Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hádky v debatě ČT: Babiš sepsul moderátorku, schytal to za Prymulu, komunikaci a „lži“

Aktualizováno -
1. října 2020
22:27
Autor: simao - 
1. října 2020
21:09

Po středeční vypjaté superdebatě Blesku, plné ostrých výpadů a reakcí na aktuální dění kolem koronavirové pandemie, se lídři stran a hnutí ze Sněmovny vydali na další debatu uspořádanou Českou televizí. Po vlažnějším rozjezdu se opět zástupci opozice pustili do premiéra Andreje Babiše (ANO), který se ostře snažil odvracet údery. Schytala to od něj však i moderátorka. Babiš odmítl v pořadu návrh Romana Prymuly na registraci hostů v restauracích. Označil to za věc vytrženou z kontextu a nesmysl.

Devítku diskutujících přivítala v Národním muzeu moderátorka ČT Daniela Písařovicová. Do televizní debaty dorazili Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Tomio Okamura (SPD), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN). Řeč byla hned z úvodu o koronaviru.

„Mě přimělo změnit názor hlavně, že spolupráce mezi ministerstvem zdravotnictví a hejtmany nefungovala ideálně,“ vysvětloval Babiš, proč nakonec kývl na zřízení Ústředního krizového štábu. „Není pozdě,“ odmítl Babiš. A rýpl si do „rouškobijce“ Romana Šmuclera, šéfa stomatologů, nominovaného do jarního krizového štábu TOP 09.

Babiš se obořil na Písařovicovou

Babiš byl během debaty značně útočný. A to i na moderátorku. „Vy stále mluvíte, že vláda něco nezvládla, nedala jste mi vůbec prostor,“ čílil se na Písařovicovou. „Vy manipulujete tu debatu, my jsme zvládli perfektně první vlnu,“ tvrdil premiér.

Písařovicové se na twitteru zastal mj. Marek Wollner z Reportérů ČT. „Ten pán, co v debatě nejvíc křičel na druhé i na moderátorku, co neodpovídal na to, na co měl, a odpovídal na to, na co neměl, tak to je náš premiér, paní Müllerová,“ reagoval na Babišova slova, kdy moderátorku mj. obvinil, že z debaty dělá „bramboračku“.

Fiala: Hrál jste tenis s podivnými lidmi

Kritických výpadů však byla v debatě ČT celá řádka. Podle Fialy vláda neplnila během prázdnin své domácí úkoly. „Já opravdu nevidím v tuto chvíli důvody, abychom postupovali plošně,“ vytkl Babišovu kabinetu.

Podle něj Babišova vláda nezvládla testování, ani trasování. Babiše vyzval, aby se nevracel do minulosti, protože i on sám by mohl mluvit o tom, co se dělo např. před 15 lety. „Vy jste hrál tenis s podivnými lidmi, já jsem se věnoval rozvoji vzdělávání,“ rýpl si Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity a exministr školství, do Babiše. 

Vicepremiér Hamáček reagoval na dotaz, kdo má být nyní hlavní autoritou v boji s covid-19 - vrcholným orgánem, který rozhoduje: Je to vláda v čele s premiérem, podotkl. „Ta hierarchie je naprosto jasná, celé to řídí vláda v čele s premiérem,“ uvedl Hamáček.

Předvolební debata lídrů politických stran a hnutí (1.10.2020) Předvolební debata lídrů politických stran a hnutí (1.10.2020) | Reprofoto ČT

Jurečka přinesl Babišovi brambory

„My musíme najít rovnováhu do budoucna, protože covid tady bude, ta vakcína nebude asi tak úplně brzy,“ uvedl Jurečka, který odmítl zavírání ekonomiky či školství. „Lidé si z toho dneska dělají legraci, protože každý den slyší něco trošku jiného,“ dodal.

Sám Jurečka si však připravil vlastní „komickou“ vložku. Babišovi do Národního muzea přinesl brambory z Hané a kritizoval přitom hejtmana za ANO Oklešťka. Právě Jurečka v Olomouckém kraji kandiduje na hejtmana.

„Vláda nedává přesné informace (...), komunikace nefunguje,“ vytkl Babišovu kabinetu Tomio Okamura, který si jediný nevzal na natáčení roušku. „Pan ministr Hamáček říká, že nehrozí vypnutí ekonomiky. Ale vždyť vy už jste vypnuli spoustu lidí,“ uvedl.

O vládním chaosu mluvil i Ivan Bartoš. „Byli to lidi, firmy, kteří si navzájem vypomáhali,“ upozornil. Varoval před existenčním stresem, který nyní lidé zažívají. I ten nyní vláda dle Bartoše musí řešit. „Já jsem čekal, že premiér České republiky bude trochu vychovaný,“ stěžoval si i on na to, když se ho Babiš snažil přerušit.

Rakušan: Nejsem Adam Vojtěch

Šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová zpětně hájila akci na Karlově mostě, které se sama účastnila, dle ní je kritika pouze zástěrkou. „Vláda zaspala léto, promarnila, byť jsme si draze koupili, čas,“ míní.

Rakušan míní, že je důležité „hlavně, aby děti chodily do školy“, distanční výuku by plošně nezaváděl. Šéf STAN vedle toho po Babišovi požadoval „jasný plán“ do budoucna. „Nemluvte mi do toho, já nejsem Adam Vojtěch,“ reagoval Rakušan v momentě, kdy se ho Babiš snažil přerušit a skočit mu do řeči. „Nekřičte na mě, opravdu nejsme v Agrofertu,“ poznamenal Rakušan o chvíli později.

Práve exministr zdravotnictví Vojtěch přitom na průběh debaty na ČT reagoval na twitteru slovy: „Někdy je mi vyčítána přílišná slušnost. Po zhlédnutí výkonů některých opozičních kolegů v Superdebatě jsem pochopil, že je to v politice skutečně vzácná vlastnost.“

Hádka o „prezenční listiny“ v hospodách

Babiš se ve studiu čílil kvůli údajnému návrhu na to, aby se v českých hospodách a restauracích zavedla registrace hostů.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula totiž ve čtvrtek při interpelacích ve Sněmovně při dotazu pirátského poslance uvedl: „Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény.“

Premiér však v debatě na ČT tvrdil, že jde o vytržení z kontextu a nic se zavádět nebude, Prymula dle něj mluvil jen o Německu.

„Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl, žádný formulář nebude. My máme tu Chytrou karanténu. To bylo zase vytržené z kontextu v rámci interpelací. Já jsem s panem profesorem mluvil, protože je to samozřejmě nesmysl. On mluvil o tom, že je to v Německu, že je to ve Velké Británii, ale samozřejmě u nás to nebude, protože je to nesmysl,“ uvedl Babiš.

„Já jsem jasně řekl, že opatření nebude, je to vytržené z kontextu. Je to dezinformace,“ čílil se u tohoto tématu následně premiér.

Podle Pekarové Adamové jde o „zoufalou komunikaci zoufalé vlády“. „Nelžete, že to nebylo vysloveno, je to pokračování chaosu,“ dodal Rakušan směrem k Babišovi.

Bartoš: Žádné vytržení z kontextu

Pirát Bartoš reagoval: „Ten nápad, který pan Prymula Pirátovi Profantovi odpověděl - není to z kontextu - že v té hospodě budete mít papír... K čemu by to bylo, když ta hygiena vám zavolá až 9. den?“

Fiala v ČT uvedl: „Mně se těžko komentují neustálé nápady, se kterými přichází pan Prymula, a přesně tady vidíme, čemu jsou vystaveni občané. Ani členové vlády nejsou schopni ten návrh nějak kompetentně komentovat. Lidé jsou neustále vystrašeni tím, co přijde, co bude příští týden. A vlastně nikdo neví, jak to bude.“

Babiš v Blesku káral Prymulu za komunikaci

Již ve středu proběhla ve studiu Blesku předvolební superdebata za účasti osmičky lídrů stran a hnutí z Poslanecké sněmovny. Premiér Babiš při ní nechyběl a společně s vicepremiérem Hamáčkem čelil během četných přestřelek taktéž zlobě opozice. 

V debatě Blesku přitom Babiš Prymulu pokáral za komunikaci navenek. „Nejsem spokojený a já jsem to panu ministru Prymulovi vytknul, protože měl nejdřív komunikovat s kolegy,“ uvedl k předchozím Prymulovým náznakům ohledně stavu nouze, který nakonec skutečně začne platit od půlnoci z neděle na pondělí.

„Já jsem jasně řekl panu Prymulovi, aby si zařídil, aby za celý resort komunikoval jenom on. Aby nekomunikoval každý ředitel, imunolog fakultní nemocnice a podobně. Má komunikovat minimálně, ve středu a v pátek, kdy je semafor. A ať komunikuje sám,“ vzkázal ve studiu Blesku Babiš Prymulovi.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Dnes Babiš na ČT k tomuto tématu dodal. „Já bych ještě rád reagoval na tu komunikaci. My jsme samozřejmě se z toho poučili a jsme si to vyříkali na vládě,“ ujišťoval Babiš. 

„Nouzový stav teď, který bude od pondělí, je úplně jiný, než byl za první vlny. Není žádné omezení, nezavíráme hranice, neomezujeme pohyb osob, je to úplně jiná situace. A to je jediné, co je, aby ta opatření, která udělal pan profesor Prymula, od pondělí se můžou udělat jenom v rámci nouzového stavu,“ vzkázal premiér v době plošného omezování zavírací doby restaurací a barů či uzavírání středních škol dle koronavirového semaforu, ke kterému od pondělí dojde.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DanY67 ( 27. prosince 2020 06:48 )

???????ještě se dá z toho bojíte se zdravou kůži jen třeba chtít

DanY67 ( 27. prosince 2020 06:47 )

Přesně tak.Vkladal jsem do Babiše mnoho no poslední dobu jsem v rozpacích.Kdyby byli teď v tuhle dobu volby volím stejně SPD .Nedokáží si ani představit že by se stal premiérem Fiala slizkého zákeřného had.Bartos věčně zfetovaného premiéra v zastoupení manické co by to tady vedli.O Jurečkova a spol mlčím 🙈hrůza děs tady v téhle zemi není nikdo pořádný tak to pořád vidím jen na Okamura

Maximilian ( 27. prosince 2020 05:49 )

Co na tu osobu říká Cyril s Ditou,sám sebe zesměšňuje,dělá ostudu v zahraničí,doma se nad ním baví YouTube,horší to v Čechách už být nemůže,bude tu napořád¿

Pohybovenadany ( 27. prosince 2020 05:15 )

Když jsme se tu tak hezky sešli ....tak bych chtěl za všechny poděkovat nasi vládě v cele s Babishem za dobře odvedenou pŕáci v minulém roce.

frantacizek ( 6. prosince 2020 12:08 )

díky náčelníkovi má už i Andrej svůj Diag Human.. Teď je jen otázkou, jestli je náčelník opravdu tak zabržděný, anebo se teď zabržděným bude dělat a byla to brigáda na ministerstvu.. jsou to mimozemšťani..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa