Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ať část hospod a cestovek zkrachuje, „popřál“ jim odborář. Kalousek: Bolševická nestoudnost

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
17:38
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. listopadu 2020
11:00

Nechápe, proč má mít Česko 40 tisíc hospod, většinu z nich pak označil za putyky. Odborář Bohumír Dufek míní, že část restaurací či třeba cestovek může zkrachovat a lidé se bez nich obejdou. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) pro Blesk zprávy řekl, že rozhodne trh v době „postcovidové“. Upozornil však, že podpora těchto segmentů, která nyní vychází od státu, je jen na nezbytně dlouhou dobu. Blesk Zprávám řekl, kdy by restaurace mohly v ČR znovu otevřít.

„Nechápu, proč bychom měli mít 40 tisíc hospod, když jsou to ve většině případů jen putyky, kde se nalévá alkohol. Jinak já jim to přeji, ale myslím si, že to není rozumné. Možná se budeme divit, a až skončí tato fáze uzavřené společnosti, tak zjistíme, že restaurací potřebujeme jen polovinu,“ řekl pro CNN Prima News Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů.

„Naštěstí stále běží a funguje průmysl. Služby neřeším. Hospody a kadeřníci jsou profese, kde se nejlépe z problému zmátoří. Větší problém je s fabrikou nebo i s malou firmou, protože většinou jsou to specialisté. Ale služby jako hospody, kadeřnice nebo cestovky? To jsou přesně ty oblasti, na kterých lidé začnou šetřit,“ podotkl Dufek.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že například hospod či cestovek máme více než v jiných zemích. O jejich případném krachu však dle něj bude rozhodovat trh v době „postcovidové“.

„Pokud je v nějakém segmentu velká konkurence, pak je přirozené, že tam dochází k rychlejšímu úbytku podnikatelů. O tom ale musí rozhodnout trh v běžném období, nikoliv stát v době krize. Pokud jsme díky covidu-19 museli na určitou dobu zavřít desetitisice provozoven, potom je povinností každého vyspělého státu v určité míře zavřené provozovny podpořit a nespekulovat, který segment je důležitější a který méně,“ reaguje Havlíček na Dufkova ostrá slova směrem k hospodám či cestovkám.

Havlíček: Hospod máme v ČR více než jinde

„Mohu souhlasit s tím, že je zde v přepočtu na počet obyvatel více hospod nebo cestovních kanceláří než jinde, ale nemohu je v době, kdy jim zavřeme provoz, sdělit, že je to přesně ten okamžik, kdy je stát nechá bez jakékoliv pomoci padnout. O tom rozhodne trh v době postcovidové,“ vzkázal Havlíček.

V Česku zůstávají během prodlouženého stavu nouze nadále zavřené hospody a restaurace, otevřená mohou mít pouze výdejní okénka. Zaměstnavatelé pak mohou žádat o peníze z podpůrných programů. Často však musí nemalé ztráty krýt z vlastní kapsy a úspor. 

„Na druhou stranu podpora nemůže být trvalá, ale pouze skutečně na nezbytně nutnou dobu. Každý podnikatel si musí vyhodnotit, jestli v dalším období bude taková poptávka, aby prosperoval bez mimořádné státní podpory,“ pokračuje vicepremiér.

Otevřeme pro hosty ještě letos, věří vicepremiér

Restauratéry nyní trápí především to, na jak dlouho budou jejich provozovny nadále uzavřené. Listopad je již v plném proudu, přes výdejní okénka se letos bude „servírovat“ i oblíbená svatomartinská husa a propady v tržbách se tak budou prohlubovat.

Otevřou hospody a restaurace vůbec ještě letos? „Jsem přesvědčen, že ano, bude to s určitými hygienickými opatřeními, ale děláme maximum pro to, aby se v určitém režimu restaurace otevřely ještě před vánočními svátky,“ dodal pro Blesk Zprávy Havlíček.

Odborář nešetřil ani cestovky

Odborář Dufek se přitom pustil i do cestovek. „Cestovní agentury dostávají státní dotace a zároveň odkládají platby. Firmy začnou krachovat a lidem, kteří mají vouchery, tak jim budou na nic. Musíte si rozhodnout, co je pro vás prioritní,“ řekl CNN Prima News.

Krachy by mu tak nevadily ani v tomto segmentu služeb. A lidem, kteří spoléhají na vouchery od cestovek pro příští rok, vzkázal: „Jestli někdo šel do toho, že si koupil voucher na příští rok, tak podle mě strašně riskuje. Jen se podívejte, kolik lidí vyrazilo do Chorvatska. Evidentně na tom zatím nejsme tak špatně.“

Papež: Obrovská drzost a arogance

Na Dufkova slova zareagoval pro Blesk Zprávy s nelibostí Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří. „Přečetl jsem prohlášení pana odborářského vůdce ráno svým zaměstnancům. Někteří jsou u mé firmy zaměstnáni více než 20 let. Všichni platí odvody a daně stejně, jako duše, které zastupuje pan odborářský vůdce. Když slyšeli, že by si pan odborářský vůdce přál, abychom zkrachovali, komentovali to nepublikovatelnými výroky,“ uvedl Papež.

Připomíná, že cestovní kanceláře a agentury zaměstnávají desítky tisíc lidí. „Je to obrovská drzost a arogance, prohlašovat takové věci. A ještě horší ale je, že pan odborářský vůdce těm svým slovům věří a bere na sebe právo rozhodovat o tom, který obor a která aktivita má existovat a která ne,“ podotýká Papež.

Připomíná přitom, že Dufek zastupuje zaměstnance v energetice, na železnici a v zemědělství. „Těm oborům možná rozumí. Jsou to všechno obory velmi propojené se státními penězi. Měl by tedy věnovat svou pozornost svým oborům a komentovat své obory. Cestovní kanceláře a cestovní agentury zatím žádnou pomoc od státu nedostaly. Vydané vouchery jsou pojištěné, protože CK musí být pojištěné ze zákona,“ poznamenal Papež k záležitosti ohledně voucherů.

A na závěr svého komentáře si rýpl: „Osobně musím přiznat, že by mi nevadilo, kdyby se zredukoval počet odborových asociací, byl by docela zajímavý očistný proces.“

Video  Kuchyně se Kašpárkovi obrátila o tři sta šedesát stupňů. Odpověděl i na Pohlreichovu kritiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kalousek: Bolševický nestoudnost

Dufkova slova rezonovala v pondělí i na sociálních sítích. „Slova Bohumíra Dufka ′ať restaurace a cestovky zkrachují′, jsou nehorázná. Služby se z největší míry podílejí na našem HDP a pro ekonomiku země jsou naprosto klíčové. Proto jsme přišli s návrhy, které by pomohly jejich záchraně. Pan Dufek je mimo realitu,“ vzkázala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru.

Přidal se i šéf poslanců Topky a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Odborář Dufek mi svého času přivedl desetitisícovou demonstraci před ministerstvo financí a řvali: ′Kalousku, vylez!′ Dovolil jsem si totiž navrhovat, aby náklady krize nesli všichni, nejen podnikatelé. Jeho dnešní bolševická nestoudnost je větší než tenkrát,“ míní.

Prouza: Rozděluje lidem umístěnky k pásu

Dufek v rozhovoru pro CNN Prima News mj. uvedl: „Řešíme kdejakou hospodu. Máme 40 tisíc hospod. Na tripartitě jsem řekl, že máme podporovat ty, kteří něco vyrábějí a dělají přidanou hodnotu a ne firmy, které de facto žijí ze spotřeby (...) V kontextu času se někteří podnikatelé snaží uměle prodloužit dobu, po kterou budou existovat. Někteří ale ne, a opravdu se budou muset jít přihlásit na pracovní úřad. Ale může to mít velice pozitivní efekt a na trhu se objeví skupina lidí, kteří budou moci pracovat v jiném oboru.“

„Takové pohrdání poctivě pracujícími lidmi je naprosto nepřijatelné. Odmítám, aby tady někdo navracel staré komunistické pořádky a rozděloval lidem umístěnky k pásu, protože se mu nelíbí, že si lidé chtějí vybrat vlastní cestu,“ zkritizoval Dufka i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pablo41 ( 25. listopadu 2020 13:45 )

Samozřejmě !

pablo41 ( 25. listopadu 2020 13:42 )

Dufků je tady také dost a potřebovali by zrušit dřív !

resty ( 18. listopadu 2020 09:14 )

Dufek ma pravdu a kolik je takovych co se prizivujou napr.pred koronnou holic stal 95 kc a 4 mesice uz stoji ostrihani 150 kc.

BoziMilda ( 9. listopadu 2020 22:55 )

Určitě how.no.

BoziMilda ( 9. listopadu 2020 22:52 )

Já zase nechápu, proč máme mít tolik odborářů, když valná většina z nich jsou flákači a žvanilové. Ať jich část přijde o místo. To zase přeju já soudruhu Dufkovi a jeho souputníkům, Štěch už si sbalil fidlátka, teď jsou na řadě další.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa