Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sestra s metálem od Zemana: Penzistka pomáhá na pohotovosti, covidem se nakazila v obchodě

Autor: simao, ČTK - 
29. října 2020
20:22

Medailí Za hrdinství ocenil prezident Miloš Zeman i zdravotní sestru v penzi Janu Březinovou. Ta celý život pracovala ve zdravotnictví, kde vystřídala několik oddělení. Po prodělané rakovině plic, po které přišla o jeden plicní lalok, se v důchodovém věku vrátila mezi zdravotnický personál do nemocnice v Litomyšli, kde vypomáhá i v současné krizové situaci. Tedy vypomáhala do doby, než se sama nakazila.

Zdravotní sestra v penzi, která neváhá pomáhat kolegům v nemocnici ani v současné hektické době, onemocněla paradoxně poté, co o ni její děti měly strach kvůli možné nákaze právě v nemocnici.

„Dneska už se nebojí, nechtějí mě zavřít doma, vědí, že jsem opatrná. A vidíte, že jsem se nakonec nakazila ne v nemocnici, ale někde v obchodě,“ řekla Jana Březinová České televizi.

„Je to sestra, na kterou se člověk může spolehnout v každé situaci,“ řekl v Událostech primář Tomáš Ducháček.

Březinová však reaguje se skromností. „Já jsem důchodce, já přijedu až na tu pohotovost, ale ty holky, které tam jsou opravdu od rána, pokračují přes noc a druhý den pokračují, jsou opravdu vyčerpané,“ podotkla.

Myslí si, že vyznamenání by zasloužilo mnoho dalších. „Těch lidí je hodně, opravdu hodně. Ať už to jsou nejen nemocnice, ale ať to jsou lidi, kteří rozvážejí jídlo, kteří telefonují seniorům, všechno to je prostě obdivuhodné,“ řekla dále ČT.

„Jestli si tu medaili zaslouží někdo, je to máma,“ napsal letos v dubnu na facebooku její syn David.

Březinovou na medaili navrhl šéf STAN Vít Rakušan. „Jana Březinová. Žena po těžké nemoci, v ohrožené věkové skupině. Místo klidného sezení v důchodu šla dělat co umí nejlépe - pomáhat svým bývalým kolegyním zdravotním sestrám do nemocnice. Rodina jí říkala ať raději zůstane doma, přes to šla do práce,“ napsal na facebooku.

I on podotkl, že chtěl navrhnout udělení státního vyznamenání člověku, který si ho opravdu zaslouží. „Tato žena má můj obdiv. Za svou chuť pomáhat nám všem,“ poznamenal a děkoval přitom všem zdravotníkům. Ostatně i bratr Víta Rakušana je doktorem.

„Příběh paní Březinové je symbolický. Je to příběh, na který by 28. října mohl být každý z nás hrdý. Hrdý na svou zem a na lidi, kteří ji vytvářejí. Navrhuji proto paní Janu Březinovou na medaili Za zásluhy,“ vzkázal Rakušan. Březinová se 28. října vyznamenání skutečně dočkala. Ceremoniál, který byl ve středu zrušený, by absolvovat kvůli nákaze covid-19 nemohla. Na internu nemocnice v Litomyšli by se však dle ČT chtěla vrátit po vyléčení už začátkem listopadu.

Video  Místo zrušeného ceremoniálu televizní projev: Miloš Zeman 28. října promluvil k národu.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa