Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Mám 37,5 a všem přeji 36,6!“ Prezident se nakazil koronavirem a Ukrajincům hrozí karanténou

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2020
17:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má pozitivní test na koronavirus. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na jeho úřad. „Hlava státu se cítí dobře a bude nadále vykonávat své povinnosti na dálku v izolaci,“ uvedla prezidentská kancelář v prohlášení.

„Navzdory všem karanténním opatřením mám rovněž pozitivní výsledek. Mám 37,5 a všem přeji 36,6!“ uvedl dvaačtyřicetiletý ukrajinský prezident na sociální platformě Telegram s odkazem na svou současnou tělesnou teplotu. Agentura Reuters připomíná, že první dáma Ukrajiny se virem infikovala už v červnu a strávila následně několik týdnů v nemocnici.

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronavirové infekce v zemi je možné, že Ukrajina zavede na víkendy celostátní karanténu, uvedl dnes také Zelenskyj. Doufá, že krok pomůže zbrzdit šíření nákazy a nepoškodí příliš ekonomiku. „Dočasná víkendová celostátní karanténa na několik týdnů nám může pomoci vyhnout se tvrdší celostátní karanténě,“ míní prezident.

Ukrajina celostátní karanténu zažila v březnu, v květnu vláda restrikce uvolnila. V září však nových případů nákazy začalo přibývat a trend pokračoval i v říjnu a v listopadu. Vláda proto před časem prodloužila existující karanténní opatření až do konce roku. Ukrajinský ministr zdravotnictví nedávno prohlásil, že epidemická situace v zemi se blíží katastrofě a národ se musí připravit na nejhorší.

Kyjev dnes podle agentury Unian ohlásil 8687 nově potvrzených případů koronaviru za poslední den, dalších 115 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Od vypuknutí pandemie se v zemi, kde žije asi 42 milionů obyvatel, prokazatelně infikovalo 469 018 osob, z nichž 8565 jich zemřelo. Přes 209 000 Ukrajinců se zotavilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa