Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražským nemocnicím dlouhodobě schází sestřičky. Situaci neprospívá koronavirus

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2020
16:52

Kvůli nemoci covid-19 je problém v nemocnicích s personálem. Přibývá nakažených lékařů, sanitářů i sester. V těch pražských je navíc sester dlouhodobý nedostatek.

V Nemocnici Na Bulovce chybí podle mluvčí nemocnice Mirky Kátrikové téměř 100 zdravotních sester. Dalších 12 zaměstnanců, z toho sedm zdravotních sester, je nyní doma kvůli pozitivním testům na covid-19. „Na zhoršující se vývoj pandemie covid-19 jsme se připravili dopředu a operativně tak přesouváme personál z pracovišť, kde byla omezena plánovaná péče. Personální problémy nyní akutně nemusíme řešit,“ uvedla mluvčí.

„Nemocnice Žižkov se potýká s nedostatkem personálu. V současné době hledáme všeobecné zdravotní sestry na plný či částečný pracovní úvazek,“ uvedl mluvčí Nemocnice sv. Kříže Žižkov Radek Pešout. V žižkovské nemocnici, která je od roku 2019 opět ve vlastnictví katolické církve, chybí zdravotníci zvláště na lůžkovém oddělení pracoviště poskytujícího dlouhodobou intenzivní lékařskou péči (DIOP) a na oddělení následné a rehabilitační péče. Zdravotnické zařízení disponuje ambulantní i lůžkovou částí se 77 lůžky. Podle ředitele a jednatele nemocnice Tomáše Krajníka je péče následná a rehabilitační pro nemocnici zásadní a do budoucna se počítá s jejím rozvojem.

Video  „Moje místo je v pražské politice,“ říká primátor Hřib. Jak chce do metropole přilákat turisty?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na neschopence je nyní také asi 500 zaměstnanců Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze, sdělila dnes ČTK mluvčí Marie Heřmánková. Dlouhodobě nemocnici chybí asi 30 sester a deset lékařů, které by nemocnice ráda zaměstnala. Nyní s péčí o pacienty, zvláště z řad covid pozitivních, pomáhá asi 200 mediků z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, doplnila Heřmánková.

Záchranáře, sestry a sanitáře na pracoviště JIP a na lůžková oddělení, kde se léčí pacienti s covidem-19, přijme i Thomayerova nemocnice, jak uvedla na svém webu. Nové zaměstnance by v krčské nemocnici uvítali i na dalších odděleních. Volná místa pro zdravotní sestry má i nemocnice Motol, jak nemocnice inzeruje v sekci Kariéra na svém webu.

Na Homolce jsou bez starostí

Personální situace je dlouhodobě poměrně stabilní v Nemocnici Na Homolce. Aktuálně nemocnice podle své mluvčí Martiny Dostálové shání zvláště instrumentářky a sestry na jednotky intenzivní péče (JIP). Průměrně chybí asi 35 zdravotních sester a pět lékařů. V těchto podzimních měsících se ale kvůli pandemii potřeba pracovníků zvyšuje.

„Personálně jsme v tuto chvíli na hraně a hledáme rezervy. K dnešnímu dni evidujeme 45 nemocných zaměstnanců a sedm v karanténě,“ uvedla Dostálová. Nemocnice proto oslovila studenty zdravotních škol, lékařských fakult nebo sestry v záloze. Aktuálně v nemocnici pomáhá 68 dobrovolníků na pozicích ošetřovatelů a sanitářů. Pracují na oddělení Covid, v laboratoři na zpracování odběrů v rámci testování na nákazu koronavirem a na oddělení zdravotnického zásobování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa