Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Formulář v hospodách nebude! Prymulův nápad označil Babiš za nesmysl. Po několika hodinách

Aktualizováno -
2. října 2020
06:54
Autor: ČTK, simao - 
1. října 2020
15:51

Budou se muset Češi kvůli snazšímu odhalování výskytu a šíření koronaviru registrovat při návštěvě hospod a restaurací? S tímto nápadem vystoupil ve čtvrtek na interpelacích ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a vzbudil tím opět rozruch. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ale v předvolební debatě na ČT označil za nesmysl. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová to označila za zoufalou komunikaci zoufalé vlády.

Pro restaurace a hospody v Česku opět nastávají krušné časy. Omezení otevírací doby do 22:00 totiž může být pouze prvním z kroků, se kterými se budou muset na podzim vyrovnat. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nadhodil ve Sněmovně další možnou novinku. A to povinnou registraci hostů.

„Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény,“ uvedl ministr ve Sněmovně.

Prymula tak reagoval na dotaz pirátského poslance Ondřeje Profanta, kterého zajímalo zlepšení systému tzv. Chytré karantény.

Prymula: Bouře ve sklenici vody

Prymula později na twitteru upřesnil své sněmovní vyjádření. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody,“ vzkázal ve čtvrtek večer na twitteru poté, co si jeho vyjádření z interpelací všimla média a začali jej řešit lidé na sociálních sítích.

Nejen Prymula začal couvat. Od pondělí přitom má najisto platit pro restaurace omezení maximálně šesti lidí, kteří budou moci usednout k jednomu stolu.

Babiš:
Nic takového nebude, je to nesmysl

Premiér Andrej Babiš (ANO) popřel, že by se registrace hostů v restauracích a hospodách měla zavádět. „Dneska mluvil (Prymula) o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl, žádný formulář nebude. To bylo zase vytržené z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že je to v Německu, že je to ve Velké Británii, ale u nás to nebude, protože je to nesmysl,“ reagoval Babiš na Prymulova slova v superdebatě na ČT.

„Jak to bude s lidmi v restauracích, to je věc na ministerstvo zdravotnictví,“ komentoval to lakonicky Jan Hamáček (ČSSD). „Já jsem jasně řekl, že opatření nebude, je to vytržené z kontextu,“ čílil se dál Babiš. „Je to dezinformace,“ dodal.

Babiš se oháněl dezinformací. Ministr o tom skutečně mluvil

Jenže stenozáznam ze Sněmovny dokládá, že Prymula to jako reálnou možnost skutečně zmínil. „Zeptal jsem se Prymuly: ′Proč vláda pořádně nepodporuje chytrou karanténu?′ Zdůraznil jsem, že Piráti chtějí chytrá řešení namísto těch restriktivních. V odpovědi mi mimo jiné řekl, že hospody budou jen proti podpisu. Příště se raději na nic ptát nebudu,“ uvedl na twitteru pirátský poslanec Profant.

Babiš se však v debatě přesto čílil. „Já se omlouvám, paní redaktorko, ale vy z toho děláte bramboračku. Já jsem jasně řekl, že opatření nebude, je to vytržené z kontextu, pan Prymula mluvil o Německu a Velké Británii, tak nechápu, proč se na to ptáte pana Hamáčka? Já jsem jasně řekl, že takové opatření - nějaké formuláře v hospodách - nebude,“ reagoval Babiš na Prymulův návrh po několika hodinách a opřel se přitom do moderátorky debaty ČT Daniely Písařovicové, která upozornila po slovech Hamáčka, že Babiš nesouhlasí, a podotkla: „Tak to vypadá v přímém přenosu, že opravdu máte komunikační problém i mezi sebou.“

Hamáček upozornil, že řádný postup vypadá tak, že platí usnesení vlády, kdy jakýkoli resort může připravit opatření v rámci své pravomoci. „Přijde do vlády, informuje vládu, co je obsahem tohoto opatření, a pak ho teprve vydá. Toto je řádný postup. Cokoliv, co je předtím, je spekulace,“ uvedl vicepremiér.

Pekarová Adamová: Vypuštěný balónek

„Tohle je zoufalá komunikace naprosto zoufalé vlády,“ rýpla si Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Prymula dle ní svým návrhem překvapil úplně všechny, Babiše však marketéři varovali, že s tím lidé nebudou souhlasit, podotkla šéfka Topky.

„Když se v tomto směru nejsou schopni spolu bavit ani ministři ve vládě, když si nejsou schopni ty věci spolu ujednotit a vydávají balónky - tu tamten polotovar, tu jiný, tak pak se nemůžeme divit, že lidé nemají důvěru v to, že to, co vláda činí, je také podloženo nějakou odborností. Tady to vypadá, že pan Prymula dneska s tím návrhem překvapil úplně všechny. A zase se dostalo k tomu, že pan premiér měl svými marketéry doporučeno, že tohle lidi nebudou akceptovat tak, jak to obvykle bývá. Zase tady slyšíme vyvracení hned po pár hodinách. A takhle to fungovat nemůže,“ rýpla si.

„Nelžete, že to nebylo vysloveno, je to pokračování chaosu,“ reagoval na Babiše pro změnu šéf STAN Vít Rakušan.

Prymula se omlouval

Ministr Prymula po Babišových slovech na twitteru zveřejnil omluvu. „Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc, pokud bude dostatečný počet občanů používat eRoušku , tak je to úplně mimo hru,“ vzkázal Prymula.

Fiala: Lidé jsou vystrašeni, co bude

Pirát Bartoš přitom v debatě na ČT odmítl, že by šlo o slova vytržená z kontextu, jak tvrdil Babiš. „Ten nápad, který pan Prymula Pirátovi Profantovi odpověděl - není to z kontextu - že v té hospodě budete mít papír... K čemu by to bylo, když ta hygiena vám zavolá až 9. den?“ tázal se. 

„Nebude! Nebude žádný papír,“ reagoval na šéfa Pirátů Babiš.

Šéf ODS Petr Fiala v ČT uvedl: „Mně se těžko komentují neustálé nápady, se kterými přichází pan Prymula, a přesně tady vidíme, čemu jsou vystaveni občané. Ani členové vlády nejsou schopni ten návrh nějak kompetentně komentovat. Lidé jsou neustále vystrašeni tím, co přijde, co bude příští týden. A vlastně nikdo neví, jak to bude.“

Asociace požaduje kompenzace

Restaurace se přitom dalších opatření obávají. Stát by měl stravovacím zařízením kompenzovat ztrátu způsobenou opatřeními proti koronaviru, míní přitom Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR), která kvůli tomu oslovila premiéra Andreje Babiše (ANO).

Prezident asociace Václav Stárek uvedl, že o programu COVID - Stravování asociace minulý týden jednala s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). Měla se s ním k tomu uskutečnit další schůzka. Podle Stárka v souvislosti s aktuálními událostmi a novými opatřeními je třeba proces urychlit, proto asociace oslovila premiéra.

„Jestliže někdo znemožní podnikatelům podnikat, rozhodnutím státu, pak je to stát, který by se k tomu měl postavit čelem a začít hovořit o nějakých kompenzacích,“ řekl.

Omezení na šest lidí u stolu budí vášně

Asociace se podle Stárka nemůže smířit s tím, jakým způsobem se dnes dělají opatření. Jsou podle něj chaotická a nejsou konzultována s odborníky.

Nesmyslné mu připadá právě opatření, kdy může u stolu sedět maximálně šest lidí, které začne platit se začátkem nouzového stavu. Pokud by se věc vzala do důsledku a v restauraci bude k dispozici jen jeden dlouhý stůl, v celém podniku bude moci být jen právě šest lidí.

Asociace dále nesouhlasí s omezením provozní doby. Stravovací provozy musejí být mezi 22:00 a 06:00 zavřené, prodej je v tuto dobu možný jen přes výdejní okénka. Všechna gastronomická zařízení se tím podle Stárka „hází do jedno pytle“. Existují podniky, třeba italské restaurace, které mají základ tržeb na hodinách, kdy musejí mít zavřeno, uvedl dále.

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR třetina restauratérů zvažuje ukončení činnosti. Obavy o své podnikání má 81 procent provozovatelů stravovacích provozů.

Video  Ministr zdravotnictví Roman Prymula o situaci v Praze  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kuchař Sajler: Vysoký hygienický standard nutností

Koronavirová krize přitom podle kuchaře a spolumajitele restaurační sítě Filipa Sajlera pročistí trh stravovacích zařízení. Ten byl podle něj extrémně přesycený. Nové provozy vznikaly ve velmi rychlém tempu a tento stav byl dlouhodobě neudržitelný. Zůstanou lidé se skutečným zájem o obor. V nadcházejícím období podle něj bude zásadní důvěra a pocit bezpečí zákazníků.

Sajler to dnes řekl na kongresu For Gastro & Hotel, který se konal v rámci stejnojmenného veletrhu v pražských Letňanech. „Nejsem si jistý, jestli je dobré, aby v Praze bylo 12.000 restaurací. Jestli z nich některé umřou, nebo tady nebudou, je to super pro ty, kteří skutečně ten obor chtějí dělat,“ uvedl.

Trh je podle Sajlera přeplněný především u jídel od 40 do 100 korun. Naopak v rozmezí od 100 do 300 korun za jídlo je podle něj prostor. 

Restaurace, která má na budoucím trhu uspět, bude podle Sajlera muset dodržovat vysoký hygienický standard. Hlavní roli bude hrát bezdotykové vybavení. Důležitá bude také mobilita restaurace a možnost přizpůsobit prostor aktuálním podmínkám. Důraz bude muset být kladen na vzhled, který by měl v zákaznících budit pocit bezpečí, dodal Sajler.

Video  Restauratér nad vládními opatřeními kroutí hlavou: České gastro to zničilo na rok dopředu  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ruda_uderka ( 2. října 2020 18:32 )

Babiš se od Hitlera liší.
Rakušan Hitler mluvil německy dobře jako rodilý mluvčí.
Slovák Babiš česky moc neumí.
Ale oba byli do nejvyšší funkce zvoleni zfanatizovanou lůzou.

jdi-se-bodnout ( 2. října 2020 15:28 )

Soudruh estébák Babiš lže každou chvíli jinak. To se ani nestíhá sledovat.

Covid_19 ( 2. října 2020 15:09 )

na začátku zavrhli Pandemický plán ČR, takže nyní smolí svůj plán, který nám ukáží asi až po volbách ( možná až po parlamentních). Ten plán smolí od začátku března a stále nic

Maximilian ( 2. října 2020 12:56 )

pan Prchal nás přivádí do této situace,a to má překvapivě také dítě,pravděpodobně ho ale vysle do zahraničí,aby v tomhle hnoji nemuselo být,peněz si vydělá dost ,morálka nula

Maximilian ( 2. října 2020 12:54 )

Trapný volební tah pana premiera,tak jakpak se to číslo sníží?Do voleb žádná opatření,a copak bude po volbách,zatím šíři jenom nepohodu a neklid,nikdo už vlastně neví co platí,je to hnus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa