Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi si na Dušičky nakoupí i v neděli, obchodníci dostali výjimku. Poláci hřbitovy zavřou

Aktualizováno -
30. října 2020
20:51
Autor: ČTK, sova - 
30. října 2020
17:55

Dušičky v Česku budou bez komplikací, ohlásil v pátek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) Blesk Zprávám. Stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být od soboty mezi 05:00 a 19:59 otevřeny, a to i v neděli. A zatímco dopravci posilují spoje, úřady doporučují, aby Češi návštěvu hřbitova rozložili na více dní. To v Polsku za poslední den přibylo 21 629 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíc od začátku epidemie. Premiér Mateusz Morawiecki v pátek oznámil, že kvůli rychlému šíření nákazy se během nadcházejícího dušičkového víkendu, kdy si lidé připomínají památku zesnulých, uzavřou všechny hřbitovy.

Čeští dopravci hodlají na památku všech zemřelých naopak posilovat spoje. Lépe řečeno je budou spíše obnovovat - a to v návaznosti na úbytek cestujících a rušení linek kvůli protikoronavirových opatřením. Znovuzavádění obvyklých spojů mají v plánu dle vyjádření svých mluvčích společnost Arriva nebo „žlutý dopravce“ RegioJet.

Na Čechy v souvislosti s Dušičkami apelují také úřady. Správa pražských hřbitovů (SPH) například občany vyzvala, aby na hřbitovy nechodili pouze 2. listopadu, tedy přesně na den Památky zesnulých, ale naopak se snažili svou návštěvnost rozložit do předcházejícího víkendu a dalších dnů v týdnu. Sníží se tak tím riziko nákazy.

Dušičky bez komplikací. Právě jsme na vládě schválili výjimku pro stánky i běžné obchody s prodejem pietního zboží, věnců, svíček, stejně tak provozovny s opracováním pomníků. Umožňujeme rovněž jejich nedělní provoz,“ uvedl pro Blesk Zprávy vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Výjimka z nedělního prodeje se podle Havlíčka týká i květinářství a dalších provozoven, včetně mobilních, kde je možné zakoupit věnce, květinovou výzdobu na hroby, pietní svíčky a další podobné zboží, upřesnil Havlíček na dotaz ČTK.

Pražská městská policie začátkem týdne veřejnosti doporučila vzhledem k epidemii návštěvu pohřebišť v letošním tzv. dušičkovém období zvážit.

Polsko se bojí rodinných setkání

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo 340 834 lidí, z nichž 5351 nákaze podlehlo. Jak již dříve upozornila agentura Reuters, během necelého měsíce se počet potvrzených případů nákazy více než ztrojnásobil.

Ve čtvrtek úřady hlásily 20 156 nově nakažených a 301 úmrtí, což v případě obou údajů představovalo rekordní čísla. V pátek obětí přibylo 202.

V Polsku zůstanou kvůli covidu během dušičkového víkendu zavřené všechny hřbitovy (30. 10. 2020) V Polsku zůstanou kvůli covidu během dušičkového víkendu zavřené všechny hřbitovy (30. 10. 2020) | Reuters

„Tradice nejsou tak důležité jako váš život“

Premiér Morawiecki v pátek na tiskové konferenci řekl, od soboty do pondělí zůstanou zavřené všechny hřbitovy, uvedla agentura PAP. Odborníci už dříve varovali, že svátek Všech svatých, kdy se na hřbitovech setkávají zástupy lidí a který je v Polsku příležitostí k rodinným návštěvám, bude z epidemického hlediska velice rizikový. Na cesty se totiž během Dušiček vydávají zejména starší lidé, kteří jsou k nákaze náchylnější. „Tradice nejsou tak důležité jako váš život,“ řekl premiér.

Šéf vlády apeloval na občany starší 70 let, aby po následující dva týdny zůstávali co nejvíce doma. Na dva týdny mají z domova pracovat i všichni státní zaměstnanci, u nichž to dovoluje povaha jejich činnosti. Situace se podle Morawieckého zlepší až začátkem příštího roku, kdy by měly být k dispozici i první dávky vakcíny.

Nově má s epidemií v Polsku pomáhat 20 tisíc vojáků

V polských nemocnicích je aktuálně přes 15 400 pacientů s covidem-19, 1254 z nich je napojeno na ventilátory. V některých regionech, včetně Mazovského vojvodství, v němž leží i metropole Varšava, jsou podle polských médií prakticky všechna lůžka s ventilátory obsazená.

Ve zdravotnictví nyní pomáhá zhruba 3000 vojáků a nově jich má být 20 000, polovinu z nich budou tvořit členové aktivních záloh. Vojáci se mají podílet zejména na přípravě polních nemocnic, budou pomáhat lékařům s tříděním pacientů, zřizovat nová testovací místa a pomáhat seniorům.

Ženy v Polsku slibují největší protest kvůli zákazu potratů

Ve Varšavě se od 17 hodin koná další velký protest proti prakticky úplnému zákazu interrupcí, jak jej prosadil minulý týden ústavní soud, tvořený převážně soudci nominovanými vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Organizátorky slibují dosud nejvyšší účast, a to navzdory výzvám premiéra, aby kvůli rychlému šíření nákazy od dalších protestů upustily. V médiích se spekuluje, zda a kdy vláda vyhlásí další celostátní karanténu.

Polské ženy ve Varšavě protestují proti vládnímu zákazu potratů (30. 10. 2020) Polské ženy ve Varšavě protestují proti vládnímu zákazu potratů (30. 10. 2020) | Reuters

Uživatel_5416816 ( 31. října 2020 01:39 )

Tak to je pěkná hovadina ,promorovani na hrbitove,sport ne a dusicky ano ,zakaz vychazeni dusicky ano ,Poláci a to jsou pobozni vice tak je zakaz,jak se to zde píše to je banda tupcu a k vůli nim bude celoplosne zavreni,neboztikum je to již jedno ,ze busem opět doma ,ucte te je vzpomínkou a macešky až pak!!!!

Jirik-ta ( 30. října 2020 19:52 )

Zkrátka je to šaškárna . To už by se mohlo i do hospody a utopit tam smutek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa