dalších infikovaných.

Vývoj připomíná události z přelomu září a října, kdy média zjistila, že se přítomnost viru SARS-CoV-2 prokázala u Trumpovy poradkyně Hope Hicksové. Krátce nato oznámil pozitivní test i Trump, přičemž v následujících hodinách a dnech o jeho stavu přicházely poměrně kusé a v jistých momentech i rozporuplné informace.

Jména nakažených z prezidentova okolí na začátku října rychle přibývala, i tehdy ale Bílý dům nechtěl poskytnout úplný seznam pozitivně testovaných.

Donald Trump s ministrem pro místní rozvoj Benem Carsonem. Donald Trump s ministrem pro místní rozvoj Benem Carsonem. | Reuters

V souvislosti s novým „klastrem“ nákaz přitahují pozornost události volební noci, během níž se Trump neprávem prohlásil za vítěze, zatímco jeho projevu přihlížely desítky jeho blízkých. Byli mezi nimi i Meadows a Carson, přičemž podle AP většina přítomných neměla nasazené roušky.

Pokud jde o Bossieho, televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že v posledních dnech navštěvoval sídlo Trumpova volebního štábu a „hodně cestoval“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa