Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Noční omezení pro pejskaře? Chovatelka naléhá na páníčky: Uklízejte a venčete zrána

Autor: for - 
28. října 2020
05:30

Venčení jako zločin? Tak vypadá nové nařízení vlády, že se nově může pejsek venčit pod deváté hodině večerní pouze 500 metrů od bytu. Lidé už na neortodoxní nařízení čile reagují. Jako první je napadly výkaly, které se budou hromadit v okolí sídlišť. Podle expertky ale může mít omezení nočního venčení i další efekt, a tedy nespokojenost psů. Naléhá tak prostřednictvím Blesk Zpráv nejen na to, aby lidé po svých mazlíčcích uklízeli, ale také na to, aby se potřebám svého mazlíčka přizpůsobili. 

„Největším nepřítelem státu je člověk, co venčí psa na louce 501 metrů od baráku v 11 večer, popíjí flašku rumu a zpívá si,“ reaguje uživatel na twitteru na novinku v opatřeních proti koronaviru. Je jím zákaz venčit svého čtyřnohého miláčka dál, než 500 metrů od bytu, pokud uplyne devátá hodina večerní. A to s účinností od středy večer.

Najdou se ale i peprnější reakce. „Bude nas*ráno až po kolena,“ pronáší další uživatel Otakar. S Otakarem v jeho názorech souzní i chovatelka a majitelka útulku Miluše Maskulanisová. „Dneska má v panelovém domě téměř každá rodina pejska. Bude se muset určitě zodpovědněji odklízet, protože v okolí těch 500 metrů bude nakáleno. Co si budeme povídat, jsou i neslušní pejskaři,“ konstatovala pro Blesk Zprávy.

Video  Zákaz nočního vycházení v Česku mezi 21:00 a 4:59. Prymula řekl, pro koho platí výjimky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

V Česku o pejskaře rozhodně není nouze. Podle loňského průzkumu má doma psa 40 procent Čechů, jak zjistila agentura Nielsen Admosphere. Je také nejčastějším domácím mazlíčkem. V těsném závěsu jsou kočky, které ale venčit většinou nepotřebují. Někteří lidé ale zmiňují, že venčit se může i malé prasátko, a někdy dokonce i leguán. 

Maskulanisová: Nenechte je trpět

Možný problém ale nebudou mít všichni pejskaři. Omezení se totiž dotkne spíše městských psů, než těch na vesnicích, kteří mají po celý den k dispozici zahradu. „Teď je otázkou, jestli budou lidé ochotní vstát dříve, aby psa nechali proběhnout. Představte si, že půjdete na záchod naposledy v devět večer a pak až v devět hodin ráno,“ zmiňuje Maskulanisová. 

Spolu s apelem, aby se lidé více zajímali o to, kde výkaly mazlíčka skončí, tak přidává apel na to, aby lidé s mazlíčkem chodili ven co nejčastěji. „Když jsem měla basety v panelovém domě, tak jsem se ani nemyla a v županu jsem s těmi pejsky sjela v rychlosti před barák. Jsou lidé, kteří si nejdříve vyčistí zuby,“ uvádí.   

Omezení totiž může pejskaře držet po večerech doma. Nedrží je zavřené ale po páté hodině ranní. „Ten pes může být doma neklidný. Jak jsou teď lidé více doma, tak si třeba přispí do sedmi nebo do osmi spí a ten pes rázem bude 11 hodin bez vyvenčení,“ vysvětluje majitelka útulku. 

Omezení venčení vstoupí v platnost ve středu večer spolu se zákazem vycházení. Platí jako výjimka v tomto nařízení. Své mazlíčky tak venčit můžete. Experti jen naléhájí na to, aby tento zvyk byl dodržován a případná větší procházka byla nahrazena hned, jak to bude možné. „Co se týče možných pokut za zaběhnutí psa, to myslím nehrozí. Pes má být na vodítku, takže to by lidé měli dodržovat,“ uzavírá Maskulanisová. 

kahuja ( 28. října 2020 14:24 )

Že ty jsi úplně blbá , za to vláda opravdu nemůže.Je to pro tebe dost srozumitelné? Jsi přesně ubohý čecháček o kterých píšu níže.

janakveton ( 28. října 2020 12:09 )

Jestli si naši představitelé vlády myslí, že všichni vědí, kolik je 100 nebo 500 metrů, tak jsou na velkém omylu. Já taky nevím, kam až bych se psem mohla jít, abych nenarazila. To by mělo být vymezeno nějak přesněji, či lépe řečeno srozumitelněji pro všechny!!!

3dots ( 28. října 2020 11:59 )

Přesně tak. Lidé slyší "500 metrů" a mají představu, že nemohou víc než obejít bok. Přitom ujít pouze poloměr kružnice v jednom směru tam a zpět se rovná kilometru (např. u nás je to vzdálenost 2tramvajových zastavek). A bavíme se o nočním venčení, kdy asi nejde o to dělat dálkové pochody. I za normálního režimu po 10 večer sotva potkám 2 pejskaře, kteří vylezou do 100 metrů na 10 minut. Běžně slýchám "vy chodíte venčit o půlnoci - a to se nebojíteeee??"

pejskarka ( 28. října 2020 10:59 )

Žádný problém,chodíme steně jako vždy.V 8 ráno, ve 13 hodin, v 19, to věšinou je zvyklý dělat bobek, a pak ve 23 hod, kolem 7 vchodovýho baráku mu to bohatě stačí. Pokud někdy udělá bobek i tehdy,není probém to sebrat,všude jsou světla.Takže v pohodě.

BoziMilda ( 28. října 2020 09:43 )

"Bude se muset více uklízet". To nějak nechápu. Snad si pejskař po svém mazlíkovi uklidí, ať už venčí 500 metrů od baráku nebo 2 kilometry. Nebo snad majitelé psů odklízí c*** jenom před svým barákem a jinde ne ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa