Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slováci začnou testovat lidi na covid na hranicích. Možná zavřou i některé hraniční přechody

Autor: ČTK - 
21. října 2020
11:55

Slovensko patrně 2. listopadu začne na hranicích se sousedními zeměmi testovat cestující na koronavirus. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Naď. Ministr vnitra Roman Mikulec doplnil, že úřady ještě musejí rozhodnout například o tom, zda zůstanou otevřené všechny hraniční přechody. Například při cestách z Česka na Slovensko musejí již nyní lidé mít až na výjimky negativní výsledek testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě.

„Budou testováni všichni lidé, kteří budou projíždět hranice,“ uvedl Naď. Vláda podle něj předběžně počítá s tím, že testy by platily dva týdny.

Testování cestujících na hranicích by tak následovalo po prvním kole plošného otestování obyvatel Slovenska na koronavirus, na které Bratislava již zakoupila takzvané antigenové testy. Ty umožňují zjistit výsledek již během zhruba půl hodiny.

Podle Nadě test na hranicích nebudou muset podstoupit lidé, kteří se zúčastní zmíněného plošného testování obyvatel nebo budou mít výsledek testu, který absolvovali jinde.

Test na koronavirus je už v současnosti podmínkou pro to, aby cestující při cestách na Slovensko z takzvaných rizikových zemí nemuseli nastoupit do karantény. Českou republiku zařadila Bratislava mezi rizikové státy na svém koronavirovém seznamu 18. září.

Zmíněné omezení se při cestování z ČR na Slovensko nevztahuje například na řidiče nákladní a autobusové dopravy, piloty a posádky letadel či vlaků, dále na jiné vybrané profese včetně zdravotníků, na pendlery dojíždějící v blízkosti hranice za prací, na studenty, umělce či členy sportovních klubů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 28. října 2020 11:49 )

ta statistická odchylka by tam byla tedy přinejmenším 20% z populace, ne-li až těch 33%, přitom normálně při statistickém měření čehokoliv v populaci se pohybuje v řádech promilí, či tak do 2%..

frantacizek ( 28. října 2020 00:32 )

no pokud je budete jako vlastní obyvatelstvo testovat antigenními testy, tak je to procedura veskrze zbytečná a jen zdržující provoz na hraničním přechodu.. ty antigenní testy jsou až z jedné třetiny nepřesné, a to i u případů, kdy jedinec vykazuje příznaky onemocnění covid, čiže nevím, k čemu to Matovičovi bude. Je to závěr oficiální studie Motolské nemocnice a Univerzity Karlovy.. To stejné u testování obyvatel Slovenska.. Akorát zbytečně vynaložené prostředky, které zase přinesou zkreslené údaje a samozřejmě v nižších hodnotách pozitivních záchytů, jak je na Slovensku zvykem od počátku pandemie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa