Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Premiérova manželka si během karantény pozvala kadeřnici. Měly jsme roušky, brání se

Autor: ČTK - 
7. října 2020
14:30

Manželka izraelského premiéra Sara Netanjahuová porušila podmínky protiepidemických opatření, když si domů pozvala kadeřnici, aby jí upravila vlasy před židovským svátkem sukot, informoval list Jediot Achronot. Podle něj kadeřnice přišla do rezidence v pátek. Netanjahuová je dlouhodobě terčem kritiky za údajně přehnané utrácení veřejných peněz v premiérově sídle a byla za to potrestána vysokou pokutou.

Vláda kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem vyhlásila uzávěru, která má platit i po dobu svátků. Lidé se nemají vzdalovat od domovů dál než na kilometr a vzdát se všech zbytných pochůzek, a to i do soukromých domů. Kadeřnické služby se za nezbytné nepovažují. Není jasné, zda bude muset Netanjahuová zaplatit pokutu 3380 korun, jíž se má trestat zbytečná návštěva v cizím domě. Pokuta se ale většinou účtuje návštěvníkovi, nikoli hostiteli.

Netanjahuová: Byla to úprava pro video

Netanjahuová ke kritice týkající se kadeřnice uvedla, že se musela nechat upravit kvůli videu natočenému pro povzbuzení občanů dodržet pravidla uzávěry. Kadeřnice řekla, že do rezidence přišla v domnění, že jelikož je úprava vlasů první dámy státem placená služba, uzávěra se na pochůzku nevztahuje.

V době uzávěry jsou v Izraeli zavřené kromě mnoha obchodů i kadeřnictví a holičství. Na úpravu vlasů v domě má podle tisku právo premiér Benjamin Netanjahu jakože veřejný činitel, nikoli ale jeho žena.

Netanjahuovi čelí kritice

Podle oficiálního prohlášení Netanjahuová všechna opatření přísně dodržuje, zdržuje se doma a vyžaduje nošení roušek. Ona i kadeřnice prý měly roušku i rukavice a premiérova žena holičku požádala, aby při úkonu nemluvila.

Na videu, kvůli němuž se nechala upravit, nabádá premiérova choť veřejnost, aby dodržovala pokyny ministerstva zdravotnictví. Média kauzu s účesem označují za další činnost premiérského páru, která podrývá důvěru lidí ve vládu. Proti Netanjahuovi Izraelci protestují několik týdnů a požadují jeho odstoupení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa