Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pohřbít předvánoční trh nechceme, říká Havlíček. Kdy otevřou obchody a co restaurace?

Aktualizováno -
1. listopadu 2020
12:09
Autor: simao - 
31. října 2020
11:45

Nouzový stav byl v Česku prodloužen do 20. listopadu. Zavřená zůstává část obchodů a také všechny restaurace, které nadále mohou prodávat jen přes výdejní okénka. V sobotu se právě ohledně obchodů a směřování k předvánočním nákupům, ale také ohledně restaurací objevila nová vyjádření vládních představitelů. Podle Karla Havlíčka (za ANO) by se o otevření zavřených obchodů mohlo rozhodnout v půlce listopadu i s ohledem na Vánoce.

Jak bude vypadat situace v Česku v předvánočním a vánočním období, na to se vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) zeptala MF Dnes. „Připravujeme scénáře. Ty budou samozřejmě odpovídat situaci, která nastane v průběhu listopadu. Naší ambicí a cílem je umožnit předvánoční nákupy a provoz obchodů v nějakém vánočním režimu,“ uvedl Havlíček.

„Nebude to standardní režim, protože ten by opět mohl vést k nárůstu nakažených. A upřímně si ani nedovedu představit, že by se lidé v tak masivním měřítku potkávali ve vydýchaných obchodech. Ještě samozřejmě budeme sledovat, jak se situace bude vyvíjet na konci října a začátkem listopadu,“ podotkl Havlíček s tím, že až se obchody otevřou, budou podléhat „náročnému ekonomickému režimu“.

Do zavřených obchodů v půlce listopadu?

„Odhadujeme, že by to mohlo být v půlce listopadu,“ poznamenal Havlíček ohledně toho, kdy by se o otevření obchodů mělo rozhodovat.

Vicepremiér Babišovy vlády dále dodal, že si sám neumí „představit, že bychom předvánoční prodej lidem neumožnili“.

„Byla by to rána jak pro prodejce a obchodníky, tak by to mělo i značný sociologický dopad, pokud by si lidé nemohli nakoupit dárky,“ podotkl s tím, že je sice možnost nákupu přes e-shopy, ale ty jsou nyní „totálně zavalené a jsou na hranicích svých kapacit“. „Všichni se musí připravit, že pokud se bude před Vánoci chodit do obchodů, tak to bude v jiných režimech než dosud,“ dodal.

Havlíček v neděli: Neslíbil jsem nic

„Já jsem neslíbil a rozhodně neřekl, že se v polovině listopadu budou otevírat obchody. Já jsem řekl, že v polovině listopadu budeme mít čísla, která už budou relevantní a nad těmi čísly začne diskuze, jakým způsobem případně začne uvolňování, protože to uvolňování pochopitelně není ze dne na den,“ uvedl pak Havlíček v neděli v Partii na Primě.

„My už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu, volnějšího, méně volnějšího, až úplně restriktivního. Pochopitelně podle těch čísel, která v polovičce listopadu budou, tak je chceme nasadit. V polovičce listopadu uvidíme, do jaké míry zabrala první a samozřejmě i ta druhá restriktivní opatření,“ pokračoval Havlíček.

„My nechceme pohřbít předvánoční trh, uvědomujeme si, že se to týká deseti tisíců až statisíců obchodníků a živnostníků a samozřejmě z toho sociologického hlediska nechceme lidi úplně připravit o možnost koupit si dárky, ale to budeme řešit od polovičky listopadu. Neznamená to, že od polovičky listopadu budeme otevírat,“ dodal vicepremiér na Primě.

Kdy otevřou restaurace? Blatný neumí odpovědět

Listopad klepe na dveře, nejisté přitom je i to, kdy se otevřou restaurace a hospody, které pandemie sužuje finančně. „V porovnání s evropskými státy máme pomalu nejvíc restauračních zařízení na počet obyvatel,“ glosoval to Havlíček.

Na to, kdy by mohlo dojít k otevření restaurací, přitom vládní představitelé odpověď nemají.

„Ani na to vám teď odpovědět neumím a asi ani nechci, protože by to bylo věštění z křišťálové koule. Věřím, že se ale něco pozitivního začíná dít, a jestli se to potvrdí, tak na to máme jeden až dva týdny,“ řekl MF Dnes nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 1. listopadu 2020 20:24 )

Nevím jak u vás, ale u nás ouřadové "dřeli" u káviček jen v pondělí a ve středu, dneska už dělají úplně kulový.

krapotkin ( 1. listopadu 2020 20:22 )

Bureš řídí stát jako firmu - rozumím tomu dobře, že ji ho vede jako svoji zkrachovalou restauraci v Paříži ?

krapotkin ( 1. listopadu 2020 20:19 )

Pohřbít předvánoční trh ? Myslíš, Havlíčku, že by ti to majitelé německých marketů v Česku dovolili ?

verka1 ( 1. listopadu 2020 14:40 )

Úředníci budou pobírat stejné peníze a to pracují miň hodin, do kanceláře nechodí. Teď v listopadu dostanou k výplatě odměny. Tak peníze jsou 👍

jetuslunicko ( 1. listopadu 2020 12:34 )

nezasloužíme si nic než opravdu jako konzumní společnost zaniknout, nyní opravdu je nejdůležitější kterak zas utrácet za zbytečnosti na vánoce?? Bohužel ano !!škoda, že vláda se BOJÍ!! a zase vše před vánoci povolí, aby byl klid. Tož v lednu se budeme mít opět na co těšit a tvrdším opatřením než byla dosud se už nevyhneme !! Prostě neumíme se na chvíli ukáznit, vánoce mít skromné, v kruhu rodiny bez zatížení kdo komu jak drahý dárek nadělil !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa