Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Plošné testy na Slovensku: 2,5 milionu lidí, procento nakažených a fronty opadly

Aktualizováno -
1. listopadu 2020
10:54
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2020
09:28

Celostátní testování Slováků na koronavirus odhalilo za sobotu 25.850 nakažených, testů se zúčastnilo 2,58 milionu lidí, uvedl ministr obrany. Sdělil to  ministr obrany Jaroslav Naď. Navzdory počátečním problémům při spuštění největší logistické akce v novodobých dějinách země se podle Nadě postupně podařilo zajistit provoz 99,2 procenta plánovaného počtu testovacích míst. Dvoudenní testování skončí v neděli večer.

Vláda podle Matoviče nevyhoví výzvě prezidentky Zuzany Čaputové, aby výjimka ze zákazu vycházení nebyla podmíněna negativním výsledkem testu na koronavirus. Čaputová k tomu vybídla v pátek v době, kdy úřady hlásily nedostatek personálu k plošnému otestování obyvatel. Hrozilo tak, že se na všechny zájemce nedostane. „Návrh paní prezidentky nebyl na místě. Popřeli bychom jakýkoli smysl tohoto projektu,“ řekl Matovič.

Ve zmíněném počtu otestovaných nejsou podle Nadě započteni lidé, kteří už od čtvrtka mohli absolvovat test například ve velkých firmách, v nemocnicích či v domovech seniorů. Těmto institucím úřady poskytly 600 000 testovacích sad.

Zahájení plošného testování provázely dnes ráno dlouhé fronty zájemců a organizační potíže. Armádě, která celý projekt zajišťuje, se ráno nepodařilo otevřít všechna odběrová místa včas. Situace se ale postupně začala zlepšovat, přičemž armáda do poslední chvíle hledala zdravotníky, kterým pomáhá také 33 vojenských mediků z Rakouska a 200 zdravotníků z Maďarska. Celkově bylo do akce nasazeno přes 40 000 lidí, a to hlavně zdravotníci, dobrovolníci, vojáci a policisté.

„Prosím každého, kdo má pozitivní výsledek, aby zůstal v karanténě i s rodinou. Kdo má negativní výsledek, buďme opatrní, abychom si to nepokazili,“ řekl Matovič.

Slovensko při plošném testování používá antigenní testy, které umožňují poměrně rychle zjistit výsledek. Na rozdíl od laboratorních PCR testů ale nedokážou odhalit všechny nakažené.

Testování obyvatel starších deseti let není povinné. Vláda ale dříve v tomto týdnu rozhodla, že na lidi s negativním výsledkem testu na koronavirus se příští týden nebude vztahovat zákaz vycházení. Ti, kteří se nedají otestovat, nebudou moci kromě jiného nastoupit do práce nebo navštívit úřady či obchody kromě prodejen s nabídkou základních životních potřeb včetně potravin.

Úvodní fáze otestování obyvatel na koronavirus se na Slovensku konala minulý týden ve čtyřech epidemií nejpostiženějších okresech. U bezmála čtyř procent zúčastněných testy ukázaly pozitivní výsledek. Od testování si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a zpomalení jejího šíření.

Fronty se zkrátily, odběrová místa již nehlásí potíže

Na Slovensku druhým dnem pokračuje celostátní testování obyvatel na nový koronavirus. Větší města na rozdíl od sobotního rána tentokrát už nehlásila dlouhé fronty zájemců o otestování ani výraznější potíže s fungováním odběrových míst.

Dnes už samospráva vesměs hlásila menší zdržení u odběrových míst, kde si zájemci na začátku víkendu museli v některých lokalitách počkat i několik hodin, než na ně došla řada. Lázeňské městečko Trenčianské Teplice ale upozornilo, že nemá dostatek formulářů, které dostanou lidé po absolvování testu.

luboze ( 1. listopadu 2020 23:26 )

luboze ( 1. listopadu 2020 23:26 )

naprosto zbytecne? ty si uplne mimo misu, ty uz vies vysledky? tak sa pozri na vysledky z oravy ak ti nieco hovori krivka

luboze ( 1. listopadu 2020 23:24 )

ty si aky odbornik....co je o nicom??? bolo zachytenych 25 tisic ludi ktori budu doma
u vas je to o nicom...alebo dost v ***i , iba vasou chybou

luboze ( 1. listopadu 2020 23:21 )

ty si jeho odporca , pises take sprostosti, opisane od debilkov z fb, absolutne bludy
ziadna sloboda ohrozena nebola, normalne sa mozes po prirode pohybovat aj po ulici, akurat senky su zavrete

luboze ( 1. listopadu 2020 23:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa