Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Neschopný“ premiér se omlouval za zmatky v opatřeních. Nepředvedl se ani v dílně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. září 2020
19:01

Britský premiér Boris Johnson (56) to schytal od veřejnosti i opozice, labouristé ho dokonce označili za „vysoce neschopného“. Kritika se na něj snesla poté, co „se trochu zapletl“ do vyhlášení nových restrikcí spojených s koronavirem. Moc se nepředvedl ani při návštěvě dílen Vyšší odborné školy v Exeteru, kde mu to nešlo ani s hoblíkem, ani s vrtačkou, uvedla stanice Sky News.

Johnson se musel omluvit za zmatky během svého projevu k novým opatřením týkajícím se omezení shromažďování, zvláště pak setkávání členů různých domácností, podle vlastních slov se přeřekl. Veřejnost si ale stěžuje, že nikdo ve vládě včetně premiéra neumí „pořádně vysvětlit, jaká opatření platí a jak budou uplatňována“.

Premiér nezvládl vysvětlit nové restrikce

Nové restrikce pro zhruba dva miliony obyvatel na severovýchodě Anglie oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock v pondělí. Před dvěma týdny už v oblasti začalo platit omezení otevíracích hodin pro bary a restaurace, nová nařízení zpřísní pravidla pro setkávání lidí, kteří nejsou členy jedné domácnosti. Členové různých domácností se nesmějí scházet ani v domácím prostředí ani v jiných vnitřních prostorech, venku však ano, i když se to nedoporučuje. Na dodržování pravidel má dohlížet policie, která bude ukládat pokuty až do maximální výše 190 tisíc korun.

„Je v tom chaos a zmatek,“ bouří se starostové regionu. Korunu podle nich všemu nasadil právě Johnson, který se na jedné tiskové konferenci do opatření „zamotal“. „V severovýchodní Anglii a dalších lokalitách, kde se přijaly nejpřísnější restrikce, by se lidé měli řídit nařízeními regionálních úřadů,“ prohlásil premiér v Exeteru.

„Šest lidí doma nebo šest lidí v pohostinských zařízeních, ne 6 lidí venku,“ uvedl Johnson. Tato slova se ale rozcházejí s oficiální verzí nařízení. Podle těch se ani v domovech ani v pohostinských zařízeních nesmí míchat členové různých domácností. Premiér následně na twitteru nabídl omluvu a objasnění toho, co měl na mysli.

„Premiér se ukázal jako vysoce neschopný lídr, svými slovy ohrozil britské životy,“ prohlásil stínový ministr spravedlnosti David Lammy, s kritikou se připojila i místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová.

S hoblíkem v ruce si byl Johnson nejistý

Premiéru Johnsonovi se nedařilo ani v dílně vysoké školy, kde dostal do rukou nejprve hoblík a pak vrtačku. „Vypadá to lehčí, než to ve skutečnosti je. Už jsem to jednou zkoušel,“ řekl při hoblování. „Jsem beznadějný případ,“ přiznal Johnson, práce se dřevem mu podle vlastních slov nejde.

SCHWARZENBERG ( 30. září 2020 12:07 )

Kdyby to byl černý, homosexuální eurohujer tak by na něj redakce pěla jen samou chválu

Covid_19 ( 29. září 2020 21:39 )

Boris byl na školení u Andreje nebo to bylo obráceně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa