Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus má 17 důchodců z domova na Trutnovsku. „Přinesli“ ho asi muzikanti

Autor: ČTK - 
8. září 2020
17:01

V soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku je ohnisko covidu-19 s 30 případy. Jeden klient domova s covidem v úterý v nemocnici zemřel. Zdrojem nákazy byla pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů v domově na konci srpna. Onemocnění hygienici zjistili nejprve u nich a v dalších dnech u 17 klientů domova, sedmi pracovníků domova a u čtyř jejich rodinných příslušníků. ČTK to řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

„Nemocní jsou nyní v izolaci, celý domov je v karanténě. V domově platí zákaz návštěv, zákaz příjmu a přesunu klientů. Následovat bude další testování. Personál musí používat ochranné pomůcky,“ řekla mluvčí. Senior dům Beránek, který se nachází na hlavním úpickém náměstí T. G. Masaryka, má nyní asi 70 klientů a asi 50 pracovníků. Z klientů a pracovníků tak je nemocných 20 procent lidí.

Dva senioři z domova, kteří se nakazili covidem, byli převezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jeden z nich, který trpěl i jinými onemocněními, v úterý zemřel. Dosud tak v Královéhradeckém kraji zemřelo s covidem sedm lidí.

Ředitel domova Jan Štefka ČTK řekl, že kromě dvou hospitalizovaných měla dosud většina nakažených klientů bezpříznakový stav a jejich zdravotní stav byl dobrý. Z nakažených pracovníků má podle Štefky většina příznaky nemoci a všichni se léčí doma. „Učinili jsme všechna možná opatření, co jsme mohli. Nemocní klienti jsou v izolaci na pokojích,“ řekl ředitel.

Co bylo zdrojem nákazy?

Ke zdroji nákazy uvedl, že nelze jistě říci, že nákazu přinesli hudebníci. Zdrojem údajně mohl být i někdo z personálu domova. „Úplně bych to na hudebníky nesvaloval, na druhou stranu je to nejpravděpodobnější možnost,“ uvedl.

Personální oslabení kvůli nemoci dělá domovu problém se zajištěním chodu zařízení. „Královéhradecký kraj nám ale do konce týdne slíbil personální výpomoc pracovníků z jiných svých sociálních zařízení. Kraj nám také daroval ochranné pomůcky,“ řekl Štefka.

Rychlý nárůst počtu případů

Ohnisko v šestitisícové Úpici stojí i za výrazným zvýšením případů covidu na Trutnovsku v posledních dnech. Od pátku do úterý se počet zjištěných případů nákazy v okrese od počátku epidemie zvýšil o 32 na 94. Počet aktivních případů v okrese od pátku vzrostl z 18 na 48.

V celém Královéhradeckém kraji přibylo do dnešních rána za posledních 24 hodin 21 potvrzených případů covidu-19 na celkových 684. Počet aktivních případů nemoci v kraji vzrostl o dva na 215.

Video  Debata o koronaviru a pohostinství  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 25. listopadu 2020 16:28 )

vE vYCHODOCESKEM ktajiá umtelo celkem 7 pacientu´ za pul toku...Hm no Zdravotnictvi zde ma velice dobre jmeno, studenbti mediciny z Hradceš jsou vetsinou velice zdatni..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa