Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rektorka Mendelu Nerudová: Nenecháme si diktovat od státu, vyučovat budeme podle svého

Rektorka Mendelu Danuše Nerudová (41) chce sama rozhodovat o způsobu výuku v době koronakrize.
Rektorka Mendelu Danuše Nerudová (41) chce sama rozhodovat o způsobu výuku v době koronakrize.  (Autor: archiv)
Autor: jn - 
16. září 2020
12:07

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová (41) se ostře ohradila proti směrnici Národního akreditačního úřadu, podle níž je plošné rušení kontaktní výuky na univerzitách nepřípustné. Podle rektorky nejstarší zemědělské a lesnické univerzity v českých zemích tak stát brání vysokým školám v efektivní ochraně studentů i pedagogů před šířením nákazy.

„On-line výuka je jedna z forem prezenční výuky, u které máme jasně stanovená pravidla. Nejedná se o distanční výuku,“ zdůraznila rektorka.

Aktivita Národního akreditačního úřadu podle ní v době koronavirové krize „popírá samotnou podstatu současného systému akreditací, tedy větší samostatnost a flexibilitu vysokých škol při zavádění jednotlivých studijních programů“.

Zavírání školy až po schválení hygienou

Národní akreditační ústav totiž vydal pokyn, aby univerzity v Česku rozhodovaly o svém provozu až po konzultaci s hygienickými stanicemi. „Není totiž možné, aby vysoká škola přestala plnit své povinnosti vyplývající z platných akreditací pouze na základě vlastního rozhodnutí,“ tvrdí úředníci.

Mendelova univerzita v Brně byla přitom podle rektorky na jaře první vysokou školou, která přešla na flexibilní formy vzdělávání, a to o týden dříve než to nařídila vláda.

Ani jeden nakažený

„Díky tomu jsme neměli ani jednoho nakaženého studenta nebo pedagoga. Celou situací jsem šokována o to více, že v tuto chvíli je pandemická situace daleko kritičtější, než na jaře,“ uvedla Nerudová.

Vysokým školám je podle Nerudové v krizové době omezována možnost efektivně chránit studenty a zaměstnance před šířením koronavirové nákazy. Platné nařízení jde i proti doporučení ministerstva školství i proti smyslu regionálních epidemických semaforů.

„Jako rektorka nesu odpovědnost za vytvoření bezpečných pracovních podmínek na univerzitě. V případě dalšího zhoršení situace přejdeme plošně na flexibilní formy vzdělávání podle nastavení univerzitního epidemiologického semaforu,“ uvedla rektorka Nerudová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa