Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymulu nahradí Blatný, prezident ho jmenuje ve čtvrtek. Babiš: Byl až druhá volba

Aktualizováno -
27. října 2020
17:51
Autor: ČTK, Mii - 
27. října 2020
14:14

Novým ministrem zdravotnictví se stane Jan Blatný. Nahradí tak Romana Prymulu (za ANO), jehož odvolání předložil prezidentovi premiér Andrej Babiš (ANO) po aféře s noční schůzkou Prymuly v zavřené restauraci na Vyšehradě, na kterou upozornil deník Blesk. Blatný dnes se Zemanem jednal a zřejmě hlavu státu přesvědčil – Zeman jej jmenuje ve čtvrtek, potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Večer nicméně překvapil Babiš, Blatný byl dle jeho slov pro ČT až druhá volba.

Kandidátem na ministra zdravotnictví je Jan Blatný, lékař specializovaný na dětskou hematologii, léčbu poruch srážlivosti krve. Ředitel brněnské fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba ČTK řekl, že funkce ministra je v nynější době šíření koronaviru obtížná pro každého, ale Blatný by byl člověk na správném místě.

Romana Prymulu přitom prezident přijal a jmenoval hned ministrem 21. září. Právě Prymula ve funkci nahradil Adama Vojtěcha, který ve stejný den ráno oznámil rezignaci.

Sám Prymula byl však minulý týden vyzván premiérem Andrejem Babišem (ANO) k rezignaci po zveřejnění fotografií deníku Blesk, jak vychází v noci z uzavřené restaurace a bez roušky usedá do služebního auta.

Na noční schůzce se setkal s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem.

Prymula po Babišově výzvě rezignovat odmítl. V neděli mluvil o tom, že odejde, až bude možné resort předat nástupci. To by se po dnešním jednání mělo stát ve čtvrtek. Podle Ovčáčka se ceremoniálu se zúčastní předseda vlády Andrej Babiš. V úterý odpoledne přitom nebylo jasné, jak schůzka Blatného a Zemana dopadla, Blatný odešel z Lán bez komentáře. Spekulovalo se tak, že prezidenta nenadchl. Nicméně jmenován bude, jak potvrdil Ovčáček.

První volba byl někdo jiný, prozradil Babiš

„Myslím, že jsem panu prezidentovi celou situaci vysvětlil. On si vymezil právo vyslechnout si uchazeče a zřejmě ho přesvědčil,“ komentoval večer reakci Zemana pro Českou televizi Babiš. Zopakoval svůj dřívější výrok, že ministři nerostou na stromech. 

Ve hře podle něj bylo několik možných kandidátů. „Na základě několika telefonátů jsem dostal doporučení na dvě až tři jména (...) byla to druhá volba, první volba si to ještě chtěla rozmyslet, ale neměla čas,“ prozradil Babiš, že Blatný nebyl favoritem. 

Oceňuje nicméně, že do toho dětský lékař jde. „Musím ocenit kuráž pana docenta, který má dobrou funkci, že to akceptoval,“ řekl premiér. Je přesvědčen, že nový ministr svou roli zvládne. „Já si myslím, že přesně ví, co má dělat,“ dodal Babiš.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mbmb ( 28. října 2020 09:19 )

Blatny Blatny jen aby tam byl neco platny

zaka ( 28. října 2020 09:05 )

Tu první a druhou volbu si vymyslel Plesk aby bylo vidět jak jsou ve věci,blbouni.

Maximilian ( 28. října 2020 03:50 )

Tento moderátor na novináře nevypadá,IQ moc nepobral.mluva hrozná,vizáž balik

Maximilian ( 28. října 2020 03:41 )

Dajka123

Maximilian ( 28. října 2020 03:39 )

NOVA nikdy nezklame,jednička trapnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa